En Sıcak Konular

İsrail, ruhsatsız diye 700 yıllık camiyi yıkıyor

4 Şubat 2008 17:22 tsi
İsrail, ruhsatsız diye 700 yıllık camiyi yıkıyor İsrail'in Ümmü Tube camisini yıkma kararı alması Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin tarafından kınandı.

İşgal altındaki Kudüs şehrinin güneyinde yer alan Ümmü Tube köyünde bulunan tarihi Hz. Ömer mescidi, belediye meclisinin aldığı sürpriz bir kararla yıkılıyor. Önceden hiçbir uyarının yapılmadığı bildirilen karara gerekçe olarak mescidin ruhsatsız olması gösterildi. Oysa Hz. Ömer mescidinin tarihi yedi yüz yıllık bir maziye dayanıyor.

Ebu Tayer, mescidin son dönemde artan cemaate yetmediğini ve köylüler tarafından genişletilip, duvarlarının da tahkim edildiğini söyledi.

Tarihî mescidin 200 m2'lik bir alana kurulu bulunduğu, daha sonra 200 m2 de ek cemaat yerinin ilave edildiği belirtiliyor.

Geçen Cuma günü belediye yetkililerinin cami kapısına yıkımla ilgili bir karar astıklarını, kararın köylüler arasında huzursuzluğa neden olduğunu ve yıkım işleminin Pazar günü gerçekleşeceğini belirten Dr. Naim Ebu Tayer, Hz. Ömer mescidinin 3 bin kişilik nüfusa sahip köydeki tek mescid olduğunu hatırlatarak yıkım işleminin ciddi sorun yaratacağı uyarısında bulundu.

Dr. Naim, Hz. Ömer mescidinin yıkımını engellemek için tüm köy halkının yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla, kadınıyla kenetlendiğini ve bu acımasız yıkımı engellemeye çalışacaklarını söyledi.

Dr. Naim, yıkım kararının iptali için köylülerin İsrail parlamentosundaki (Knesset) Filistinli parlamenterlere başvurduklarını; ayrıca işgal altındaki Kudüs'te Ürdün'ün himayesinde faaliyet gösteren İslami Evkaf Kurumu yetkililerinin konuyla ilgili devreye girdiklerini belirtti.    

2003 yılında İsrail mahkemeleri, Şeyh Cerrah mescidinin belediyece yıkılması kararını iptal etmişti.

Kararda ibadethanelerin, camilerin ve kiliselerin özellikle de bunlardan tarihî olanların yıkılması reddedilmişti.

Mahkeme söz konusu uygulamanın uluslararası kanunlara aykırı olduğu ve Kudüs'ün UNESCO tarafından insanlık tarihinin önemli kültürel değerlerinden biri olarak ilan edilmesi ve korunması gerektiği kararını gerekçe olarak göstermişti

KUDÜS MÜFTÜSÜNDEN KINAMA

Şeyh Muhammed Hüseyin konu ile ilgili yaptığı açıklamada "İşgalci yetkililer caminin ruhsatsız olarak yapıldığını iddia ediyorlar… bu bir bahanedir, çünkü bu cami 700 yıl önce yapılmıştır ve en son 1963'de restore edilmiştir" dedi.

Açıklamasında İsrail işgal güçlerini uyaran Şeyh Muhammed Hüseyin El Ömeri Camisi'nin yıkım kararının geri alınmaması durumunda UNESCO, Arap ülkeleri ve Uluslararası örgütleri bu kararın geri alınması için devreye sokacakları uyarısında bulundu.

El Ömeri Camisi'nin Ümmü Tube Kasabasındaki tek cami olduğu bildirildi.

Dünya Bülteni



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs