En Sıcak Konular

DTP'lilerin dağdaki ilk gecesi

6 Şubat 2008 13:00 tsi
Operasyonlara karşı canlı kalkan olmak için yola çıkan grup Gabar ve Cudi'nin birleştiği Kasrik Boğazı'nda konakladı. PKK posterleri ve sert açıklamalar yapıldı.

Şırnak'taki Gabar ve Cudi dağlarının birleştiği Kasrik Boğazı'nda konaklayan DTP'liler geceyi çadırlarda geçirdi.

DTP Eş Başkanı Ayna, ayrıca TBMM'nin operasyon teskeresini geri çekmesine karşılık olarak, PKK'yı eylemsizlik konumuna çağıracaklarını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, PKK terör örgütüne yönelik sınır ötesi ve sınır içerisinde başlatmış olduğu operasyonları protesto etmek için başta Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Tunceli ve Ağrı illeri olmak üzere 28 ilden aralarında DTP Milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu protestocular, 'Demokratik çözüm yürüyüşü' gerçekleştirdi.

Dün gece karayoluyla yoğun güvenlik önlemleri altında Cizre'ye ulaşan kalabalık, daha sonra yasadışı slogan atarak operasyonların devam ettiği Gabar ve Cudi Dağlarının kesiştiği Kasrik Boğazı'na ulaştılar. Geceyi 30 çadırda geçiren DTP'liler, havanın aşırı soğuk olması nedeniyle ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Gün ışığıyla birlikte bir grup partili Gabar Dağı'na doğru yürüyüşe geçerek Öcalan ve PKK'yı simgeleyen bez parçaları açtılar.

DTP'li Milletvekili Hasip Kaplan, Ahmet Türk, Osman Özçelik ve Sırrı Sakık, türban oylaması nedeniyle açıklamaya katılmadan Ankara'ya hareket
etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede basın açıklaması okuyan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, hükümeti operasyon teskeresini geri çekmeye. PKK'yı da buna karşılık olarak eylemsizliğe çağırdı. Kürt sorununun operasyonlarla değil, 'Demokratik, barışçıl çözümlerle' mümkün olduğunu savunan Ayna, "Kürt sorununun çözümsüzlüğüne neden olan ölümler burada yaşanıyor. Silahlar kadın, erkek, Türk ve Kürt tanımıyor. Ancak burada, (Kürt sorununu) ölümlerin yürek kanattığı yerde ölerek ve öldürülerek değil, yaşayarak ve yaşatarak çözmek mümkündür. Yitirdiğimiz her can topluma daha fazla kin ve öfke tohumları ekmektedir. Halklarımız arasında ayrılık duygularını körüklemektedir. Yitirdiğimiz her canla birlikte bizler de biraz daha yitirmekteyiz. Bir tek insanımızın burnu kanamadan diyaloglarla, konuşarak, tartışarak sorunlarımızı çözmek mümkündür. Türkiye çözümü kendi içinde aramalıdır. ABD veya İngiltere gibi Avrupa ülkeleri sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder. Kalıcı ve gerçekçi çözüm Türkiye'de halkların eşit ve özgür birlikteliğindedir. Kürt sorununun çözümü konusunda artık devletin bir karar vermesi gerekiyor. 30 yıldır sürdürülen şiddet eksenli politikaların çözümsüzlük olduğunu anlamak için ne bir 30 yıl daha kaybetmeye ne de 30 bin insanımızın ölümünü izlemeye tahammülümüz yoktur. Operasyonların çözümsüzlük olduğu gerçeğini bütün toplumun haykırması gerekmektedir" dedi.

DTP Eş Başkanı Emine Ayna, silahların kadın, erkek, Türk ve Kürd'ü tanımadığını belirterek, "Türkiye çözümü kendi içinde aramalıdır. ABD ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder. Kürt sorununun bir sonucu olan PKK'yı bitirmek kökünü kazımak çözüm değildir. Çözüm tek millet, tek dil üzerine kurulu olan Kürtleri infaz ve ikaz politikalarından vazgeçmektir. Çözüme giden yolda sayın Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, sorunun çözümüne
küçümsenemeyecek bir katkı yapacaktır" dedi.

Anayasa tartışmalarına da değinen Ayna, Kürt halkının kimliğinin Anayasal güvenceye alınmasını istedi. DTP Eş Başkanı Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa'nın tekçi anlayıştan kurtulabilmesi için demokratik, özgür vatandaşlık yeniden tanımlanmalı, ortak kimlik olarak Türkiyelilik kavramı vurgulanarak kullanılmalıdır. Türkiye'de farklı dillerde eğitim, farklı kültürlerin anayasal koruma altına alınması sağlanmalı. İstisnasız herkesi kapsayan bir genel af olmalıdır."
Ayna'nın konuşmaları sık sık sloganlarla kesildi. Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık Cizre ilçesine doğru harekete geçti.

Aktif haber



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs