En Sıcak Konular

Türkiye insan haklarında geriledi

5 Şubat 2008 09:25 tsi
Türkiye insan haklarında geriledi İnsan Hakları İzleme Örgütü 2008 Dünya Raporu'nda Türkiye sert bir şekilde eleştirildi. Raporda, "İfadenin suç sayılması, Türkiye'de insan haklarının korunmasının önündeki en büyük engel" denildi

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), geçen yıl dünya genelinde insan hakları konusunda yaşanan gelişmeleri 2008 Dünya Raporu'nda ele aldı. 31 Ocak'ta yayımlanan raporda, Türkiye'de insan haklarının korunması konusundaki eğilimlerde son zamanlarda bir gerileme yaşandığı belirtildi.

Örgütün bu yıl onsekizincisini yayımladığı yıllık raporun Türkiye ile ilgili bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"2007 yılı, kişilerin ifade özgürlüğü kısıtlamalarından ötürü yargılanma ve cezalandırılmalarında yoğunlaşmanın ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı tartışmalı mahkeme kararı sayısında artışın yaşandığı bir yıl oldu.

Bu dönemde DTP yetkililerine ve milletvekillerine yönelik yıldırma çabaları ve polis şiddeti ile ilgili haberlerde artış yaşandı.

Devlet yetkililerinin, farklılıklara ve muhalif fikirlere karşı hoşgörüsüzlüğü, azınlık gruplarına karşı çeşitli şiddet eylemlerinin yaşandığı bir ortam hazırladı."

PKK saldırıları

Raporda, "Türk ordusu ile PKK arasındaki çatışmaların artan oranda can kaybı ile daha da yoğunlaşmaya başladığı" belirtildi.

Raporda, "Bazı saldırılar sivilleri hedefledi, örneğin, mayıs ayında Ankara'da PKK tarafından gercekleştirildiğinden şüphelenilen bombalı intihar saldırısı gibi" denildi.

Raporda, "İfadenin suç sayılması, Türkiye'de insan haklarının korunmasının önündeki en büyük engel. Bu durum, 2007 yılında şiddet olayları ile sonuçlanan hoşgörüsüzlük ortamına katkıda bulundu" ifadesi kullanıldı.

Hrant Dink'in öldürülmesine de değinilen raporda, şu ifadeler kullanıldı: "Dink, TCK 301. maddesi uyarınca, 'Türklüğü alenen aşağılamak' suçundan yargılandığı için olumsuz bir şekilde gündeme gelmişti.

Dava başladı, ancak, yetkililer şimdiye kadar güvenlik güçlerinin olaya karışmış olma ya da ihmalkâr davranmış olma ihtimalleri yönündeki güçlü kanıtlara rağmen harekete geçmemişlerdir."

Ordu müdahalesi

Örgüt, Türkiye'de insan hakları savunucularının da aralarından bulunduğu bazı kişilerin ölüm tehditleri aldıklarını vurguladı.

Raporda, "Ordu, AKP'ye karşı muhalefet etti. Ordu, Abdullah Gül'ün seçilmesini engellemek için siyasi alana doğrudan müdahale etmiştir" denildi.

Örgüt, AKP hükümetinin, 301. madde gibi ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmak ve duraksayan reform sürecini yeniden başlatmak için gerekli adımları atma konusunda başarısız kaldığını belirtti.

Örgüt, "Yargıdaki reform karşıtı unsurlar"ı da eleştirdi.

milliyet



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs