En Sıcak Konular

Baykal'dan oylama öncesi laiklik uyarısı

6 Şubat 2008 14:10 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, türban oylaması öncesi bir kez daha laiklik uyarısı yaptı ve "Cumhuriyet kendini savunabiliyor mu? Bunu yaşayarak göreceğiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, türban oylaması öncesi bir kez daha laiklik uyarısı yaptı ve ''Cumhuriyet kendini savunabiliyor mu? Bunu yaşayarak göreceğiz'' dedi.

Önemli adımlar atılırken gösterişli laflar söylenmesinin yaygın bir uygulama olduğunu söyleyen Baykal, "Bir süre önce meydanlara yağlı ipler atıldı. Arkasından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşti. Şimdi Ankara'ya çelik halatlar çekiliyor, öte yandan Anayasa, laiklik ilkesini tahrip edecek şekilde değiştiriliyor. Umarım bunu söyleyenler bir süre sonra duvar dikme aşamasına gelme durumunda olmazlar. İpten çelik halata, çelik halattan bakalım nereye?" diye konuştu.


CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı.


PM öncesi bir açıklama yapan Baykal, dün laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 71'inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bugün laiklik ilkesine açıktan, Anayasa düzeyinde zarar verecek olan bir Anayasa düzenlemesinin TBMM'de müzakere edileceği gündür" dedi.


Baykal, "suçluların telaşı içinde" yapılan düzenlemelerin laiklik ilkesine aykırı olmadığının sık sık ifade edildiğini ve laikliğe sahip çıkma yarışının iktidar çevresinde hızla gelişmeye başladığını söyledi.


Laiklik ilkesinin tahrip edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Baykal, "Bu Türkiye'nin çok temel bir olayıdır. Bu gerçekler karşısında Sayın Başbakan sık sık 'laikliğin güvencesi benim' diyor. Bu, tabii laikliğin ne kadar güvenceden yoksun bir durumda olduğunu ortaya koyuyor" dedi.


"Başbakan laikliği nereden öğrendi?"


"Başbakan laikliği Hikmetyar'ın dizinin dibinde mi öğrendi?" diyen Baykal, "Nerede, nasıl öğrendi? Bir süre önce 'millet istemiyorsa laiklik mi olurmuş. Elbette ortadan kalkar' diyen insan nasıl olur da Türkiye'de laikliğin güvencesi olabilir? Şimdi laiklik için atılan nutukların gerçekleri örtbas etmesi mümkün mü?" ifadesini kullandı.


"Devlete türban..."

Yabancı siyasetçilerin laiklik ilkesinin Türkiye için önemini yeterince anlayamadıklarını belirten Baykal, "Laiklik bizi ilgilendiren bir mesele, bizim meselimiz. Büyük Ortadoğu Projesi'ni ya da ılımlı İslam devletini temel alan bir anlayış, radikal, kökten dinci İslam'a karşı, ılımlı İslam devletlerinin alternatif olacağını zanneden anlayış Türkiye'de devlete türban giydirilmesine itiraz etmeyebilir" dedi.


CHP lideri, "Türkiye'de türbanın anayasallaştırılması, resmileştirilmesi Büyük Ortadoğu Projesi'ne ters olmayabilir ama bizim Anayasamıza terstir" diye konuştu.

Haber 10



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs