En Sıcak Konular

İran uzaya açılıyor, ABD tedirgin

5 Şubat 2008 10:08 tsi
İran uzaya açılıyor, ABD tedirgin Uzaya ilk yerli uydusunu fırlatmaya hazırlanan Tahran bu amaçla dün açtığı uzay merkezinden roket fırlatarak deneme yaptı. Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, 'İlerlemek için uzayda bulunmalıyız' dedi

İran, dün açtığı ilk uzay merkezinden bir roket fırlatarak "uzaya uydu gönderme denemesi" yaptı.İranlı bilim adamlarınca 10 yıllık bir çalışma sonucunda yapıldığı bildirilen roket, İran'ın kuzeyindeki Semnan bölgesindeki çölde kurulan merkezden uzaya fırlatıldı. Roketin "Allahu Ekber" nidalarıyla fırlatılma anı devlet televizyonundan da canlı olarak yayımlandı. Roketin hangi irtifaya kadar yükseldiği açıklanmadı.

İran'ın bu uzay merkezinden, "Omid" (ümit) adlı ilk yerli yapım uydusunu gelecek mayıs veya haziran ayında uzaya göndermeyi planladığı belirtildi. İran ekim 2005'te "Sina-1" adlı ilk araştırma uydusunu Rusya'nın işbirliğiyle uzaya fırlatmıştı. İranlı yetkililer, gelecek 3 yıl içinde yeni uydular üretip uzaya göndermeyi planladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, roket fırlatılmadan önce Tahran'daki uzay ajansında yaptığı konuşmada, "otoriter güçlerin hâkimiyetinden kurtulmak için dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip olmak gerektiğini" söyledi. "İlerlemek için uzayda da aktif ve etkili bir şekilde bulunmalıyız" diyen Ahmedinecad, şunları kaydetti: "Bugün, uzay bilimi alanına da ilk adımımızı, çok sağlam bir şekilde attık. Bir uydunun yapılması ve fırlatılması çok büyük ve önemli bir kazanç. Bir milletin gururla yaşaması için uzayda bulunması şart."

ABD kızdı

ABD yönetimi, İran'ın uzaya roket göndermesini "talihsiz" bir olay olarak niteledi. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, "Bu (dün) sabah, İran'ın yine bir balistik füze denediğini gördüm. Bunu yapmaya devam etmeleri talihsizlik, çünkü ülkeyi dünyadan daha da izole ediyor" dedi.
Reuters'a konuşan analistler de yörüngeye uydu göndermekte kullanılan teknolojinin askeri amaçlarla da kullanılabileceğini söyledi. Savunma analisti Paul Beaver, "İsrailliler, 'Eğer yörüngeye uydu gönderebiliyorlarsa neden aynı yöntemle uzun menzilli balistik füze de yapmasınlar' diyecektir" dedi.

Milliyet
 



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,213 µs