En Sıcak Konular

Başı açık öğrenciler yasağa karşı!

5 Şubat 2008 14:41 tsi
Türkiye’de yaşanan başörtüsü tartışmaları toplumu ikiye böldüğü bir gerçek. Yasağın kalkmasından yana olanlar çoğunluğu oluştururken, yasağın devam etmesini isteyenler azınlıkta.

Türkiye’de yaşanan başörtüsü tartışmaları toplumu ikiye böldüğü bir gerçek. Yasağın kalkmasından yana olanlar çoğunluğu oluştururken, yasağın devam etmesini isteyenler azınlıkta. Peki yasağın devam etmesini isteyenlerin gerekçeleri neler? Gerekçeleri şöyle sıralayabiliriz: “Yasağın kalkması sadece üniversitelerle kalmayacak, ilkokullara kadar uzayacak” diyenler, “Başörtüsü serbest olursa, çarşafla da okula girerler” diyenler, “Başörtüsüyle okuyup, mezun olduktan sonra kamuda da yasağın kalkacağını” ileri sürenler... Yasakçı zihniyetin hak-hukuk tanımadan, önyargılarla kendilerini toplumun sözcüsü gibi görerek bir korku kapanı oluşturdukları ve bu kapanın içine askeri ve ekonomik güç odaklarını çekmek istediklerini artık herkes görüyor. Türkiye’nin yavaş yavaş İran gibi olacağını, İran devriminden önce İran’da yaşanan sürecinin aynısının Türkiye’de yaşandığını iddia edenler, Laik Türkiye Cumhuriyeti’yle, Şah iktidarını aynı kefeye koyuyorlar, farkında değiller... Kendilerini toplumun sözcüsü olarak görenler, sözcülüğünü üstlendikleri "üniversitelerde okuyan başı açık öğrencilerin" acaba kaçta kaçını temsil ediyor? Sürekli üniversitelerde başı açık öğrencilerin kapanacaklarını, onların da yasağın devam etmesinden yana olduklarını söyleyip duruyorlar. Peki gerçekten durum böyle mi? 8sütun olarak üniversitelerin nabzını tuttuk. Üniversitelere giderek, başı açık öğrencilerin ne düşündüklerini sorduk. Bakın neler dediler...

 Duygu Çepni (Kültür Üniversitesi): Üniversiteye gelmiş insanlar neden gerici olsun ki?

Başörtüsü yasağının kalkmasına çok sevindim. Çünkü başörtüsünün inanç olduğunu düşünüyorum. Türkiye düşünce özgürlüğünün serbest olduğu bir ülkeyse başörtüsü yasağı olmaması gerekir. Amerika gibi çoğunluğu Hıristiyan olan ülkede başörtüsü serbest ama çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde başörtüsüyle okumak yasak ben buna anlama veremiyorum. Ülkede ekonomiyle ilgili konular tartışılacağına sürekli başörtüsü yasağı konuşuluyor. Başörtüsü yasağının insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Başörtülü arkadaşlarım inançları gibi giyinemedikleri için üzülüyorlardı. Benim en yakın arkadaşlarım başörtülü, onların başörtülü olması beni rahatsız etmiyor; benim başı açık olmamda onları rahatsız etmiyor. Başörtülüler baskı yapacak deniyor; bunun olacağına ihtimal vermiyorum. Başörtüsü takmak gericilik yobazlık olarak algılanmamalı. Üniversiteye gelmiş insanlar zaten neden gerici olsun ki? Başörtülü insanlar da eğitim almak meslek sahibi olmak için geliyorlar.

Ayşe Tekin (İstanbul Üniversitesi): Ülkemizde daha önemli sorunlar var

Başörtüsü konusunun Türkiye’yi bu kadar meşgul etmemesi gerekiyor. Ülkemizde daha önemli sorunlar var. İnsan hak ve özgürlükleri var. Bu özgürlüklerden kişiler, kıyafetlerinden dolayı alıkoyulmamalı. Eğitim en büyük insan haklarından biri. Şu durumda açık bayanlar nasıl istedikleri yerde istedikleri şekilde eğitim görebiliyorlarsa, başı örtülü bayanlar da o şekilde özgür olmalı. Çarşafla üniversiteye gireceklerinden korkuyorlar ama bence böyle bir şey olmayacak. Başörtülü insanları laikliğe karşı olduğunu gösteriyorlar. Toplumda tehdit unsuru olarak algılanmalarını sağlıyorlar. Toplum kapalı insanları tehdit olarak görmemeli. Amaç Türkiye’yi geliştirmek ve yüksek medeniyetler arasına çıkarmaksa, niçin insanlar sırf başları kapalı diye bu uğurda çaba gösteremesin ki! Onların da beyin gücünden, yararlanılmalı.

 Leyla Balmumcu (İstanbul Üniversitesi): Başörtüsü düzenlemesi sadece üniversitelerle kalmamalı

Şimdiye kadar var olan yasağın başörtülü için bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Her insanın eğitim hakkının olması gerektiği kanısındayım. Başörtülü olmamama rağmen başörtülü arkadaşlarımın başlarını açıp okula girmelerine çok üzülüyorum. Nefislerine ne kadar ağır geldiğini görüyorum. Bu konuda yapılan türban karşıtı eylemleri de anlamsız buluyorum. Sonuçta çoğu Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Herkes bir başkasının dinine karışmadığı noktada biz kendi dinimiz gereği olan bir konuda bu kadar takılıyoruz. Hep geçmişten bahsediliyor. “Babaannelerimiz, anneannelerimiz böyle kapanmıyordu” deniliyor. Oysaki şimdiki gençlik zamanında açık olan anneanneleri ve babaanneleri gibi de giymiyor. Bu noktada çifte standart olduğunu düşüyorum. Üniversiteyi kazanmış birine sen kapalısın girme denmesi büyük haksızlık. Bence bu yasa düzenlemesi sadece üniversitelerle kalmamalı, tüm kamu kuruluşları içinde geçerli olmalı.


Meltem Karslı (İstanbul Üniversitesi): Yasanın çıkmasını istemiyorum!

Başörtüsü ile ilgili çıkacak yasa hakkında herkes gibi benim de endişelerim var. Laiklik konusu ve Atatürk inkılapları üzerinde yaratacağı tahribat insanı ister istemez düşündürüyor ama asıl kötü olan; insanların “kapalı-açık” olarak ayrılacağı ve önyargıların ortaya çıkıp, toplumu böleceği kaygısı. Bence şu anda bu, maalesef kaygı olmanın ötesine geçmiş durumda. Diğer yandan kapalı arkadaşlarımı düşünüyorum. Bu sene üniversiteye girmek için ter döken ve bu yasanın çıkmasını canı gönülden isteyen arkadaşlarım da kendilerince haklı; çünkü herkes istediğini giyebilmeli bence. Bu yasa Atatürk’ün bin bir zorluğa göğüs gererek bu ülkeye kazandırdığı laiklik ilkesinin temellerini sarsacaksa ki ‘görüldüğü üzere sarsıyor’ bu yasanın çıkmasını istemiyorum!

 Hande Denizer (İstanbul Üniversitesi): Herkesin düşüncesine, dış görünüşüne saygım var

Üniversite başörtüsü yasağı olmamalı diye düşünüyorum. Ben nasıl kısa eteğimle girebiliyorsam başörtüsüyle de girilebilir. Başörtüsü maalesef ki, zamanında siyasi araç olarak kullanılarak büyük bir sorun haline getirilmiş. Başörtüsü belirli ölçülerde bağlandıktan sonra sorun yok. Güzelce bağlayıp gir okuluna, işin içine siyaseti, yobazlığı karıştırırsan sana da karşı çıkanlar çoğalır tabiî ki. ‘Başörtüsüne evet’ diyorum; ama bugün bunu isteyenlere haklılar demem yarın kara çarşafla girmek isterlerse hak vereceğim demek değil.
Herkesin düşüncesine fikrine dış görünüşüne saygım var; önemli olan insanların başörtüsünü ne için ve hangi amaçla taktıkları... Ülkemiz laik ve demokrat bir ülke. İnsanlar ister başı açık, ister başörtüsü ister türban isterse çarşafla sokaklarda dolaşabiliyor. Bundan rahatsızlık duymadığım gibi arkadaşlarımın da başörtülü olmaları benim için bir rahatsızlık teşkil etmez. Önemli olan insanın kafasının içindeki düşüncedir. Üniversiteye başörtüsü ile girmek onlarında hakkı. Ben başörtülü arkadaşlarımın her gün neler çektiğini görüyorum ve üzülüyorum. Umarım doğru amaçla takanlar için hayırlı olur. Yasağın kalkmasıyla elbette çatışmalar olacak; daha şimdiden başladı bile. Çatışmalar illaki olacak, karşıt görüşlü insanlar bu yasağın kaldırılmasını protesto etmek isteyecekler. Bu çıkan yasa kötü niyetli olarak propaganda malzemesi olarak kullanılmadıkça bu çatışmalar tehlikeli olmayacaktır.
Üniversitelerde başörtüsü serbest bırakılıyor ama bunun sebebi ne? Amacı ne? Önce bu sorgulanmalı. ‘İktidar partisince, insanlara hoş görünüp istedikleri gibi at koşturmak amaçlı yapılan bir yasak kaldırmaysa’ buna engel olunmalı. Ama ‘insanların okuma özgürlüğünü sağlamaya amaçlı bir şeyse’ bir yere kadar göz yumulabilir. Başörtülü ya da örtüsüz her ikisinin de ölçüsü korunmalı

 Kübra Çağlayan (Kültür Üniversitesi): Yasağın sadece üniversitelerde kalkmasını istiyorum

Başörtüsü yasağının sadece üniversitelerde kalkmasını istiyorum. Başörtülü arkadaşlarım var onlar başlarını açıp okula girdiklerinde çok üzülüyorlar. Liselerde ve devlet kurumlarında yasak olmalı. Başörtülü insanlar özel sektörde istedikleri gibi çalışabiliyorlar zaten. Yasağın kalkmasına ben olumlu karşıladım ama yine de korkularım var. Çarşafın laikliği zedeleyeceğini düşünüyorum. Çarşaflı insanlarda İran’daki gibi üniversite okumak isteyecekler benim çekincem bu. Hocaların başörtülü öğrencilerin notlarını kıracağını onlara haksızlık yapacağını düşünüyorum. İnsanlar inançları yüzünden haksızlığa uğramamalı. Medyanın abarttığı gibi başı açık öğrencilerle başörtülü öğrenciler arasında gerilim yok.Başörtülü kızların başı açık kızların başlarını örtmeleri için baskı yapacakları gibi bir şey olacağını düşünmüyorum. Kimse kimseye zorla başörtüsü taktıramaz.

8sütun

 



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,736 µs