En Sıcak Konular

Parlak ve Şengör hakkında suç duyurusu

6 Şubat 2008 14:09 tsi
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), başörtüsü konusundaki açıklamalarıyla "görevi kötüye kullanma" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu işledikleri iddiasıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), başörtüsü konusundaki açıklamalarıyla "görevi kötüye kullanma" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu işledikleri iddiasıyla İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör hakkında suç duyurusunda bulundu.

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, Genel Sekreter Emre Yurtalan ve Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Kayaer, Ankara Adalet Sarayına gelerek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçelerini verdiler.

Serpil Kayaer imzasıyla verilen suç duyurusu dilekçesinde, İÜ Rektörü Prof. Dr. Parlak'ın, bir televizyon kanalının haber bültenine katılarak, "Türban, Cumhuriyet kazanımlarına ters. Bizim örf ve adetlerimize uygun değil. Tamamen Arap dünyasından, Vahhabi'den, Emevi'den gelen bir tür. Bu gerginlik bizi bile etkileyecek. Belki hiç hakkımız olmadığı halde, türbanlı bir öğrenciye, Cumhuriyet ilkelerinin kıyafetlerine aykırı diye hak ettiği notu vermeyeceğiz" dediği kaydedildi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şengör'ün ise kamuoyuna yansıyan ve Üniversitelerarası Kurulun tüm üyelerine gönderildiği ifade edilen mektubunda, "dinin dogmalar çerçevesinde kurulduğunu ve dogmaları reddetmeyen kişinin üniversiteye giremeyeceğini beyan ettiği" öne sürüldü.

Dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Şüpheliler, bulundukları makam ve görevleri ifa ederken, başörtülü öğrencilere hak ettikleri notu vermeyeceklerini, başörtülü öğrencilerin üniversitenin kapısından içeri giremeyeceğini ifade etmektedirler. Şüpheliler, Anayasa veya kanunlarda bir değişiklik olsa da bunu kabul etmeyeceklerini, başörtüsü ile esasında kanunlara uygun bir şekilde öğrenim gören kişilerin öğrenimlerini engelleme adına görevlerini ve yetkilerini kötüye kullanacaklarını açıkça ifade etmektedirler."

Dilekçede, başörtüsü konusundaki açıklamaları dolayısıyla iki akademisyenin, "görevi kötüye kullanma" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu işledikleri iddia edildi.

Haber 10



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,576 µs