En Sıcak Konular

Dağlıca baskınında şok iddia!

4 Şubat 2008 08:04 tsi
Dağlıca baskınında şok iddia! Hakkari Dağlıca’da 12 askerin şehit olduğu PKK baskınıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Korucuların PKK’lılarla birlikte hareket ettiği ve Tabur Komutanı Yarbay’ın da ihmali olduğunu yönünde iddialar var.

'Dağlıca baskınında korucular PKK ile ortak çalıştı' iddiası  

PKK’ca kaçırılan 8 askerin yargılandığı davanın gizli duruşmasından önce sanık askerlerin avukatları Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatlar Yarbay Dirik ve Dağlıca Taburu’nda görevli diğer rütbeliler hakkında soruşturma izni istedi. İddiaları ise şöyle sıraladı:

TERMAL GÖRÜNTÜ DİKKATE ALINMADI

13 tanığın beyanına göre, olaydan önce dinleme ve kestirme cihazındaki ses kayıtları ile termal kamera görüntüsünden saldırı olabileceği anlaşıldığı halde gerekli önlemler alınmadı. Olayla ilgili idari soruşturma raporunda, askeri disipline uyulmaması, bölük komutanının izinde olması ve rütbelilere 21 Ekim’de yapılan referandumda görev verilmesinin saldırıda etkili olduğu belirtilmişti. Ama bütün bunlardan sorumlu Yarbay Dirik’in ismi raporda yer almadı.

KOBRA GEÇ GÖNDERİLDİ

Tabur Komutanlığı’ndan gelen belgelere göre, saldırının meydana geldiği Keri Tepe Üs Bölgesi’nde bir astsubay dışında sadece er ve erbaşlar görevliydi. Meri Tepe Üs Bölgesi’nde ise sadece iki rütbeli vardı. Tanık anlatımlarına göre olayın olduğu gece üs bölgesinden Kobra helikopter talebinde bulunuldu ancak Tabur komutanı Yarbay Dirik talebi uygun görmedi. Saldırıdan 3-4 saat sonra helikopterler gelince, teröristler kaçarak dağıldı. Helikopter talebi zamanında karşılansa 12 asker hayatını kaybetmeyecekti.

BÖLÜĞÜN SAYISI VE DONANIMI AZALTILDI

Saldırıya uğrayan bölüğün mevcudu, 250 kişilik taburu koruması için 80 askerle kurulan Buğra Bölük Timi’ne en iyi asker ve silahların verilmesiyle düştü. Aynı bölükten 10 kişi de inşaatta çalıştırılmak üzere bölükten alındı. Oluşturulan Buğra Bölük Timi, taburda bekletilerek, saldırı sırasında görev yapmadı.

YARBAY DÜĞÜNDE İDDİASI

Bir tanık asker, saldırı akşamı üsteğmen Çağdaş Cücünoğlu’nun askerlere tabur komutanı Dirik’in düğünde olduğu için ulaşamadıklarını, bu nedenle çok dikkatli olunması gerektiğini söylediğini anlattı. Dirik, düğünde olduğu için telsize yanıt veremedi.

TELSİZ KONUŞMALARI

Tanık Halil Kılıçman 23.30’da bir uydu dinlemesi tespit ettiklerini net bir Türkçe şiveyle, “Şu anda korucularla beraberiz zirvedeyiz. Korucunun telefonundan konuşuyorum. Fazla müsait değilim” denildiğini anlattı. Tanık Mustafa Demir de ifadesinde, “Saldırı sırasında teröristler ‘köylüler geri çekilsin’ dedi” şeklinde konuştu. Burada kastedilen köy korucuları olmasına rağmen, iddianamede koruculara hiç yer verilmedi. Yine bir başka tanığın ifadesine göre, PKK’nın saptanabilen konuşmalarına ilişkin telsiz kodlarını, üs bölgesinden tabura korucular götürüyordu. Tabur içinde ve üs bölgesinde rahatlıkla hareket edebilen korucular, bir telsiz konuşmasının kodlarını 4 gün süreyle kaybedip bulduktan sonra getirdi. Uzman Çavuş M.U.’nun telsizle kaydedilen konuşmaları, tabura götürmesi için koruculara verdiği bilinmektedir.

MEVZİDE YETERLİ ASKER YOKTU

Hakim tepelerdeki 24 mevzide 8 asker bulunduğundan, uçaksavar ve MK19 saldırıda kullanılamadı.

ASKERE EĞİTİM VERİLMEDİ

Askerlere yeterli eğitim verilmedi. Sanık Ramazan Yüce, 14 aylık askerliği boyunca sadece 13 mermi kullandı.

SALDIRI PAROLASI AYNI

Er Ramazan Yüce, 12 Haziran’da düzenlenen saldırı için “suya gidiyoruz” ifadesini kullanan PKK’lıların, saldırıdan bir gün önce 20 Ekim’de yine aynı ifadeyi kullandığını telsizden saptadı ve bu durumu komutanlarına bildirdi. Ancak Yüce’nin komutanları “birşey olmaz” yanıtını verdi.
 
vatan



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs