En Sıcak Konular

Tarihi oturumda gergin dakikalar

6 Şubat 2008 17:10 tsi
Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri ve ilk tur oylaması için meclis oturumu gergin başladı.

16:35 - Meclis'te gergin anlar yaşanıyor. DSP milletvekili Tayfun İçli'nin söz hakkını önce kullanmak istemesine Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil 'kura çekilecek' diyerek itiraz etti. İçli'nin bu karara tekrar itiraz etmesi üzerine Meclis'te istenmeyen görüntüler yaşandı. Ortam yatışmayınca Pakdil oturuma 5 dakika ara verdi.

16:19 - AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdoğan, lehte konuşma yaptı.

16:07 - Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç, aleyhte konuşmak üzere söz aldı. Genç, "Binanın taşıyıcı kolonunu keserseniz bina yıkılır. Siz Anayasa'nın taşıyıcı kolonu olan laiklik ilkesini yıkıyorsunuz." dedi. Genç, türban sorunun çözümü için Emine Erdoğan ve Hayrünnisa Gül'ün başını açmasını önerdi. Kızlara da örtünmenin İslam'ın gereği olmadığını söylemelerini istedi.

15:53 - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, lehte konuşmak üzere söz aldı. Şandır," Bu iyi niyetli girişimi başka alanlara çekme girişimini halkımız değerlendirecektir. Bu kanun teklifinin laikliğe aykırı olduğunu ortaya atmak başka kavgalara bahane oluşturmaktır. Bu teklifin laikliğe aykırı olduğunu söylemek maksadı aşar. Bu tartışma üzerinden siyaset yapılmasına karşıyız. Bu sorunu 40 yıldır tartışıyoruz bir 40 yıl daha mı tartışalım? Eğitim özgürlüğünün önündeki yasakları asla savunamayız. Hiç kimse niyet okuyarak toplumu germesin." şeklinde konuştu.

15:45 - Sav, "Türban tartışmalarıyla Cumhuriyet değerleri yıpratılmaya çalışılıyor. Türbana karşı olmamız dini inancı gereği örtünenlere de karşıyız anlamına gelmez. Teklif anayasaya karşı hile niteliği taşımaktadır." dedi.

15:41 - CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, ''teklifin Anayasaya aykırı olduğu'' gerekçesiyle önerge verdi. Bunun üzerinde usul tartışması açıldı. Önerge üzerinde ilk sözü Sav aldı.

15:39 - Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren düzenlemenin Genel Kurul gündemine alınmasına dair tasarı kabul edildi.

15:35 - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol aleyhte konuşmak için söz aldı. Anadol, "Dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de zor günler bekliyor. Bizim tartışmamız gereken ekonomik tsunamidir ama biz bunları tartışmıyoruz, biz laikliğin 71. yılında türbanı tartışıyoruz. AKP Grup Başkanvekili, anayasanın 2. maddesine aykırı olmadığını söyledi. Fakat gündem türban falan değil asıl hedef laikliktir." dedi.

15:33 - MHP İzmir milletvekili Oktay Vural lehte konuşmak üzere söz aldı.

15:26 - Aleyhte konuşmak üzere 12 milletvekili söz istedi. Meclis Başkanlığı yaptığı kura çekiminde Kemal Kılıçdaroğlu, Kemal Anadol, Atilla Kart ve Halil Ünlütepe konuşma yapmak üzere belirlendi. Ancak Kılıçdaroğlu konuşma hakkını DSP'li Emrehan Halıcı'ya devretti. Halıcı, "Siyaset türbandan elini çeksin. Her iki tarafta çeksin. Biz sosyal demokrat parti olarak özgürlüklerden yanayız. Ben şahsen örtülü kızlarımızın üniversitede eğitim hakkının engellenmesine karşıyım." dedi.

15:21 - İlk konuşmayı AK Parti adına Grup Başkanvekili Sadullah Ergin yapıyor. Ergin, anayasa değişikliğini görüşmek için toplanan, Meclis gündemi ve çalışma saatlerinin değiştirilmesi ile ilgili, Meclis Genel Kurulu'na hitap etti. Ergin, "Getirilen teklif anayasamızın 5. maddesinin gereğidir. Hiç kimseye inançlarından dolayı farklı muamele yapılamaz. Bu tam da laiklik ilkesinin gereğidir." şeklinde konuştu.

15:15 - Genel Kurulda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri ve ilk turun bugün, ikinci tur oylamasının ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılmasını içeren grup önerisi üzerinde görüşmelere geçildi.

15:06 - AK Parti ve MHP, TBMM Danışma Kurulunun yapılamaması nedeniyle, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin ortak hazırladıkları grup önerisini getirdi.

15:02 - Genel Kurula ilk gelenler CHP'li milletvekilleri oldu. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, saat 14.20'de salona geldi. Onları MHP ve AK Parti'li bazı milletvekilleri izledi.

15:00 - Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında saat 15.00'de toplanarak çalışmalarına başladı.

Haber 10



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs