En Sıcak Konular

CHP'nin başörtüsü muhalefet gerekçesi

4 Şubat 2008 17:07 tsi
CHP Grup Başkanvekili Hakık Suha Okay, "Başörtüsü ve türbanı özgürlük adına örtmek isteyenler türban takmayanlar üzerinde bir baskı yapacaktır. Bundan sonraki süreç, türban takmayanların eğitim hakkını savunma süreci olacaktır" diye konuştu

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Hakkı Suha Okay, üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağını kaldırmayı amaçlayan ve geçtiğimiz Cuma günü Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Anayasa değişiklik teklifi için CHP'nin hazırladığı 10 sayfalık muhalefet şerhi hakkında bilgi verdi.

Teklifi getiren AK Parti ve MHP'nin sözcülerinin son günlerde yaptıkları açıklamaların, bu iki partinin din üzerinden bir rant savaşı içinde olduklarınının, bir rant yarışına girdiklerinin göstergesi olduğunu savunan Hakkı Suha Okay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ın "Hasadını da alırız" şeklindeki sözü ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın "CHP'nin söylemine bakarsanız bu ülkedeki herkes laiklik düşmanı" şeklindeki ifadelerini buna örnek olarak gösterdi.

AK Partili sözcülerin kedilerini ne kadar frenlemeye çalışsalar da gerçek niyetlerini ifade etmekten kendelirini alamadıklarını savunan Okay, bu amaçla Anayasa Komisyonu toplantısında iki bayan milletvekili haricindeki diğer komisyon üyelerinin konuşturulmadığını savundu.

Hakkı Suha Okay, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, geçtiğimiz hafta sonu Anıtkabir'de yapılan türban karşıtı gösteriye katılanlar için "Teneke çalıyorlar" dediğini hatırlatarak, "Bülent Arınç'tır ne yapsa yeridir diye geçebiliriz ama TBMM Başkanlığı yapmış birinin, geçmişteki söylemlerine bakarak yadırganmayabilir, bu üslubunu siyaset not ediyor" şeklinde konuştu.

Kadnların günlük hayatta, özel ilişkilerinde, sosyal hayat içinde başörtüsü ya da türban takmasının kendi bireysel tercihleri olduğunu ve bunu saygıdeğer bulduklarını dile getiren Okay, "Başörtüsü ve türbanı özgürlük adına örtmek isteyenler türban takmayanlar üzerinde bir baskı yapacaktır. Bundan sonraki süreç, türban takmayanların eğitim hakkını savunma süreci olacaktır" şeklinde konuştu. Okay, bu düzenlemenin, Cumhuriyetin temel niteliği olan laiklik ilkesinin örselenmesine neden olacağını iddia etti.

Anayasa Komisyonu üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Türkiye'nin İslam dininin en güzel yaşandığı bir ülke olduğunu belirterek, bu toblonun laiklik ilkesi sayesinde olduğunu söyledi. AK Parti'nin din üzerinden siyaset yapma anlayışının 22 Temmuz seçimlerinden önce MHP tarafından da tespit edildiğini ve bunun MHP tarafından "İnanç hortumculuğu" olarak nitelendirildiğini söyleyen Atilla Kart, "MHP şimdi bu inanç hortumculuğunu Anayasal ve yasal güvenceye kavuşturmaya ve bundan hasat elde etmeye çalışıyor. Bu Türk siyaseti açısından bir talihsizliktir. İnanç hortumculuğuna ortak olmaktır" şeklinde konuştu.

Atilla Kart, getirilen Anayasa değişikliğinin Anayasa'nın 1., 2. ve 4. maddesinin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu, ayrıca, Anayasa'nın 24. maddesine de aykırı olduğunu öne sürdü. Kart, bundan sonraki süreçte 49 ve 70. maddelerinin gerekçe gösterilerek kamuda çalışanlar için türban serbestiyetisinin getirileceğini öne sürdü.

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın, DSP Lideri Zeki Sezer ile görüşmesinde Yükseköğrenim Kanunu'nun 17. maddesindeki değişikliğin yeniden görüşülebileceğini söylediğini hatırlatması üzerine Hakkı Suha Okay, "İki parti arasında tutanağa bağlanan bir irade var. Bunu ortadan kaldırırlar mı bilinmez. Sorun Ek 17. madde değil, Anayasa değişikliğinin ortadan kaldırılmasıdır" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin parti teşkilatına gönderdiği genelgede türban karşıtı eylemleri "Kara tahrik" olarak nitelediğinin hatırlatılması üzerine Okay, "O Sayın Bahçeli'nin değerlendirmesidir. Ama Anıtkabir'de bulunanlar, 'Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak' diye bağırıyordu" şeklinde konuştu.

Haber 10



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,197 µs