En Sıcak Konular

Serter: "Türban ikinci sınıf giyim tarzıdır"

6 Şubat 2008 23:10 tsi
Serter: TBMM Genel Kurulunda, başörtüsü serbestliği ile ilgili görüşmelerde CHP vekili Nur Serter'in ortamı geren açıklamaları AK Partililer tarafından sert tepkiyle karşılandı...

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, AK Parti'nin dinsel referanslı talepleriyle laik devleti tartışmaya açtığını ileri sürerek, ''Toplumu bölen de ayrıştıran da AKP zihniyetidir'' dedi.

 TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren değişiklik teklifinin 1. maddesi üzerinde konuşan Serter, ''Siyasal ve dinsel üniforma'' olan türbanının üniversitelerde serbest bırakılmasıyla laik devletin açıkça hedef alındığını belirtti.

Serter, türbanın sadece bir kıyafet değil, siyasallaşmış dinsel inancı ifade eden bir kimlik olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, ''1. AKP Hükümeti'' döneminde, Leyla Şahin davasında AİHM'e gönderdiği savunmada, ''Şahin'in türban takmakta ve türban eylemlerinde yer almaktaki ısrarı onun Cumhuriyetin temel ilkeleriyle mücadeledeki kararlılığını göstermekte olup din devletinin kurulması için kökten dinciliğin bayraktarlığını yaptığının'' ifade edildiğini kaydeden Serter, ''Türban 2. AKP iktidarı döneminde farklı biçimde yorumladığına göre, sanıyorum ki Başbakan, ulemadan yeni bir fetva aldı. Yoksa bu kadar farklı bir bakış olamazdı'' dedi.

Türbanının temel hak ve hürriyetler kapsamında değerlendirilemeyeceğini kaydeden Serter'in, ''Türban kadını ikinci sınıf birey konumuna indirgeyen, kadın-erkek eşitliğini ortadan kaldıran, ikinci sınıf bir giyim tarzıdır'' şeklindeki sözleri, AK Parti'li milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

''Özgürlükleri geriye değil ileriye gittiğini'', bu nedenle türbanının özgürlük olarak nitelendirilemeyeceğini savunan Serter, AK Parti'nin çok oy almanın şımarıklığıyla tepkileri görmediğini, halkın sesini duymadığını söyledi. Serter, ''Halkın sesini o kadar duymuyorsunuz ki...Eski Meclis Başkanı, geçenlerde bir salonda türbanlı kadınlarla konuşurken, laikleri kastederek 'Bu kadar kin, nefret size az bile' dedi. Bu toplumu bölen, ayrıştıran AKP zihniyeti olmuştur'' diye konuştu.

Türbanlı olarak okuyup mezun olanların yarın avukat, doktor, üniversite öğretim üyesi ve ''AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın dileği gibi'' TBMM Başkanı olamayacağının garantisi olup olmadığını soran Serter, iktidarın bunu teminat altına alamadığını kaydetti. Üniversitelerde türban eylemlerinin niye olmadığını soran Serter, tüm üniversite rektörleriyle görüştüğünü ve kendisine, üniversiteyi kazanan başörtülü kızların başörtülerini çıkarak derslere girdiğini söylediklerini anlattı. AK Parti'nin ''Siyasi rant sağlamak'' için türbanı yeniden gündeme getirdiğini ileri süren Serter'e, bazı AK Parti'li milletvekilleri yerlerinden kalkıp bağırarak tepki gösterdi.

AK Parti'nin dinsel referanslı talepleriyle açık şekilde laik devleti tartışmaya açtığını ileri süren Serter, yeni Anayasa taslağında de ''Yeni bir laiklik tanımı'' getireceğini söyledi. Serter, ''Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma lütfen bakın; bebekler başları türbanlı olarak televizyon ekranlarında arzı endam ediyorlar. Bugün yapılanlar ne yazık ki bize geçmişi hatırlatıyor'' dedi.

 



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs