En Sıcak Konular

Baykal'dan fıkıh dersleri!

5 Şubat 2008 14:42 tsi
Baykal'dan fıkıh dersleri! CHP Genel başkanı Deniz Baykal, başörtüsü konusunun altında laikliğe karşı bir meydan okuma olduğunu savundu ve 5 şubat tarihine dikkat çekti. AK Parti ve MHP'nin çözüm aşamasına getirdiği başörtüsü sorunuyla ilgili konuşan Baykal, dersine çalışmıştı. İş

CHP Genel başkanı Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuşurak, dini bilgiler verdi. İşte Baykal'ın açıklamaları:

Karşımızdaki konu türban konusu değil laiklik konusudur. 5 şubat Türkiye'nin laikliği kabulünün yıldönümüdür. Ne hazin bir tesadüftür. Tarih sizi izliyor.

Laiklik toplumun önemli kesimleri tarafından hazmedilememiştir. Bu açıktan bir meydan okumadır. Laikliğe yönelik darbe süreci açıktan bir meydan okuyacak düzeye geldi.

Nerdeyse kelimeyi şahadet anlamındaymış gibi türban takma anlayışı ortaya çıktı. Örtünme İslamiyetin icabı değildir. İslam öncesinde de o toplumda vardı ve bunun icabı olarak kabul görülmüş bir uygulamadır. Bütün dinlerde örtünme vardı. Hırıstiyanlıkta ve Musevilikte da vardır. İslam bu dinlerin ortaya koyduğu örtünmeleri tarif eder yorum getirir.

Bu örtünme biçimi bir ithal dayatmadır. Anadolu'da böyle bir örtünme şekli yoktur. İslamiyettte hımar diye bir tabir vardır. Fıkıhçılar bu örtümüdür başörtüsümüdür  konusunda tartışmış çoğunluk baş olarak algılanması konusunda fikir belirtmiştir. Kastedilen 'başın örtünmesiyse saçın bir tek telinin gözükmesi de günah mıdır?' konusunda fikir alış verişinde bulunulmuş bazıları kulakların altındaki saçların gözükeceğini belirtmiştir.

Hanefi mezhebinin imamı İmamı Azam, kadının saçının 4'te birinin açılmasının namazı bozmayacağı hükmüne varmıştır. Bir tek vatandaşın saçının bir telinin görünemez radikal anlayışını sahiplenmesine saygı duyarım. Bu işhraç yorumun Anayasa hükmü haline getirilmesi kabul edilemez. Bu yanlış olur. Çok tehlikeli çok yanlış yapmış olursunuz. İşte laiklik bu..

İslamiyette tesettür var. İslamiyette çok şey var. nerede duruyor tesettür. Kurucu unsuru mu islamiyetin? Kurucu unsuru ne Kelimeyi Şahadet.. Büyük günahlar var. Küçük günahlar var. Bunlara bakınca tesettür nerede duruyor.

Büyük günahlar bellidir... Şirk koşmak, adam öldürmek, savaştan kaçmak. namuslu kadınlara iftira atmak. savaştan kaçmak. yalan yere şahitlik etmek. rüşvet hırsızlık gıybet kovuculuk. anne-babaya asi olmak. sözünde durmamak. emanete hıyanette bulunmak..

Tesettür yok listede ama bunların hepsi var. Tesettür konusunda bir günajh yok bir tavsiye midir, emir midir bilemiyoruz.

Bunu tek tel görünmeyinceye kadar örtene de uyanada uymayana da saygı duyuyoruz. ancak onlar da diğerleri kadar Müslüman

Bunu niye anayasa kuralı yapıyorsun. Sana ne kardeşim. Anayasa kuralı yapınca bölünme başlıyor. Nerede başlıyor bölünme? Üniversite bir bütün. Bu anlayış değiştirilirse ne olacak üniversitede... sınıfta öğrencilerin bir kısmı türban takacak bir kısmı takmayacak. Dini inanca göre ayrışmış bir sınıfı göreceksiniz. Sonra mezhep ayrılıkları çıkacak. Bu iyi bir şey mi? Din kriterini gözüne sokan bir eğitim anlayışı doğpru bir pedogoji mi?

Ayrıntılar gelecek



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs