En Sıcak Konular

Vakit, Doğan ve Koç'u tuşa getirdi!

5 Şubat 2008 10:28 tsi
Vakit, Doğan ve Koç'u tuşa getirdi! Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun(MASAK) akaryakıt dağıtım şirketlerinin Türkiye'ye kaçak yollarla soktuğu akaryakıtları tespit ettiği rapor, pek çok şirketi yakacak. Vakit'in edindiği bilgiler, rapordan çok Aydın D

Vurgun raporundaki 2 patron

Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun(MASAK) akaryakıt kaçakçılığını masaya yatırarak; Opet, POAŞ, Shell gibi dev akaryakıt dağıtım şirketlerinin Türkiye’ye kaçak yollardan hangi ülkeden ve ne miktarda akaryakıt soktuğunu kalem kalem tesbit ettiği belirlendi.  
 
Mali Suçları Araştırma Uzmanı Lütfü Güner tarafından hazırlanan 02.07.2007 tarihli MASAK Raporu’na Vakit ulaştı. MASAK Raporu’na göre; Koç’un sahibi olduğu Opet 1998-2005 yılları arasında İspanya’dan aldığı 139 bin ton akaryakıtın tam 108 bin tonunu kaçak yollarla Türkiye’ye sokmuş. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu POAŞ da, sadece 2004 yılı içinde Yunanistan üzerinden temin ettiği 8 bin 877 ton akaryakıtın 5 bin 818 tonunu yurda kaçak yollarla sokmuş.

6 Ülke gümrüğünden çıkan rakamlar

Raporun “Türkiye’deki Dağıtım Şirketlerinin Akaryakıt Ürün İthalat Miktarlarının, İhraç Eden Ülkelerin İhracat Miktarları ile Karşılaştırılması ve Tespit Edilen Farklar” başlıklı bölümünde, “1998-2004 döneminde Türkiye’deki akaryakıt dağıtım şirketlerinin ithal etmiş oldukları akaryakıt, solvent ve baz yağı miktarlarının belirlendiği ve 35 ayrı ihracatçı/gönderici ülkeler nezdinde araştırılması yapıldığı, raporun yazıldığı tarihe kadar (2 Temmuz 2007) 6 ülkeden ithalata ilişkin somut tesbitlere ulaşıldığı, ülkeler itibariyle alınan yurt dışı araştırma sonuçlarının gerçekleşen ithalat bilgileri ile karşılaştırılmasından ortaya çıkan sonuçların aşağıdaki gibi olduğu” denilerek, gümrükten çekilen akaryakıt miktarı ile ithalat yapılan sözkonusu 6 ülkenin gümrüğünden çıkan rakamlar karşılaştırılıyor. Raporda şu tesbitler yer alıyor:

İspanya

Dağıtım Şirketi: Opet Petrolcülük A.Ş. / Opet Dış. Tic. ve Akark. A.Ş.
İspanya’dan Türkiye’ye Sevk Edilen Miktar: 139.434.774(kg)
Türkiye’de İşlem Gören Miktar: 31.094.481(kg)
Fark: 108.340.293(kg)

Fransa'dan alınan rakamlar

MASAK Raporu’na göre; Türkiye’deki dağıtım şirketleri tarafından 1998-2004 döneminde ithal edilen akaryakıt toplam tutarları ile Fransa Gümrük İdaresi’nden temin edilen miktarların karşılaştırılması durumunda 7 yılda 837 bin 150 ton bir fark ortaya çıkıyor.

Letonya

MASAK Raporu’na göre; yine Koç Grubu’na ait olan Opet Dış. Tic. ve Akark. A.Ş.’nin 2000 yılında ithal ettiği akaryakıt tutarı ile Letonya Gümrük İdaresi’nden temin edilen miktarın karşılaştırması ise şöyle:
Yıl: 2000
Dağıtım Şirketi: Opet Dış. Tic. ve Akark. A.Ş.
Letonya’dan Sevk Edilen Miktar: 25.392.890 kg
Türkiye’de İşlem Gören Miktar: 19.091.548 kg
Fark: 6.301.890 kg

POAŞ'a: 5 bin 818 ton akaryakıt ne oldu?

MASAK Raporu’na göre; Aydın Doğan’ın sahibi olduğu POAŞ da 2004 yılında Yunanistan’dan üç ayrı işlemle toplam 8 bin 877 ton 47 kg akaryakıt ithal etmiş ama Türk Gümrüğü’nde bu rakam 3 bin 58 ton 939 kg olarak görünüyor. Aradaki 5 bin 818 tonluk farkın ne olduğu merak konusu.

Hangi firma ne kadar aldı?

MASAK Raporu’nda Romanya Gümrük İdaresi’nden temin edilen akaryakıt miktarlarıyla ilgili ise; “Romanya’dan elde edilen bilgilerden 1998-2005 döneminde 2 bin 330 satış işlemi ile 3.127.148 kg petrol ve petrol ürünlerinin Türkiye varışlı araçlara veya Türk firmalarına satışı yapıldığı, Türkiye’deki birebir incelemesi yapılmadığı.. Romanya limanlarına uğrayıp kendi ihtiyaçları için akaryakıt alan 469 geminin aldığı akaryakıt toplamının 19.276.174 kg olduğu, ‘to order’ yani emre havale biçiminde alıcının belirtilmediği satışların önemli bir yekun tuttuğu.. ‘To order’ olan sözkonusu dönemde Romanya’dan sevk edilen 847.001.235 kg sevkıyatın akıbetinin araştırılması gerektiği..” kaydediliyor.

Farklar illegal yollarla yurda sokulmuş

MASAK Raporu’nda, incelenmesi istenilen firmalar bu şekilde sıralandıktan sonra şöyle deniliyor: “Bu kapsamda, Türkiye’deki akaryakıt dağıtım şirketlerinin ithal etmiş oldukları akaryakıt, solvent ve bazyağı miktarları ile yabancı ülkelerin ihraç etmiş olduğu aynı cins ürün miktarları arasında ihraç eden yabancı ülke lehine fazlalık bulunduğu, bunun da ithal edilen petrol ürünlerinin bir kısmının illegal bir şekilde vergisi ödenmeksizin Türkiye’ye sokulduğu, ilgili kişiler ve sorumluları hakkında inceleme ve soruşturma yapılması amacıyla öncelikle Gümrük Müfettişlerinin görevlendirilmesi, fark miktarlarının somutlaştırılmasını takiben Maliye Bakanlığı merkezi denetim elemanlarının görevlendirilmesi gerekmektedir…”

İki ayrı suçtan sorumlular hakkında işlem yapılmalı

Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun raporunda “SONUÇ” başlığı altında da şöyle deniliyor: “Başkanlığımız bünyesinde yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; işbu raporumuzun II. ve III. bölümlerinde ayrıntılı olarak açıklanan ve maddeler halinde belirtilen hususlar hakkında Maliye Bakanlığı Merkezi Denetim Birimleri nezdinde herhangi bir soruşturma ve inceleme yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla, Maliye Bakanlığı Merkezi Denetim Birimlerine konunun intikal ettirilmesi, eğer Maliye Bakanlığı Merkezi Denetim Birimleri tarafından yapılan değerlendirmelerde, 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 5237 sayılı TCK’nın 282. maddesi kapsamında bir suçun ve bu suçtan kaynaklanan malvarlığı değerleri tesbit edilmiş olması halinde, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun Geçici 1. maddesi gereği 4208 sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 28. maddesi uyarınca işlem yapılmasının uygun olacağı, sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

26 dağıtım firmasının adı geçiyor

Raporda, sözkonusu ithalat işlemlerinin ve temin edilecek diğer yurtdışı araştırma sonuçlarının Gümrük Müfettişlerince incelenip soruşturulmasının gerekli olduğu belirtilerek, konu ile ilgili şirketler şöyle sıralanıyor:

1- Opet Petrolcülük A.Ş.
2- Opet Dış. Tic. ve Akark. A.Ş.
3- Total Oil Türkiye Ltd. Şti
4- The Shell Company of Turkey Ltd. Şti
5- Turcas Petrol A.Ş.
6- Pet-Line Petrol Ürünleri A.Ş.
7- Tuta Petrolcülük A.Ş.
8- Aytemiz Akar Dağ. ve Paz. A.Ş.
9- Bölünmez Petrolcülük A.Ş.
10- Petrol Ofisi A.Ş.
11- Solventaş Teknik Depolama A.Ş.
12- Klora Gres ve Yağ. A.Ş.
13- Shell Co. Of Turkey Ltd.
14- Aygaz A.Ş.
15- Ram Trade SA.
16- Raffinaderij Shell Mersin
17- Lukoid Bosphorus Den. Ldt.
18- Hakan Atıcı İstanbul
19- BP Turkey Ltd.
20- BP Turkey Ref. Ltd.
21- Mobil Sales Supl. Comp. Turkey
22- Lubreks Petrol Ürünleri Paz. Gebze
23- Prista Oil Turkey Yağ. Tic. Ltd. Şti.
24- Arkem Kimya San. Ve Tic. A.Ş.
25- Oyko Ltd.
26- Mastaş Madeni Yağlar

Vakit



Bu haber 1,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs