En Sıcak Konular

Yeni Anayasa ile iki din dersi geliyor

4 Şubat 2008 17:18 tsi
Hükümetin hazırladığı yeni anayasada din öğretimi zorunlu okutulacak, din eğitimi ise talep edene verilecek.

Hükümet yeni anayasa taslağında din öğretiminin ilk ve ortaöğretimde zorunluk hale getirilirken, din eğitimi dersini seçmeli hale getiriyor. Ayrıca talep edilirse ikinci bir ders de konulacak.

Yeni anayasa taslağında yer alacak din öğretimi ve eğitimiyle ilgili düzenlemeye son hali verildi. Taslak, basıma hazır hale getirilerek Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunuldu.

Radikal'in haberine göre, AK Parti'nin taslağında, "Din ve vicdan hürriyeti" başlıklı 24. maddedeki şu fıkralar korunacak: "Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır."

BÜTÜN DİNLERE YER VERİLECEK

Anayasa'nın madde ve genel gerekçesinde de yer verilmesi beklenen uygulamaya dönük adımlara göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, içeriğine uygun olarak yeniden düzenlenecek ve zorunlu ders olarak okutulacak.

Derste, bütün dinsel inanış ve öğretiler, dinler tarihi, din felsefe ve sosyolojisi ve ahlâk öğretileri genel anlamda öğretilecek.

DİN EĞİTİMİ TALEP EDENE VERİLECEK

24'üncü maddenin, "Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır" fıkrası kapsamında da, "Din eğitimi ve öğretimi" talebe bağlı olarak verilecek. Bu kapsamda devlet, öğrencilere taleplerine uygun olarak İslâm, Hıristiyanlık ve Yahudiliğin gerekleri olan dua, namaz, oruç, ayin ve benzeri ritüellerini öğretecek, Alevi öğrencilerin de talepleri karşılanacak. Bu uygulama için Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili dinsel kurumlar işbirliği yapacak.

Dünya bülteni



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,324 µs