En Sıcak Konular

Onlar AKP'ye, CHP de onlara kızdı

4 Şubat 2008 14:55 tsi
Dün Kadıköy meydanında AK Parti'yi protesto için toplanan Alevi dernekler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının mitinginde açılan bir pankart ve okunmayan İstiklal Marşı CHP'yi kızdırdı.

Alevi geleğinde iftar yemeği olmadığını belirterek  AKP iftarına icabet etmeyerek, edenleri de yol düşkünü ilan eden Alevi cemaatlerinin dün Kadıköy'de düzenlediği miting marjinal sol grupların gövde gösterisine dönüşünce ve organizasyona destek veren CHP'lileri kızdıran bir pankart açılınca yaşanan gerilim üzerine CHP'liler alanı terk ettiler.

AKP’nin “Alevi Açılımı”na samimi bulmayan Aleviler'in Kadıköy İskele Meydanı’nda “Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz” çağrısı ile yaptıkları miting, daha önce AKP’nin düzenlediği Muharrem ayı iftar yemeğine katılmayan, yemeğe katılan Alevileri ise “düşkün” ilan eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edildi.  Mitinge aralarında CHP, DSP, SHP, ÖDP, DTP ve EMEP’in bulunduğu siyasi partilerin yanı sıra İHD, DİSK, 78’liler Vakfı gibi sivil toplum örgütleri ve bazı Alevi dernekleri destek verdi.

Miting için saat 12.30’dan itibaren Kadıköy İskele Meydanı’nı dolduran binlerce kişi, Kadıköy'de çok sık yaşanan manzaralar eşliğinde kortej halinde alana doğru yürüşe geçti.

O esnada CHP grubunda bir kaynaşma yaşandı. CHP teşkilatları, partisinin çevre düzenlemesi ve ses düzeni de dahil olmak üzere pek çok katkı sağladıkları etkinlikte, hemen arkalarında bulunan bir siyasi grubun  "CHP Alevi düşmanı" şeklinde bir pankart açmesına itiraz ederek, o pankartın kaldırılmasını istedi.   Haklar ve Ozgurlukler Cephesi (HOC) grubunun taşıdığı pankart kaldırılmayınca CHP İstanbul İl Teşkilatı Başkanı Gürsel Tekin eşliğinde CHP grubu korteji terk ederek alana ayrı giriş yaptı.

Ancak alana toplanan CHP'liler fazla kalmadılar ve gruplar halinde dağılarak mitingi terk ettiler. Gidenlerin bir kısmı cenaze nedeniyle ayrıldığını beyan ederken, diğer CHP'lilerin kendileri aleyhine de pankart açılan mitingi İstiklal Marşı okunmamasına tepki gösterdikleri için terk ettikleri belirlendi.

Sivas ve Maraş olaylarında ölenlerin anısına saygı duruşuyla yapılması ile başlanan mitingde AKP'yi hedef alan sloganların yanı sıra  “Zorunlu din dersi kaldırılsın, Diyanet İşleri kaldırılsın, Cem evleri ibadethane kabul edilsin” yazılı dövizler taşındı.

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç, AKP’nin Muharrem iftarını hatırlatarak, “AKP kendi Alevi derneklerini yaratmak istiyor. AKP’nin istediği gibi bir Alevi olmayacağız” dediği konuşmasında iktidarı hedef aldı. Miting daha sonra sanatçıların verdiği konserlerle sona erdi.

CHP İL BAŞKANI CENAZE İÇİN AYRILDI

Sarıyersentez.com sitesinin haberine göre . CHP İl Başkanı Gürsel Tekin dün kalp krizi sonucu CHP Beykoz İlçe Başkanı Mahmut Yavuz'un cenaze törenine katıldığı için mitinge katılamamıştı ve gelişmeleri daha sonra ilçe başkanlarından öğrendiğini belirterek, konuyu detaylı araştırdığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz CHP Kadıköy İlçe Başkanı Türer Ercan, bizim tepkimiz aleyhimize açılan pankarta ve onu açak gruba yönelikti. Organizasyon komitesi ile aramızda bir sorun yaşanmadı. Ancak eğer bazı arkadaşlarımız İstitklal Marşı okunmadığı için alanı terk etmişler ise doğru olanı yapmışlar" dedi.

CHP Sarıyer İlçe Başkanı Halim Serdar Sarıoğlu da cenazeye katıldığı için mitinge katılmayanlar arasında olduğunu belirterek, "Kadın kollarımızdan Oya Hanım beni telefonla arayarak İstiklal Marşı okunmadığını ve ne yapmaları gerektiğini sordu. Ben de İstiklal Marşı okunmayan bir etkinlikte bizim işimiz olamaz derhal ayrılın talimatı verdim" dedi.

Sarıyersentez
 



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs