En Sıcak Konular

Adriyatik'te Türk gemisi yanıyor

6 Şubat 2008 12:20 tsi
Bir Türk şirketine ait UND Adria adlı yük gemisi Adriatik açıklarında alev aldı. Geminin mürettebatı kurtarılırken, içerisinde bulunan TIR ve konteynırlar alev alev yandı

İstanbul'dan İtalya'nın Trieste Limanı'na TIR taşıyan Uluslararası Nakliyatçılar Derneği'nin (UND)Adriyatik isimli Ro- Ro Gemisinde Hırvatistan açıklarında bulunduğu sırada büyük bir yangın çıktı.

Dünya denizlerindeki gemileri canlı olarak takip eden sistemi geçtiğimiz günlerde devreye sokan Denizcilik Müsteşarlığı aldığı S.O.S sinyali üzerine hemen harekete geçti. Hırvatistan Arama Kurtarma Merkezine haber verilerek yangın söndürme gemileri olay mahalline sevk edildi. 193 metre uzunluğunda olan ve tır yüklü Adriyatik'in yanından geçen bir Yunan gemisi ile bağlantı kuruldu. Yunanlı denizciler, 22 personel ve 9 yolcuyu ateşlerinden arasından son anda kurtardı. Faciadan kıl payı kurtarılan Türkler, Venedik Limanında karaya çıktı.

İstanbul Pendik'ten, İtalya'nın Trieste Limanı'na giden 193 metre uzunluğunda ve 200 tır ve dorse kapasiteli UND'ye ait 'Adriyatik' isimli Ro Ro gemisinde Adriyatik Denizi Hırvatistan açıklarında büyük bir yangın çıktı. Gemi, bu sabah 06.17'de denizcilik litaratüründe 'Epirb' adı verilen tehlike sinyali verdi. Geçen yıl dünyadaki tüm gemileri takip eden COSPAS - SARSAT isimli uluslararası takip sistemine tam operasyonel olarak dahil olan Denizcilik Müsteşarlığı'nın Ankara'daki Ana Arama Kurtarma Merkezi sinyali aldı. Hemen, Adriyatik Gemisini arayan nöbetçi operatörler gerekli bilgileri aldı. Hırvatistan Arama Kurtarma Merkezi (MRCC Rijeka) aranarak durum bildirildi. Olay mahalline söndürme romörkörleri sevk edildi. Ankara'daki merkezdeki ekranlardan yangın çıkan Türk gemisinin yakınından Yunan Bayraklı Ikarus Palace isimli geminin geçtiği görüldü. Bunun üzerine bu gemi ile bağlantı kurularak yardıma gitmesi istendi. Uluslararası anlaşmalar gereği yardıma gitmesi zorunlu olan Yunan gemisi bu şartı yerine getirdi. Büyük bir faciayı kıl payı atlatan 22 personel ve 9 yolcuyu emniyetle tahliye etti. Yunan Gemisi kurtardığı personel ve yolcuları Venedik Limanına bıraktı.

Kurtarılan personelin ad ve soyadları şöyle: Alaattin Yıldırım (Kaptan), İlan Arın (1.Zabit), Kerim Özdemir (2. Zabit), Serdinç Koç (3.Zabit), Halit Aydoğdu (Baş Mühendis), Murat Marangoz (2. Mühendis), Sezai Özkul (3. Mühendis), Yusuf Can Konya (4. Mühendis), Alaattin Cirat, (Elektrik Zabiti), Abdülkadir Öztürk (Gv Lost), Ramazan Mızrak, Süleyman Kaptanlar, Ferhat Alev (Usta Gemici), Gökhan Bağdaş (Gemici), Murat Çelik (Yağcı), Ersin Genç (Yağcı), Safak Karadavut (Yağcı), Halit Suiçmez (Yağcı), Haluk Bilican (Asçı), Rıza Azaklı (Kamarot), Fuat Celohıcak (Kamarat)

COSPAT - SARSAT ve AIS Nedir ?

Dünyadaki tüm hava, kara ve deniz araçlarından gelen tehlike sinyallerini izleyen bir sistemdir. Türkiye 2005'de üye olduğu 17 Ocak 2007'de tam operasyonel hale geldi. Görev kontrol merkezi Denizcilik Müsteşarlığında kuruldu. Buraya veri aktarımı yapan 3 adet yer istasyonu ise Esenboğa Havalimanı'nda faaliyete geçti. Sistem, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa Havalimanlarından da takip edilebiliyor. Başkentteki merkezde ayrıca Türkiye Arama Kurtarma Bölgesindeki gemileri online olarak takip eden AIS sistemi de bulunuyor. Bu sistem aracılığı ile 300 grostonun üzerindeki gemilerde bulunan ve takibi sağlayan OTS cihazları takip ediliyor. Seyir halindeki gemilerin konumu ile her türlü bilgiye bilgisayar ekranından anında ulaşılıyor.

Zaman



Bu haber 1,508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs