önermemiş | " /> önermemiş | "/>

En Sıcak Konular

YÖK, Şengör'ün adını önermemiş

6 Şubat 2008 12:15 tsi
YÖK, Şengör'ün adını önermemiş Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün YÖK’te boş bulunan 5 üyelikten 4’üne atama yaptı. ÜAK tarafından 24 Ocak’ta seçilerek YÖK üyeliğine önerilen Prof. Dr. Celal Şengör’ün isminin ise, YÖK tarafından bekletildiği ve Cumhurbaşkanlığı Köş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK’ün boş bulunan 5 üyeliğinden 4’üne atama yaptı. Gül, Üniversitelerarası Kurul’un seçtiği Celal Şengör’ü atamadı. Gül, YÖK’te Cumhurbaşkanı kontenjanından atanan YÖK üyeliklerine TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) Başkanı Ömer Demir’i, İstanbul İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş’u ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ı seçti.

1997-98 yıllarında MÜSİAD’da danışmanlık yapan Prof. Günay, AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Tarım ve Ulaştırma Bakanlıkları’nda danışmanlık görevinde bulundu. “Muhafazakâr, demokrat siyaset çizgisiyle millet iradesini hiçe sayan statükonun mücadelesi” olarak nitelendirdiği 22 Temmuz seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olan Günay, listeye giremediği için üniversitedeki görevine geri döndü.

Katsayı eleştirisi

Günay, kendi adını taşıyan kişisel internet sitesine yazdığı “Yeni YÖK Başkanı’ndan Beklentiler” başlıklı yazısında YÖK’ü “katsayı” ve “türban” konusunda eleştirdi. Yeni YÖK Başkanı’nın “21. Yüzyıl Üniversitesi” ni oluşturması gerektiğini belirtti. YÖK tarafından geçen yıl hazırlanan “Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi” başlıklı raporun yükseköğretimin yapısı ve sorunları açısından önemli bir “kaynak” olacağını vurguladı ve şöyle dedi:

“Bu doküman, YÖK’ün kurulduğu 1981’den beri 26 yıllık tarihi içinde yaptığı en önemli çalışmadır. Raporda, eleştirilecek bir çok husus bulunmaktadır. ” Sunuş “ yazısında itiraf edildiği üzere, şimdiye kadar çoktan yapılmış olması gereken gecikmiş bir stratejik plan çalışmasıdır. Ne yazık ki, dokümanda ” katsayı “ adaletsizliği ve ” türban “ yasağı savunulmaktadır.”

Yüzbaşıoğlu’na 1 ay sonra...

Cumhurbaşkanı Gül, YÖK üyeliğinde görev süresi dolduktan sonra Üniversitelerarası Kurul tara fından yeniden seçilen Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’nun seçimini onayladı. Yüzbaşıoğlu’nu bir ayı aşkın süre beklettikten sonra onaylayan Gül, Üniversitelerarası Kurul’un 24 Ocak’taki toplantısında YÖK üyeliği için aday gösterdiği Prof. Dr. Celal Şengör’e ise onay vermedi. Gül’ün İTÜ Maden Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Şengör’e YÖK Başkanı ve AKP ile ilgili sözlerinden dolayı onay vermediği yorumları yapılıyor. Ancak Üniversitelerarası Kurul’un Şengör’ün aday gösterilmesine ilişkin kararının Çankaya Köşkü’ne hünez ulaşmadığı da iddia ediliyor.

Şengör ne demişti?

Şengör, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na atanması konusunda şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Kendisinin (Özcan) hiçbir akademik özelliği olduğunu düşünmüyorum. Var; zayıf olması. Benim, kendi alanında asistan dahi yapılmasında tereddüt edeceğim bir insanı YÖK’ün başına getirdiler. Kendisinin sorumluluğu kız öğrencilerin kıyafeti mi, üniversitelerde yapılan bilim mi? Asli görevi dışında yapacağı her çalışmada üniversiteleri karşısında bulacaktır.”

Şengör’ün, geçtiğimiz günlerde “Celal Şengör’ün tuhaflaşmasına dair” başlıklı yazısına gönderdiği cevap dün Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan’ın köşesinde yer aldı. Şengör yanıtında “Ben bine kendimi tanıyamaz oldum. Asabi tahammülsüz. Bunun nedenini düşündüm” diyerek “Sonunda şunu buldum: Tehdit altında olunduğu hissi. AKP ne yazık ki hepimizi tehdit eder bir hava getirmiştir ülkemize” ifadesini kullandı.

Türban eylemcilerine 5 yıl hapis istendi

YargItay 8. Ceza Dairesi, Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren okul idaresini protesto edip zorla okula giren ve eğitime ara verilmesine neden olan 3 velinin 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay 8. Ceza Dairesi protestocu velilerin eğitim ve öğretim çalışmalarının kesilmesine haksız eylem ve davranışlarıyla sebep olduklarına karar verdi. Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve beraat eden sanıklar Y.Y, İ.B ve N.K., Yargıtay’ın verdiği karar üzerine 5 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacaklar.

‘Yeter söz milletin’ demişti

Prof. Dr. Durmuş Günay: 1953 Isparta Sütçüler doğumlu. İTÜ Makina Mühendisliğinden 1976’da mezun oldu. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde öğretim üyesi. 2003-2006 arasında AKP hükümetininin Tarım ve Ulaştırma Bakanlıklarında “Danışman” olarak çalıştı. 22 Temmuz’da AKP’den milletvekili aday adayı oldu. Adaylığını açıklarken, “Bu seçim özde değil, sözde demokrat olanlar ile yeter söz milletindir diyenlerin mücadelesi olacaktır” dedi. Listeye giremedi.

Doç. Demir kim?

1963 doğumlu. 1988 ODTÜ İİBF Kamu Yönetimi Bölümü mezunu.. 1994-2003 yılları arasında da Kırıkkale Üniversitesi’nde Öğretim üyesi olarak çalıştı.1994-1998 yılları arasında İİBF Dekan Yardımcılığı, 2000-2002 yılları arasında İktisat Bölümü Başkanlığı yaptı.Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nı yapıyordu.

Vatan



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs