En Sıcak Konular

Ve savcı AKP dosyasını raftan indirdi

5 Şubat 2008 15:20 tsi
Ve Ankara alevlendi. Başsavcı AKP hakkında tutulan sicil dosyası raftan indirdi. Kapatma için adım atıldı. Savcı "delil olacakları" ve "olmayacakları" ayırdı. İşte ayrıntılar.

Ankara'da kritik döneme girildi. Yargıtay Başsavcılığı'nın önümüzdeki günlerde AK Parti hakkında işlem başlatabilmek için hukuki değerlendirmeyi tamamladığı belirtiliyor..

Üniversitelerde türban serbestisi getiren anayasa değişikliğinden sonra Yargıtay Başsavcılığı'ndan AKP ile ilgili öncü sinyaller gelmeye başladı. Başsavcılığın önümüzdeki günlerde adım atabileceği belirtiliyor.

Güvenilir kaynakların doğruladığı bu sürecin ilk adımı, geçen hafta başında atıldı ve ilk işlem olarak, bütün siyasi partiler gibi, AKP hakkında da "rutin olarak" tutulan sicil dosyası raftan indi. Türban serbestisi sağlayan anayasa değişikliği teklifinin somutlaştığı günlerde, "Türbanı serbest hale getirme yönünde girişimde bulunan parti kapatılır" içerikli açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, son günlerde Siyasi Partiler Sicil Bürosu savcıları ile üst üste toplantılar yaptı.

Bu toplantılarda, AKP dosyasındaki deliller, Siyasi Partiler Yasası ve anayasa açısından değerlendirildi. Bu iki yasal düzenlemeye göre dosyadaki evrak, "delil olabilecekler" ve "olamayacaklar" diye sınıflandırıldı. Delil olabilecek belgeler üzerinde yapılan "genel hukuki değerlendirme" sonucunda AKP'nin, anayasanın siyasi partilerin uyacakları esasları belirleyen 68 ve 69'uncu maddeleri karşısında "laiklik karşıtı eylemlerin odağı" gibi nitelendirilebileceği kanaatine varıldı. Bu aşamada, Yargıtay Başsavcılığı'nca yakından takip edilen türban serbestisi içerikli anayasa değişikliğinin hangi aşamada "güçlü bir odak delili" olacağı sorusunun cevabı önem kazanıyor.

CEVABI ARANAN SORU
Bunun için Başsavcılık'ta şu sorununun yanıtı aranıyor: "Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma hali, AKP milletvekillerinin ağırlıkta olduğu anayasa değişiklik teklifi ile gerçekleşmiş midir, yoksa Meclis Genel Kurulu'nda oylanması şartı aranmalı mıdır?" Bu sorunun yanıtı, Başsavcılığın atacağı adımın zamanlamasını belirleyecek olan en önemli etkenlerden birini oluşturacak. Diğer etkenler ise "ekonomik kaygılar" olarak gösteriliyor. Olası bir davanın veya Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak "tedbir" içerikli talebin ekonomik dengeleri nasıl etkileyeceği de değerlendirilen bir başka neden.

DOSYADA NELER VAR?

YARGITAY Başsavcılığı'nın "delil grubuna" koyduğu belirtilen bazı evraklar şöyle:

GÜLEN KRİPTOLARI: Dışişleri Bakanlığı'nın, Fethullah Gülen ve Milli Görüş'ün yurtdışında desteklenmesine ilişkin gönderdiği kriptolar.

HAMDOLSUN Kİ GENELGESİ: Orman Genel Müdürlüğü'nün, taşra teşkilatına gönderdiği "Hamdolsun ki bu yıl da yangın mevsimine ulaştık. Arkadaşlarımızın bir bölümü ulaşamadı. Rahmetullahi aleyhim ecmain (Allah'ın rahmeti hepimizin üzerinde olsun)" ifadesi olan genelge.

TÜRBANA TSE STANDARDI: AKP'li Asım Aykan'ın, Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurarak türbanın tanımı ve boyutlarıyla ilgili bir standart belirlenmesini istediği yazısı.

ARINÇ'IN MODEL ÇAĞRISI: Dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "TSE olmazsa, YÖK o zaman 5 tane türban modeli oluştursun. İsteyen öğrenci birini kullansın" açıklaması.

AKŞİT'İN TÜRBAN ÇIKIŞI: Kadın ve Aileden Sorumlu eski Devlet Bakanı Güldal Akşit'in, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi'ndeki "Müslüman bir ülkede, inançlar gereği takılan başörtüsü için yasak getirilemez" sözleri.

OKULLARDA TESETTÜR DEFİLELERİ: Dönem dönem okullarda düzenlenen tesettür defileleri bir paket olarak deliller arasına konuluyor.

YİNE SİNCAN: Eylül 2003'te Sincan'da Nakşibendi Şeyhi Mahmut Esat Coşan adıyla "Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan Parkı" açılması.

TEKKE İSTEĞİ: AKP Mardin milletvekili Nihat Eri'nin kullandığı, "Tevhidi Tedrisat Kanunu getirildi; tekkeler kaldırıldı. Tekkelerde verilen bilgi verilemiyor" sözleri.

19 MAYIS SÖMÜRÜ: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 19 Mayıs kutlamalarının "lise öğrencilerinin milliyetçilik duygularını sömürmek için yapıldığını" savundu.

KIRMIZI SOKAK: Belediyelerin uyguladığı içki yasakları. Bu yöndeki genelgeler ve bu genelgelere karşı açılan davalardaki yargı kararları. Başbakan Erdoğan'ın ulema açıklamaları.

TÜRBAN SAVUNMALARI: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan türban davalarında Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı savunmalar.

Aktif haber



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs