Foto galeri | " /> Foto galeri | "/>

En Sıcak Konular

ABD'de kıran kırana seçim /Foto galeri

6 Şubat 2008 14:49 tsi
ABD'de kıran kırana seçim /Foto galeri

ABD'de başkanlık yarışında Demokratların ve Cumhuriyetçilerin parti adaylarını belirlemek için gittikleri ''süper salı'' olarak adlandırılan ön seçim kıran kırana geçti. İşte alınan sonuçlar...

ABD'de başkanlık yarışında Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynamasıöngörülen ''süper salı'' ön seçimlerinin en büyük sonucu, iki partide de kıran kırana mücadelenin gelecek haftalarda da devam edeceğinin ortaya çıkması oldu.

''Süper salı'' ön seçimleri, Demokrat Parti'de 22 eyalette, Cumhuriyetçi Parti'de de 21 eyalette yapıldı. Demokrat Parti'de şu ana kadar ortaya çıkan sonuçlara göre siyah senatör Barack Obama sekiz, senator Hillary Clinton da altı eyalette kazandı.

Obama, Connecticut, Delaware, Alabama, Georgia, Illinois, Kansas, Minnesota ve Kuzey Dakota eyaletlerindeki seçimlerden birinci çıkti. Clinton ise, New York, New Jersey, Massachusetts, Tennessee, Arkansas ve Oklahoma eyaletlerinde kazandı.

Clinton, New York'ta taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, seçim kampanyasının hızla süreceğini belirtti.

-CUMHURİYETÇİ PARTİ-

Cumhuriyetçi Parti'de ''süper salı''ya favori olarak giren ılımlı kanadın adayı senatör John McCain, yedi eyaletten galip çıktı. McCain, New York, New Jersey, Connecticut, Delaware, Illinois, Oklahoma ve Arizona eyaletlerini kazandı. İstediği ölçüde büyük bir zafer elde edemeyen McCain, buna karşılık kazandığı delege sayısı açısından diğer adaylardan çok daha fazla başarılı oldu.

Gecenin en büyük sürprizini, aşırı muhafazakar aday Mike Huckabee, beş güney eyaletinde zafer kazanarak yaptı. Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Batı Virginia eyaletlerinde Huckabee, bu bölgelerde etkili olan çok dindar ''evanjelik'' Hıristiyan kökenli seçmenlerin oylarını elde ederek umulmadık bir başarı elde etti.

McCain'den sonra ''süper salı''ya ikinci iddialı aday olarak giren Mitt Romney ise şimdiye kadar üç eyalette kazandı. Bu eyaletler, Massachusetts, Utah veNorth Dakota oldu. Romney ve Huckabee, seçim kampanyalarının güçlü şekilde süreceğini dile getirdi.

Böylece McCain'in, partinin başkan adaylığını ''süper salı''da elde etmeyi hemen hemen garantileme umudu gerçekleşmedi. Cumhuriyetçi Parti açısından en önemli gözlem, ılımlı McCain'in muhafazakarların oylarını kazanmada başarı kazanamadığı, ancak muhafazakar oyların Romney ile Huckabee arasında bölünmesinden dolayı delege hesabıaçısından karlı çıktığı oldu. Başta California olmak üzere bazı batı eyaletlerinde sonuçlar ortaya çıkmadı.

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Haber 7




Bu haber 262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs