En Sıcak Konular

McCain OK! Obama eyaletleri, Clinton ‘Salı’yı kazandı!

6 Şubat 2008 07:57 tsi
McCain OK! Obama eyaletleri, Clinton ‘Salı’yı kazandı! ABD’de hala süren ama büyük kısmı sonuçlanan ‘süper Salı’ önseçimleri, Cumhuriyetçiler açısından ‘başkan adayı’nı belirledi. O isim John McCain. Demokratlar içinse durum bu kadar büyük konuşmaya müsait değilse de, ibre biraz

ABD’de başkanyık yarışının ilk önemli ayağı sayılan ve 24 eyalette gerçekleşen “Süper Salı” veya “Kader Salısı” ön seçimleri sona erdi.

Önce Cumhuriyetçileri söyleyelim. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain önseçimlerden başarı ile çıktı. Artık denebilirki çok yüksek ihtimalle Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı o.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını belirleyecek büyük kongrede, 2380 delege oy kullanacak. Bu yüzden adayların kongreye kadar bu rakamın yarısından bir fazlasını, yani Cumhuriyetçi Parti için 1190 delegeyi tamamlamaları gerekiyor.

McCain, süper salı sonuçları ile elindeki delege sayısını 703'ye ulaştırdı. En yakın takipçisi olan Mitt Romney ise yalnızca 269 delegeye sahip. Bundan sonraki eyalet ön seçimlerinde parti üyeleri biraz da bu sonuca bakarak oy vereceklerinden, McCain artık Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak kabul edilebilir.

Daha zaman var ama azaldı!

Demokratlara gelince. Çok çekişmeli geçen ön seçimlerde eyaletlerin çoğunu Barack Obama kazandı. Ancak önseçimi Hillary Clinton kazandı. Bu nasıl oluyor derseniz, yanıt basit.

Obama çok eyaleti önde kazandı ama bu eyaletler delege sayıları çok olan yerler değil. Oysa Clinton daha stratejik ve delege ağırlı olan eyaletleri kazandı. Peki Demokratlar açısından başkan adayı belli oldu mu?

Hayır. Cumhuriyetçiler kadar rahat konuşamıyoruz. Ama şunu söyleyebiliriz. Hillary Clinton bu önseçimlerden önce biraz öndeydi. Şimdi biraz daha öne geçti! Demokrat Parti'nin başkan adayının kesinleşeceği büyük kongre için gerekli delege sayısı ise toplam 4049'un yarısından bir fazla olan 2025.

Süper Salı sonuçları bu rakamı herhangi bir adaya sunmadı ama Clinton'u biraz daha yaklaştırdı. Clinton'un elindeki delege sayısı şu an için 1000. En yakın rakibi olan Obama'nın elinde ise 902 delege bulunuyor.

Obama için herşey bitmiş değil ama Clinton cephesinin ciddi bir psikolojik üstünlük kazandığı da gerçek. Üstelik bundan sonraki seçimler için gerekli para ve stratejik desteği bulması da zorlaşacak.

SÜPER SALI SONUÇLARI:

Hillary Clinton'un kazandığı eyaletler:

Arizona, Arkansas, Massacusethes, New Jersey, New York, California, Tenneessee, Oklahoma.

Barack Obama'nın kazandığı eyaletler:

Alabama, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, İdaho, İllionis, Kansas, Minnesota, Utah, North Dakota.



Bu haber 1,410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs