''Süper Salı''ya bir gün kaldı | " /> ''Süper Salı''ya bir gün kaldı | "/>

En Sıcak Konular

''Süper Salı''ya bir gün kaldı

4 Şubat 2008 09:18 tsi
''Süper Salı''ya bir gün kaldı

ABD'de başkanlık için yapılan partilerin ön seçimlerinde 'Süper Salı'ya bir gün kala Demokrat Parti'de Obama, Clinton'a yetişti. Cumhuriyetçi Parti'de Mccain önde.

ABD'de Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde partilerin adaylarının belirlenmesinde büyük rol oynayacak ve 20'den fazla eyalette düzenlenecek olan yarınki ön seçimlerin hemen öncesinde, Demokrat Parti'de siyahi senatör Barack Obama, anketlerde Hillary Clinton'a yetişti.

CBS televizyonuyla The New York Times gazetesinin ortak anketinde, yarınki "Süper Salı" öncesinde New York senatörü Clinton ve İllinois senatörü Obama'nın, yüzde 41'er oranında destek aldıkları belirtildi. USA Today gazetesiyle Gallup kuruluşunun anketinde de Clinton'a yüzde 45, Obama'ya da yüzde 44 oranında destek geldiği dile getirildi. Ancak bu bir puanlık fark, anketin istatistiki hata payı içinde yer aldığından, iki adayın eşit durumda olduğu kaydedildi.

Hillary, son kampanya konuşmalarında Obama'yı Amerikan halkını yanıltan açıklamalar yapmakla suçlayarak, rakibinin ilerleyişini önlemeye çalıştı. "Değişim" sloganını işleyen Obama ise Demokrat Parti'yi zafere götürecek ismin kendisi olduğunu söyledi. Son anketlere göre, Cumhuriyetçi Parti'de ise Arizona senatörü John McCain, rakibi eski vali Mitt Romney'in açık farkla önünde görülüyor.

CBS/New York Times anketinde, McCain'e yüzde 42, Romney'e ise yüzde 23 oranında destek verildiği görüldü. USA Today/Gallup anketinden de McCain, yüzde 24'e karşı yüzde 42 ile önde çıktı. Diğer iki Cumhuriyetçi aday eski vali Mike Huckabee ve milletvekili Ron Paul ise daha geride kaldı.

Ilımlı ve ortayolcu Cumhuriyetçilerin adayı olan McCain, son açıklamalarında, Süper Salı'yı kazanacağını umduğunu söyledi. Muhafazakar değerlere sahip çıkan Romney ise McCain'in "muhafazakar bile olmadığını" savunarak Cumhuriyetçilerden kendisini desteklemelerini istedi.

-"SÜPER SALI"DA NE OLACAK?

Yarın, Cumhuriyetçi Parti'de 21 eyalette, Demokrat Parti'de ise 22 eyalette ve ABD'ye ait bir bölge olan Amerikan Samoası'nda ön seçimler yapılacak. Bu eyaletlerden 19'unda iki partinin birden ön seçimleri gerçekleştirilecek. İki eyalette sadece Cumhuriyetçi Parti'nin, üç eyalette de sadece Demokrat Parti'nin ön seçimleri yapılacak.

ABD başkanlık yarışındaki karmaşık ön seçim sisteminde seçmenler, aslında doğrudan adaylara değil, bu adaylar arasında daha sonra resmen seçim yapacak olan delegeleri seçiyor. Eyaletlerde destekledikleri başkan adayının aldığı tercihe göre belirlenmekte olan Demokrat delegeler, Ağustos sonunda Denver kentinde yapılacak parti konvansiyonu sırasında Demokrat Parti adına kasımda yarışacak adayı resmen seçecek.

Aynı esasa göre belirlenmekte olan Cumhuriyetçi delegeler de eylül başında birbirine komşu Minneapolis ve St. Paul kentlerinde düzenlenecek parti konvansiyonunda partinin başkan adayını seçecek. Demokrat Parti'nin başkan adaylığını elde etmek için, ön seçimler sonucunda delege sayısının yarıdan bir fazlası olan 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olabilmek için ise ön seçimler sonucunda delege sayısının yarıdan bir fazlası olan bin 191 delege kazanma zorunluluğu bulunuyor. Delegelerin büyük çoğunluğu, ön seçimler sonucu ortaya çıkıyor. Parti yöneticileri, milletvekilleri ve senatörlerden oluşan "süper delegeler" ise seçimsiz, partilerin konvansiyonlarında oy verecek.

Yarınki Süper Salı ön seçimleri sonucu örneğin Cumhuriyetçi Parti'de McCain'ın ezici üstünlük sağlaması durumunda, rakiplerinin çekilmesi kuvvetle muhtemel görülüyor. Demokrat Parti'de ise Clinton-Obama yarışının, Süper Salı'dan sonra da sürmesi daha güçlü olasılık olarak değerlendiriliyor. ABD'de Süper Salı'dan sonra 20 dolayında daha eyalette, gelecek haftalarda ön seçimler yapılacak.

 
haber7



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,405 µs