başladı! | " /> başladı! | "/>

En Sıcak Konular

Başörtüsü oylaması başladı!

6 Şubat 2008 14:22 tsi
Başörtüsü oylaması başladı! Üniversitelerde türban serbestisini sağlamaya yönelik anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmesi Meclis Genel Kurulu’nda bugün saat 15.00'te yapılacak. Oylama öncesi toplanan CHP Parti Merkezi, gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini aç

Geçen hafta Cuma günü Anayasa Komisyonu’nda 11 saat süren ve zaman zaman tartışmaların yaşandığı çalışmanın ardından kabul edilen teklifin Genel Kurul görüşmeleri saat 15.00'te yapılacak. İkinci oylama 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

AK Parti, Genel Kurul’da yapılacak Anayasa değişikliği oylaması öncesi türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunun savunmasını kadın milletvekillerine yaptıracak.

AK Parti adına kürsüye Güldal Akşit, Ayşenur Bahçekapılı ve Nursuna Memecan çıkması bekleniyor.. 

Baykal oylama öncesi konuştu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, türban oylaması öncesi bir kez daha laiklik uyarısı yaptı ve ''Cumhuriyet kendini savunabiliyor mu? Bunu yaşayarak göreceğiz'' dedi.

Önemli adımlar atılırken gösterişli laflar söylenmesinin yaygın bir uygulama olduğunu söyleyen Baykal, "Bir süre önce meydanlara yağlı ipler atıldı. Arkasından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşti. Şimdi Ankara'ya çelik halatlar çekiliyor, öte yandan Anayasa, laiklik ilkesini tahrip edecek şekilde değiştiriliyor. Umarım bunu söyleyenler bir süre sonra duvar dikme aşamasına gelme durumunda olmazlar. İpten çelik halata, çelik halattan bakalım nereye?" diye konuştu.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı.

PM öncesi bir açıklama yapan Baykal, dün laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 71'inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bugün laiklik ilkesine açıktan, Anayasa düzeyinde zarar verecek olan bir Anayasa düzenlemesinin TBMM'de müzakere edileceği gündür" dedi.

Baykal, "suçluların telaşı içinde" yapılan düzenlemelerin laiklik ilkesine aykırı olmadığının sık sık ifade edildiğini ve laikliğe sahip çıkma yarışının iktidar çevresinde hızla gelişmeye başladığını söyledi.

Laiklik ilkesinin tahrip edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Baykal, "Bu Türkiye'nin çok temel bir olayıdır. Bu gerçekler karşısında Sayın Başbakan sık sık 'laikliğin güvencesi benim' diyor. Bu, tabii laikliğin ne kadar güvenceden yoksun bir durumda olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

"Başbakan laikliği nereden öğrendi?"

"Başbakan laikliği Hikmetyar'ın dizinin dibinde mi öğrendi?" diyen Baykal, "Nerede, nasıl öğrendi? Bir süre önce 'millet istemiyorsa laiklik mi olurmuş. Elbette ortadan kalkar' diyen insan nasıl olur da Türkiye'de laikliğin güvencesi olabilir? Şimdi laiklik için atılan nutukların gerçekleri örtbas etmesi mümkün mü?" ifadesini kullandı.

"Devlete türban..."

Yabancı siyasetçilerin laiklik ilkesinin Türkiye için önemini yeterince anlayamadıklarını belirten Baykal, "Laiklik bizi ilgilendiren bir mesele, bizim meselimiz. Büyük Ortadoğu Projesi'ni ya da ılımlı İslam devletini temel alan bir anlayış, radikal, kökten dinci İslam'a karşı, ılımlı İslam devletlerinin alternatif olacağını zanneden anlayış Türkiye'de devlete türban giydirilmesine itiraz etmeyebilir" dedi.

CHP lideri, "Türkiye'de türbanın anayasallaştırılması, resmileştirilmesi Büyük Ortadoğu Projesi'ne ters olmayabilir ama bizim Anayasamıza terstir" diye konuştu.

DÜZENLEME NE GETİRECEK?

Anayasa değişiklik teklifi
 
AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifiyle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinde, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklendiği son fıkrası, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor.
 
Teklif, Anayasa'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesine, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor.
 
Anayasa değişikliği teklifinin son maddesi de yürürlüğü düzenliyor.

Anayasa'nın 42'nci maddesi

II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi
MADDE 42. –
Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
 
Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
 
Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
 
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.
 
Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
 
Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
 
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.
 
Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.
 
Formül ne getiriyor: 42'nci maddenin birinci fıkrasına "kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple" ve ikinci fıkrasına, "... ve kullanılmasının sınırları" ibareleri ekleniyor.
 
Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şöyle düzenleniyor: "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir."

Anayasa'nın 10'uncu maddesi
 
X.  Kanun önünde eşitlik
MADDE 10. –
Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
 
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
 
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
 
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
 
Formül ne getiriyor: 10'ncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
 
Buna göre, maddenin son fıkrası şöyle düzenleniyor: "Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."

YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi
 
Ek Madde 17 -
Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; Yükseköğretim Kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.
 
Formül ne getiriyor: Değişiklik önerisinde "başın nasıl örtüleceği" açıkça tarif ediliyor. Ek 17'nci maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına şu düzenleme yapılıyor:
 
"Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."

GÖRÜŞMELERİN ŞEKLİ

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra, maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak.
 
Daha sonra, 3 maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerinde ayrı ayrı görüşme yapıldıktan sonra gizli oylamaları gerçekleştirilecek.
 
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde, siyasi parti grupları ile hükümet adına yapılan konuşmalar 20'şer dakika, milletvekillerinin kişisel görüşlerini açıkladığı konuşmalar da 10'ar dakika olacak.
 
Teklifin maddeleri üzerindeki konuşma süreleri ise tümü üzerindeki sürenin yarısı ile sınırlı tutulacak.

AK Parti'de kadınlar konuşacak

AK Parti, Genel Kurul’da yapılacak Anayasa değişikliği oylaması öncesi türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunun savunmasını kadın milletvekillerine yaptıracak.

AK Parti adına kürsüye Güldal Akşit, Ayşenur Bahçekapılı ve Nursuna Memecan çıkması bekleniyor..

İkinci tur görüşmeler 9 Şubat'ta

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmesi, ilk tur görüşmeler tamamlandıktan sonra en erken 48 saat sonra yapılabiliyor. 
 
Bu nedenle ikinci tur görüşmeler 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. İkinci tur görüşmede, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri ele alınacak, bir madde üzerinde birinci turda değişiklik önergesi verilmemişse ikinci turda da ilgili madde ile ilgili önerge verilemeyecek.
 
Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek.
 
Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.

Ayrıntılar gelecek...

CHP'nin yasal değişiklik konusunda usul tartışması üzerine leyhte konuşan Önder Sav'a Mehmet Şandır cevap verdi.

Şandır'ın "Bu sorunu bir 40 yıl daha mı tartışalım!" dediği konuşması için lütfen tıklayınız



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs