Yasakçı rektörler neden çekiniyor? | " /> Yasakçı rektörler neden çekiniyor? | "/>

En Sıcak Konular

Yasakçı rektörler neden çekiniyor?

4 Şubat 2008 23:30 tsi
Yasakçı rektörler neden çekiniyor? Rektörlerin asıl rahatsızlık sebebi anlaşıldı! Üniversiteler arası kurul toplantısına katılan rektörlerin pek çoğunun, yönettikleri okullarda çok ciddi yolsuzluk iddiaları bulunduğu ortaya çıktı.

Rahatsızlıklarının gerçek sebebi !

Üniversitelerde demokratik hak ve özgürlüklere karşı cephe oluşturan rektörlerin rahatsızlıklarının asıl sebebi anlaşıldı.

Üniversiteler arası kurul toplantısına katılan rektörlerin pek çoğunun, yönettikleri okullarda çok ciddi yolsuzluk iddiaları bulunduğu ortaya çıktı. Yasakçı rektörlerin YÖK'ün bu dönemde söz konusu iddialarının üzerine gitmesinden çekindikleri öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Üniversitelerarası Kurul toplantısına sınırlı sayıda katılım olmuş, 27 rektör yapılmak isteneni anlayınca, toplantıya katılmaktan vazgeçmişti.

Üniversitelerarası Kurul toplantısına katılıp demokratik hak ve özgürlükler konusunda yasakçı tavır sergileyen bazı rektörler hakkında ise çok ilginç bilgiler ortaya çıktı.

Toplantıya katılan rektörlerin önemli bir bölümünün başlarının yönettikleri üniversitelerdeki yolsuzluk iddialarıyla dertte olduğu belirlendi.

Rektörler ve Yolsuzluk

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. MUSTAFA AKAYDIN

İşte bunlardan ilki. Anti demokratik açıklamayı okuyan Üniversitelerarası Kurul Başkanı aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Akaydın... Dönemin Antalya Tabibler Odası Başkanı Kubilay Döşeyen, rektör Mustafa Akaydın'ın da aralarında bulunduğu bir grup profesör hakkında, üniversitede yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili çeşitli suçlamalarda bulundu. Olayla ilgili bir öğretim üyesi görevden alındı ancak Akaydın'a bir şekilde dokunulamadı.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. FERİT BERNAY

Üniversitelerarası Kurul'un ülkeyi geren açıklamalarına alkışlarıyla destek veren 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ferit Bernay'ın üniversitesi de kamuoyunda yolsuzluk iddiaları ve baskıcı uygulamalarla tanınıyor.

19 Mayıs Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddiaları o kadar ayyuka çıktı ki en sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi konuya ilişkin bir araştırma komisyonu kurmak zorunda kaldı. Hazırlanan dosyada neler yoktu ki; ameliyatta böbrek çalınması, Rektör Bernay'ın rüşvet sanığıyla ilgili tavsiye yazısı, ihalelerin rektörün annesinin şirketine verilmesi, akrabaların görevlere atanması, keyfi yönetim, ihale yolsuzluğu vs. Fakat tıpkı pek çok örnekte olduğu gibi bu üniversitedeki iddialar da YÖK engeli yüzünden yeterince soruşturulamadı.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. EMİN ALICI

Dokuz Eylül Üniversitesi de yolsuzluk dosyalarıyla gündemden düşmeyen okullarda biri. Rektör Emin Alıcı'nın üniversitenin vakfına ödettiği kişisel masraf listesi bir süre önce medyada geniş yer buldu. Sayıştay denetçilerinin ortaya çıkardığı belgeli yolsuzluğa göre Rektör Alıcı ve yönetim kurulundaki diğer üyelerin mutfak harcamaları dahil pek çok özel giderleri üniversite vakfına ödetildi. İddialara göre üniversitenin ve vakfının 40 trilyon liralık kaynağı usulsüz ihalelere aktarıldı.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. FATİH HİLMİOĞLU

Cumhuriyet Mitinglerine insan kaynağı temin etmek için sınav erteleyen, rektör olarak bilinen İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'nu kamuoyu yakından tanıyor. Sayıştay denetçileri, İnönü Üniversitesi hesaplarını inceleyip 150 sayfalık rapor hazırladı. Raporda ihaleye fesat karıştırmak, idari usulsüzlük, görevi kötüye kullanma, devleti maddi zarara uğratma gibi onlarca suçlama yer aldı. Toplamda 44 ayrı konuda kanuna aykırı işler yapıldığı belirlendi. YÖK kalkanı yüzünden bu iddialar da yeterince araştırılamadı.

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR. MEHMET HABERAL

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın adı eğitim için tahsis edilen Milli Par alanına lüks otel yapılması olayıyla gündeme geldi. Uygulama oteli olması gereken mekanın ticari işletmeye dönüştürüldüğü ve 64 bin metrekarelik alanın dışına çıkılarak yeni eklemeler yapıldığını tespit edildi. Başkent Üniversitesi basında son olarak da usulsüz aldığı 2 trilyondan fazla devlet yardımı ile gündemde yer buldu.


ODTÜ REKTÖRÜ PROF.DR. URAL AKBULUT

Türkiye'nin en saygın Eğitim Kurumlarının başında gelen Ortadoğu Teknik Üniversitesi Milliyet Gazetesi'nde gündeme gelen intihal yani bilim hırsızlığı iddialarıyla çalkalandı. Yazar Metin Münir, bilim hırsızlığı yapan öğretim üyelerinin üzerine gidilmediğini, olay ortaya çıkmasa konunun örtbas edileceğini iddia etti.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

2006 yılında Ankara Üniversitesi'nde büyük bir yolsuzluk skandalı patladı. "Sahte Reçete" ile üniversitenin üç yılda yaklaşık 200 bin YTL dolandırıldığı ortaya çıktı. Reçetelerin tümümün bir tek Eczaneye kesildiği iddia edildi. Eczanenin sahibi ise dönemin YÖK Genel Sekreterinin eşi çıktı.

Bütün bu hızlı bir araştırmayla göz önüne gelen örnekler, bazı rektörlerin başörtüsü yasağı arkasına neden sığınmak istedikleri sorusuna önemli bir cevap olarak değerlendirildi.

Bu arada Üniversitelerarası Kurul'a katılan rektörlerin akademik camianın genel kanaatini istatistik olarak hangi ölçüde temsil ettiği bugün Zaman gazetesinin okurlarına duyurduğu bir haberle ortaya çıktı.

Pek çoğu 11. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından aldıkları oya bakılmaksızın atanan rektörlerin üniversiteleri ortalama yüzde 20 oranında temsil ettiği anlaşıldı. Kimi rektörlerin üniversite içindeki temsil oranı yüzde 11'lere kadar düştüğü belirtildi.


samanyoluhaber



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,563 µs