En Sıcak Konular

Yargıtay kanunu değişiyor

6 Şubat 2008 14:41 tsi
TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tasarının 22. dönemde Meclise sunulduğu, kadük (hükümsüz) kalması nedeniyle Hükümet tarafından yenilendiğini söyledi.

Şahin, 2005 yılında kabul edilen ve kamuoyunda istinaf mahkemeleri olarak bilinen Bölge Adliye Mahkemeleri Kanunu ile bazı temel kanunlarda yapılan değişikliklerden sonra Yargıtay Kanununun değiştirilmesinin kaçınılmaz bir hale geldiğini ifade etti.

Tasarı ile Yargıtayın hukuk dairelerinin 21'den 13'e, ceza dairelerinin de 11'den 7'ye indirilmesinin öngörüldüğünü kaydeden Şahin, Yargıtayın üye sayısının da 150 ile sınırlandırıldığını anlattı. Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görev ve unvanlarının da yeniden düzenlendiğini belirten Şahin, yapılan düzenlemeyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Yüksek Disiplin Kurulundan çıkarıldığını söyledi. Başkanlar Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu kararlarına itiraz yolunun da açıldığını belirten Şahin, tasarının, ölüm veya emeklilik sebebiyle üye sayısı 150'ye düşünceye kadar Yargıtay'a yeni üye seçilmemesi hükmünü içerdiğini bildirdi.

-GÖRÜŞMELER-

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, tasarının kurulacak bir alt komisyonda ele alınmasını isteyerek, Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tasarı ile ilgili ciddi itirazları bulunduğunu söyledi. Gök, ne zaman uygulanmaya başlanacağı belli olmayan istinaf mahkemeleri için Yargıtay Kanununda değişiklik yapıldığını savunarak, bunun uygulamalarda ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de yargının siyasi vesayet altına alınmak istendiğini öne sürerek, ''Yargı sadece dışarıdan müdahalelerle siyasallaşmıyor. Kendi içinde de siyasallaşıyor. 90 turda hala Yargıtay Başkanı seçilememesi de bunun bir göstergesi'' dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ali Öztürk ise son günlerde bazı yargı mensuplarının yaptığı açıklamaların hoş karşılamadığını ifade ederek, bu tür açıklamaların ''İhsas-ı rey (oyunu açıklama)'' anlamına gelebileceğini söyledi. Öztürk, ''Toplumda çalkantılar olabilir ama yargı mensupları bunlara aldırmamalıdır. Yargı mensupları vicdanlarıyla özgürce karar verebilmeli'' diye konuştu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Öztürk'ün ''İhsas-ı rey'' açıklamalarının talihsiz olduğunu öne sürerek, tüm anayasal kurumların Anayasa'yı koruma görevi bulunduğunu kaydetti. Milletvekillerinin de yeminlerini hatırlatan Ünlütepe, ''Laiklik gibi değiştirilmesi dahi söz konusu olamayacak bir konuda Yargıtay Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısının açıklama yapması normaldir. Onların açıklamaları ihsas-ı rey anlamına gelmez'' dedi.

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da ''Yargının siyasi vesayet altına alınmak istendiği'' yönündeki eleştirilere katılmadığını belirterek, ''Asıl başka kurumlar siyaset kurumunu vesayet altına almak istiyor. Biz birbirimizi hırpalayabiliriz ama başka kurumların siyaset kurumlarını hırpalamasına izin vermemeliyiz'' ifadesini kullandı.

Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz de söz alarak, tasarının bazı maddelerine itirazları olduğunu belirterek, alt komisyonda ele alınmasını yararlı olacağını söyledi.

Çilesiz, ''Yargıtay seçimlerinde nitelikli çoğunluk aranıyor. Birden fazla aday çıkınca da bunun uzaması normaldir. Bunun bir siyasi kamplaşma olduğu yönündeki görüşleri kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

-''3 İLDE BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ BİNASI TAMAMLANDI''-

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tekrar söz alarak, 9 ilde bölge adliye mahkemeleri kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Şahin, ''Ancak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), buralara hakim ve savcı yetersizliği gerekçesiyle atama yapmadı'' diye konuştu.

Tasarının bir önce kanunlaştırılmasının Adalet Bakanlığı ile HSYK üzerinde zorlayıcı bir etki yapacağını anlatan Şahin, uygulamada sorun çıkmaması için bazı maddelerin yürürlüğünün ileri tarihlere bırakılabileceğini söyledi.

Şahin, 3 ilde bölge adliye mahkemesi binasının tamamlandığına işaret ederek, bu binaların yapım bedellerinin yüzde 75'inin AB fonlarından karşılandığına dikkati çekti.

Bakan Şahin, tasarının siyasi bir yönü bulunmadığını bildirerek, AB ülkelerinde de benzer uygulamalar bulunduğunu hatırlattı.

Yargıtay ceza dairelerine 2007 yılında 323 bin dosya geldiğini bunlardan 129 binin sonuçlandırıldığını bildiren Şahin, hukuk dairelerine gelen 422 bin dosyadan 326 binin sonuçlandırıldığını anlattı.

CHP milletvekillerinin alt komisyon teklifinin kabul edilmemesi üzerine, tasarının maddelerine geçilmesi benimsendi.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere 8 Şubat Cuma günü devam edilecek.

Haber 10



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs