En Sıcak Konular

Almanya'da 9 türk yanarak hayatını kaybetti

4 Şubat 2008 17:06 tsi
Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki şüpheli yangında Gaziantepli Kaplan ailesinden 9 kişi yaşamını yitirdi. Araştırmalar devam ederken Türkler kundaklama endişesi taşıyor

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde Pazar günü yerel saatle 16.30 sıralarında çıkan yangında 9 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi. Hayatini kaybedenlerin çoğu Gaziantepli Kaplan ailesinden. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. İlk bilgiler kundaklama ihtimalini güçlendiriyor. Yangının çıkmasından 20 dakika önce evin önünden şehirde devam eden Karnaval Gösteri Grubu'nun geçtiği öğrenildi. Yangının aniden başlayıp kısa sürede üst katlara sıçraması kundaklama ihtimalini güçlendiriyor.

Berliner Sokağı'nda bulunan evde yaşamını yitirenlerden 4 kişinin kimliği belirlendi. Buna göre Belma Kaplan, Döne Kaplan, Medine Kaplan ve Hülya Kaplan hayatını kaybetti. Ölen Döne Kaplan'ın 5 aylık hamile olduğu öğrenildi. Baba Cevdet Kaplan, 3 yaşındaki oğlu Kamil Kaplan ile Sıla ve Derya Kaplan'ın sağlık durumları ciddiyetini koruyor.


Luwgishafen Belediye Başkanı Eva Lohse, kentte çoğunlukla Türklerin oturduğu bir binada akşam saatlerinde çıkan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği yangının, "savaş sonrasında (İkinci Dünya Savaşı) kent tarihindeki en büyük bina yangını" olduğunu söyledi. Yangında yakınlarını kaybeden Kaplan ailesi için Alman Devleti Banka Yardım numarası açtı. Yanan evin altında 15 yıl önce Irkçı bir gruba ait bir lokalin bulunduğu iddia edildi. Evin 15 yıl önce Gaziantepli aile tarafından satın alındığı belirlendi. Yangında yaralanan 60 kişi arasında durumu ağır olanlar da var. Ludwigshafen Emniyet Müdürü Wolfgang Fromm da yangının çıkış sebebinin henüz bilinmediğini, karnaval geçidi nedeniyle hazır bekleyen itfaiye ve acil yardım araçlarının hızlı şekilde olay yerine gitmelerine rağmen yangın ve yoğun duman nedeniyle binaya giremediklerini ifade etti. Kentin İtfaiye Müdürü Peter Friedrich de karnaval geçidinden dolayı hazır tuttukları itfaiye araçlarının kısa sürede binaya ulaştıklarını, merdivenlerle bir pencereden girerek bir kanepenin arkasında bulunan 2 çocuğu kurtarmayı başardıklarını, ancak 9 kişinin binada hayatını kaybettiğini söyledi.


Binadaki merdivenlerin tahta olması ve tümüyle yanmasından dolayı binaya giremediklerini ifade eden Friedrich, Türk kökenli bir itfaiye erinin olay yerinde bir imamla birlikte Türk ailelerin bakımını sağladığını kaydetti.

Basın toplantısında bir Türkün tepki göstererek, itfaiyeyi bina içine girmemek ve binaya su ya da köpük püskürtmemekle eleştirmesi üzerine de Friedrich, su ve köpüğün ilk aşamada aşırı sıcakta buharlaşmasıyla birlikte bina içinde bulunan çok sayıda insanın kavrularak ölebileceğine dikkat çekti.

Friedrich, buna karşın binanın önüne 2 tane şişme branda konulduğunu sözlerine ekledi.


Basın toplantısına katılan bir doktor da kliniklerde, 3'ü ağır yaralı olmak üzere hala 20 kişinin bulunduğunu, durumu ağır olanlardan birinin dumandan zehirlenen bir çocuk, diğer ikisinin de binadan aşağıya atlayan 2 yetişkin olduğunu söyledi. Ludwigshafen polisi, ölenlerin kimlik tespitinin henüz yapılmadığını açıklamasına rağmen, ölenlerin büyük çoğunluğunun Türk olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck, yangın nedeniyle bugün Mainz kentinde düzenlenen karnaval geçidine katılmaktan vazgeçti.

Haber 10



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,589 µs