En Sıcak Konular

Başörtüsü yasağı bu hafta kalkıyor

4 Şubat 2008 10:47 tsi
TBMM Genel Kurulu, bu hafta üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına imkan sağlayan Anayasa değişikliği hakkındaki kanun teklifini görüşecek.

Anayasa değişikliği görüşmelerinin 1. turu 6 Şubat Çarşamba, ikinci turu ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. AK Parti, MHP ve DTP'nin desteklediği teklife CHP ve DSP karşı çıkıyor. Teklifin, Genel Kurul'daki her iki turda da 400'ü aşkın oyla kabul edilmesi bekleniyor.

Yıllardır üniversitelerde sorun olan başörtüsü yasağı, bu hafta TBMM'nin öncelikli gündemi. AK Parti ve MHP' nin birlikte hazırladıkları Anayasa'nın 10. ve 42. maddesinde değişiklik öngören teklif, üniversitelerdeki yasakları kaldırıyor. Geçen cuma günü TBMM Anayasa Komisyonu'nda 4'e karşı 17 oyla kabul edilen teklif, çarşamba günü ilk tur oylama için Genel Kurul gündemine gelecek. Görüşmelerde önce teklifin tümü üzerindeki tartışmalar yapılacak. AK Parti ve MHP'nin tam kadro katılması beklenen görüşmelerde, CHP ve DSP itiraz gerekçelerini yineleyecek. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama gerçekleştirilecek. Kabul edilmesi durumunda, teklifin maddeleri üzerinde ayrı ayrı görüşme yapılacak, daha sonra da gizli oylamalar gerçekleştirilecek. Anayasa değişikliği turlarında en az 48 saatlik süre bulunması sebebiyle başörtüsüne ilişkin düzenlemenin ikinci tur görüşmeleri cumartesi günü yapılacak. Bu turda sadece Anayasa değişikliği teklifinin maddeleri ile tümünün gizli oylaması gerçekleştirilecek.

Anayasa'nın 175. maddesine göre, Anayasa değişiklik teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tamsayısının 5'te 3'ünün (330) gizli oyu ile mümkün olabiliyor. Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az 330 oy alamazsa reddedilmiş sayılıyor. Ancak düzenlemenin üye tamsayısının 3'te 2 çoğunluğa (367) ulaşmaması durumunda, cumhurbaşkanı konuyu referanduma götürmek zorunda. 3'te 2 çoğunluk durumunda ise Köşk, düzenlemeyi referanduma götürebiliyor veya kabul edebiliyor. Başörtüsüne özgürlük sağlayan düzenlemenin TBMM'de 400'ü aşkın oyla kabul edilmesi bekleniyor. Teklife destek veren AK Parti, MHP, DTP, diğer partiler ve bağımsızların toplam oyu 430'u aşıyor. Düzenlemenin TBMM' de kabul edilmesi durumunda anamuhalefet partisi CHP ile DSP, Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacak.

TBMM Genel Kurulu, haftanın ilk çalışma gününde (yarın) görüşmeleri geçen haftadan yarım kalan Vakıflar Yasası'nı ele alacak. Meclis, 7 Şubat Perşembe ve 8 Şubat Cuma günleri ise sırasıyla Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi ile Ar-Ge faaliyetlerinin teşvik edilmesini düzenleyen kanun tasarısını ve Ağrı Dağı Üniversitesi'nin adının 'Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören yasa tasarısını görüşecek.

MHP: Siyasî rant peşinde değiliz

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, partisinin hiçbir dönemde, ülke sorunlarını istismar ederek siyasi rant sağlamadığını belirtti. Yazılı açıklama yayınlayan Toskay, Antalya'da düzenlediği basın toplantısındaki bazı ifadelerinin farklı yorumlandığını kaydetti. Basında, MHP'nin başörtüsü sorununun çözümüne ilişkin yaklaşımının temelinde 'siyasi rant sağlamak' olduğu izlenimi verecek haberler yer aldığını ifade eden Toskay, "MHP'nin geleneğinde, ülke sorunlarının istismar edilerek siyasi rant sağlamak hiçbir dönemde olmamıştır." ifadesini kullandı. MHP'nin, 40 yıldır yaşanan ve olumsuz etkileri toplumun bütün alanlarında hissedilen bir sorunun çözümüne samimi destek verdiğini aktaran Toskay, şu görüşleri dile getirdi: "MHP, 1999'da kurulan 57. hükümet sırasında da sorunun çözümü için çaba sarf etmişti. Bu sorun çözüldüğünde, sorunun siyaset dahil çok yönlü istismarı da son bulacaktır." Toskay, Antalya'daki açıklamasında AK Parti'nin başörtüsünü hep gündemde tutarak rant sağladığını savunmuş ve, "Bu haksız rekabete son vermek istedik. Ne yaptığımızı biliyoruz. Maliyetini de ödemeye hazırız, hasadını da yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

'Yasakçı eylemler ülkeye zarar verir'

BBP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Öznur, başörtüsü yasağını savunan çevrelerin Anıtkabir ve TBMM'de eylem yapmasının, Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini söyledi. Yazılı açıklama yayınlayan Öznur, 'sistemden beslenen çıkar ve menfaat gruplarının sınıfsal konumlarını muhafaza etmek için yine başörtüsü üzerinden milli ve İslami değerlere saldırdığını' ifade etti. Üniversitelerarası Kurul'un, yaptığı açıklamalarla ortamı gerdiğini savunan Öznur, 'milletin temsil yeri olan TBMM'nin aldığı karara önyargılı, ilkel ve bağnazca yaklaşılmasının utanç verici olduğunu' kaydetti. Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini protesto için Anıtkabir'e gidenleri de eleştiren Öznur, şu görüşlere yer verdi: "Anıtkabir'de ve TBMM önünde yasağı savunan demokrasi ve özgürlüklere düşman grup ve çevrelerin düzenlemiş olduğu provokatif eylemler, Türkiye'ye büyük zararlar vermektedir. Kılık kıyafet serbestliği bütün öğrencilere tanınmalıdır. Üniversiteler bilim yuvasıdır, yasak yeri değil. Çözüm, özgürlükçü bir demokrasiden ve bilimin yapıldığı, dogmaların ve devrim muhafızlarının olmadığı bir özgür üniversiteden geçer."

zaman



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs