En Sıcak Konular

YÖK, 'katsayı' için toplanıyor

6 Şubat 2008 09:17 tsi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, üniversiteye girişte meslek liselerinin önündeki en büyük engel olarak görülen 'katsayı' sorununu görüşmek üzere yarın toplanıyor.

Genel Kurul'un 1997'de bir genel kurul kararıyla ortaya çıkan ve aşamalı bir geçiş öngörmeden uygulanmaya başlanan katsayı sorununu görüşüp çözüme kavuşturacağı belirtiliyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında ilk kez toplanacak Kurul, ÖSS takvimini de netleştirecek.

Mevcut uygulamaya göre, meslek lisesi mezunlarının ÖSS'de aldığı puanlara ilave edilen ortaöğretim başarı puanı 0,3 ile diğer lise mezunlarının ortaöğretim başarı puanları ise 0,8 ile çarpılıyor. Bu uygulama sebebiyle 1997'den itibaren meslek liselerine öğrenci akışında büyük bir düşüş yaşanırken hükümetin mesleki eğitime yönelik açılımları nedeniyle son yıllarda bir artış söz konusu olmuştu. Bir boş üyelik nedeniyle 20 kişi ile toplanacak kurula, 28 Aralık 2007'den itibaren izinli olan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme de katılacak. YÖK, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından seçilen 7'şer üye olmak üzere toplam 21 üyeden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün boş bulunan YÖK üyeliklerine dün yaptığı atamalarla üye sayısı 20 olmuştu. Cumhurbaşkanı Gül, YÖK'e şu ana kadar Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Prof. Dr. Durmuş Günay ve Ömer Demir'i atadı. Gül, Bakanlar Kurulu'nca kurul üyeliğine seçilen Prof. Dr. Yunus Söylet ve ÜAK kontenjanından kurul üyeliğine seçilen Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun da atamasını yaptı.


İş dünyası meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyor
YÖK dahil tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyası, konuşmalarında mesleki eğitimin önemine vurgu yaparken TÜSİAD, 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' adıyla geniş bir kampanya bile başlatmıştı. Koç Topluluğu da gazetelere verdiği ilanlarda, Türkiye'de binlerce genç işsizlikle boğuşurken, işverenin iyi yetişmiş çalışan sıkıntısı çektiğini, bu meselenin mesleki eğitimle çözüleceğine inandığını belirtmiş ve "Koç Topluluğu, 8. yılında meslek liselerinde okuyan tam 8 bin gence lise boyunca, burs, staj ve istihdam imkânı vererek onların önünü açıyor." ifadelerine yer vermişti. Mesleki eğitim denilince sadece imam hatiplerin anlaşılmasından rahatsız olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, "Artık sektörel mesleki eğitim diyorum." şeklinde tepkisini dile getirmişti.
 
zaman



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,022 µs