En Sıcak Konular

İnönü’den Hitler’e denizaltı resti!

6 Şubat 2008 10:19 tsi
İnönü’den Hitler’e denizaltı resti! Hitler: Denizaltılarımız Karadeniz’de sıkıştı. Çıkaramıyoruz. Onları size verelim İnönü: 1’nci Dünya Savaşı’nda verdiğiniz iki gemi başımıza bela olmuştu. İstemeyiz... İşte Almanya ile Türkiye arasındaki o pazarlık:

SAVAŞ YAYILIYOR

Türk sualtı araştırmacısı Selçuk Koray’ın Hitler’in kayıp denizaltı filosunu Zonguldak ve Ağva açıklarında bulması dünyada büyük yankı buldu. Selçuk Koray ile Almanlar’ın U tipi denizaltıların hikayesi ve Almanya ile Türkiye arasındaki pazarlığı konuştuk. 1940 yılında başlayan İkinci Dünya Savaşı’na SSCB de dahil olunca savaşın cephesi Karadeniz’e yayıldı. Alman Donanması 1938 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde üretilen U-23 tipi denizaltılardan 6’sını, Karadeniz’e nakletmeye başladı.

Almanlar Karadeniz’de

Altı denizaltı Kiel’de sökülerek teknelere yüklendi. Elbe Nehri ve oradan Tuna üzerinden geçerek Romanya’daki Köstence limanına getirildi. Parçalar burada birleştirildi ve Karadeniz’e bırakıldı. Koray’a göre tüm bu olaylardan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün haberi vardı. Uzun dönem muharebe içinde yıpranan Alman denizatlılarından 3’ünü Rus gemileri batırdı. Kızıl Ordu Berlin’e ilerliyor, Alman kuvvetleri geri çekiliyordu.

İsmet Paşa’nın hayır cevabı

1944 yılında Romanya taraf değiştirince kullanabilecekleri tek ikmal noktasını da kaybeden Alman Diktatör Adolf Hitler aynı yılın yazında denizaltıları Türkiye’ye vermeye çalıştı. Ancak İsmet Paşa “Montrö Anlaşmasını ihlal etmek istemediklerini ve Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın 2 Alman savaş gemisini (Yavuz ve Midilli) satın alma teklifinin kabulünün ardından başına neler geldiğinin malum olduğu” nedeniyle bu isteği reddetti.

İznik’e kaçtılar

İnönü’nün cevabını alan Hitler Karadeniz’deki 3 denizaltıya “Fark edilmeden boğazları geçip Ege Filosuna katılın” emrini verdi. Ancak bu görev hiç gerçekleşmedi. Almanlar Sovyetler’den kaçıyordu. İçinde ünlü şifreleme aracı Enigmalar’ın bulunduğu denizaltıların bulunması an meselesiydi. Üç denizaltının mürettebatı denizaltıları Karadeniz’de batırıp İznik civarındaki Beyşehir’e kaçtı. Sonra Türk yetkililerin kendilerini yakalanmasının ardından Almanya’ya teslim edildi.

50 metre derinde yatıyorlar

Alman arşivlerini inceleyen, hayatta olan personel ile görüşen ve denizde taramalar yapan Selçuk Koray, U-19 ve U-20 adlı gemilerin Zonguldak yakınlarında, U-23 gemisinin ise Ağva açıklarında olduğunu tespit etti. Kolay çalışmalarında U-23’ün eski kaptanı 85 yaşındaki Rudolf Arendt’in çizdiği haritadan ve Alman Donanma arşivlerinden yararlandı.

 
vatan



Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs