En Sıcak Konular

Meral Akşener'in türban çözümü

4 Şubat 2008 15:04 tsi
TBMM Başkanvekili ve MHP Milletvekili Meral Akşener'den türban sorununa ilginç çözüm. Tartışmaları değerlendiren Akşener, "Erkekler karışmasa kadınlar bu sorunu çözerdi" dedi ve devam etti:

Türban sorununu erkekler karışmasa kadınların çözebileceğini söyleyen Akşener, “Hükümet ne zaman dini referanslı bir sorunu gündeme getirse ben oraya bakmam. Mutlaka dış politika, özelleştirme gibi konularda bir tuhaflık olmuştur” dedi

TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’den türban sorununa ilginç çözüm. Tartışmaları değerlendiren Akşener, “Erkekler karışmasa kadınlar bu sorunu çözerdi” dedi. Akşener, “İktidar partisi ne zaman Kuran kursu, başörtüsü gibi dini referanslı bir konuyu gündeme getirse ben oraya değil bir başka tarafa bakarım” diye konuştu. İşte Akşener’in AKŞAM’a anlattıkları:

MHP TEKLİFİ TELAŞ YARATTI

Türban çözülür mü, çözüm mü?

Türban ya da başörtüsü sorgulanamayacak, inançla ilgili bir hadise. Hepimiz Müslümanız ama tercihlerimiz farklı. Biri başını açmayı, diğeri başını örtmeyi tercih etmiş. Bu esastan değil ancak usulden tartışılabilir.

1999 seçimlerine Taksim’e cami, 2002’ye başörtüsü, 2007’ye dindar cumhurbaşkanı tartışmasıyla girdik. İktidardaki arkadaşlar tarafından zaman zaman ortaya atılan ve “Bak çözdürmüyorlar” denilen bir mesele oldu. MHP’nin teklifi o genç kızların tercihlerine saygı duyan bir çözüm. Bence teklif üzerine başta Başbakan olmak üzere birçok kesim telaşa kapıldı.

TÜRBAN GİZLEME METODU

Çünkü Türkiye’de gittikçe derinleşen ihtilaf sahaları yaratıldı. Bu da siyasetin, siyasetçinin alanını daralttı. İki eksene sıkıştırılan siyaset, rayından çıkmış görünüyor. Yapılması gereken, hassasiyeti yüksek iki grubun tedirginliğini ortadan kaldıracak şekilde konuyu çözmek.

Bakın, iktidar partisi ne zaman Kuran kursları, başörtüsü gibi dini referanslı bir konuyu gündeme getirse ben her zaman oraya değil bir başka tarafa bakarım. Ya özelleştirmede ya dış politikada tuhaf bir durum olmuştur. Başörtüsü yıllardır bir çok konuyu örter hale gelmiştir çünkü. Mesela Gül’ün başbakanlığını, dışişleri bakanlığını bile tartışmadık.

AKP SAMİMİYET TESTİNDE

Ben hâlâ iktidar partisinin bu ihtilaf sahasını çözmek gibi bir niyetinin olmadığını düşünüyorum. Çünkü hem CHP hem AKP açısından çok verimli bir alan. Bir taraf “Laiklik elden gidiyor”, diğer taraf “Dindarlara zulüm var” diyor. Sonuçta pek çok insan iki tarafa da ait değil. Ama tercih mecburiyetinde bırakılıyor. AKP yönetimi samimiyet testinden geçiyor.

Bu mesele çözüldüğü zaman artık üniversitelerdeki gerçek gündemi tartışabileceğiz. Eğitim kalitesi, YÖK’ün işlevleri, öğretim üyelerinin sorunları, çocukların yurt sorunlarını. Sapla samanın ayrıldığı bir sürece gireceğiz.

KADINA POZİTİF AYRIMCILIK

DTP’nin ilginç açıklamaları oluyor?

O sandalyeye oturduğunuzda siyasi görüşünüzü ortadan kaldırıyorsunuz. MHP milletvekiliyim ama gerçekten şapkamı orada çıkarıyorum. İnsanlar siyasi görüşlerini aktarırlar. O alanın dışında siz de görüşünüze göre cevap verebilirsiniz. Anayasa ve İçtüzük benim için önemli. Yönettiğim oturumlarda DTP’lilerin Anayasa, İçtüzük dışı tavırları olmadı. Umarım bundan sonra da olmaz.

Gündem dışı konuşmalarda hanımlar istediğinde mutlaka ayrıcalık tanıyorum. Pozitif ayrımcılığa inanıyorum. Söz isterlerse hemen veriyorum.

Karne nasıl?

Hanımlar daha iyi hazırlanıp çıkıyorlar. Polemik yapmıyorlar. Eski ile yeni arasındaki en belirgin fark eskilerin daha polemikçi olması.

YORGUNSUNUZ NOTLARI

Muzip vekiller var mı?

Olmaz mı? Bazen arkadaşlar hoş yazılar gönderiyorlar bana. Saklıyorum hepsini. Mesela yorgun görünüyorsam, özellikle bayanlardan, “Niye yorgunsunuz?” diye kağıtlar geliyor. Ben de cevap yazıyorum. Çok değişik şeyler olursa yayınlanabilir.

Bakan eşi korkutmuyor, öğrenci mi korkutacak?

Bir AKP’li milletvekili “türban kamusal alana da girmeli” dedi.

Bunların hepsi çözümsüzlüğe hizmet etmektir. Türkiye’de başı açık kadınlar ve başı örtülü kadınlar korkuyor. Başı açık kadın yolda yürürken bir tavırla karşılaşmaktan, başı kapalı kadın ise bir elin başörtüsünü çekeceğinden korkuyor. Kadınlar arasında aslında hiçbir sorun yok. Keşke erkekler bu işin içine hiç girmese de kadınlar bu sorunu kendi aralarında çözebilseler. Karşı grubu oluşturan siyasi gelenek de diğer tarafın korkularını körüklüyor. Biz iki tarafa da ait değiliz. Mağduriyetin giderilmesini hem de laikliğin muhafaza edilmesini istiyoruz. Başı örtülü bir hanımın eşi cumhurbaşkanı, başbakan, Bakan... Bununla ilgili korku yaşanmıyor da üniversiteye örtüyle giren bir kızımızla ilgili yaşanıyorsa, birinin beni ikna etmesi gerekir. Mesele üniversitedeki genç kızlar açısından çözülmelidir. Çocuklar, liseyi bitirdiklerinde 17 oluyorlar. Adı üzerinde çocuk. Cezai ehliyetleri bile yok. Teklifimiz net. Kimsenin korkmasına gerek yok.

28 Şubat’ta türbanlı kıyafet

28 Şubat’In en sert dönemiydi. Üniforma zorunluluğu olmayan memur kadınlarla ilgili o zaman MGK’ya götürülmek üzere bir çalışma yaptık. MGK Genel Sekreteri ve İçişleri Müsteşarı Teoman Ünüsan birlikte çalıştılar. Başörtüsüyle görev yapılabilecek bir kılık kıyafet tespit edildi. Hepsi sağ sorabilirsiniz. Ama çok ilginç bir şey oldu. Karayolu ile hacca insan gönderme kavgası öne geçti. Konu çözümsüz kaldı.

Kayınvalidem büyük şans

Oğlunuz, eşiniz yoğun çalışmanıza isyan etmiyor mu?

Politikayı çok istedim, çok sevdim. Başlarken zaten eşime değil oğluma sordum. “Sen birinci önceliğimsin. Bir gün gel dersen, gelirim” dedim. Şimdi 25 yaşında. Bana “dön” demedi ama bunu hep bildi. Samimiydim, dönerdim. Kayınvalidem büyük şansım oldu. Bugünlerime geldiysem katkısı çoktur. Onu abla gibi gördüm. Çoğu zaman annemle konuşmadıklarımı kayınvalidem ile konuşmuşumdur. 

Akşam
 



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs