En Sıcak Konular

5.5 saatte 45 kilo zayıfladı

3 Şubat 2008 15:59 tsi
Kiloları nedeniyle yürüyemez hale gelen ve nefes almakta güçlük çeken 68 yaşındaki Aydın Kesler'in vücudundan, 5.5 saatlik ameliyatla 45 kilo yağ alınarak 225 kilodan 180 kiloya düşürüldü.

Ameliyatı gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Kesiktaş, hastanın vücudunun yüzde 20 küçültüldüğü bir ameliyatın Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiğini söyledi.

Konya’da kendisine ait tavuk çiftliğinde yumurta üretimi yapan 3 çocuk babası Aydın Kesler, 15 yıl önce yakalandığı obezite nedeniyle aşırı kilo alıp son 1 yıldır göbeğinden bacaklarının arasına kadar sarkan yağlar yüzünden yürüyemez hale geldi. 225 kiloya ulaşan Kesler, aşırı kiloya bağlı olarak kalp ve solunum rahatsızlığı da yaşamaya başladı. Eşi ve çocuklarının yardımıyla ihtiyaçlarını giderebilen Kesler, Adana’da oturan ÇÜTF’nde görevli kızı Doç. Dr. Derya Gümürdülü ve damadı Doç. Dr. Yüksel Gümürdülü’yü ziyarete geldiğinde bu hastaneye götürüldü.

 Plastik ve Rekastriktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Kesiktaş ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özalevli, Kesler’in durumuna bakarak, riskli olmasına rağmen ameliyatla yağların alınması gerektiğini kararlaştırdı. Kesler daha sonra kardiyolog, dahiliye ve anestezi uzmanlarından oluşan 9 doktorun katıldığı ameliyata alındı. 5.5 saat süren operasyonla Kesler’in göbeğinden bacak arasına sarkan 45 kilo yağ alındı. Ameliyatın ardından gözlem altında tutulan Kesler, 2 hafta sonra taburcu edildi.

‘YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLDUM’
Kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirten Aydın Kesler, fazla kilolarını da diyet yaparak vereceğini söyledi. Yeniden yürüyebildiği için çok mutlu olduğunu anlatan Kesler, “Yağlar bacağımın arasından kayıyordu. Sarkan yağlar yüzünden yürüyemez hale gelmiştim. Nefes alamıyordum, geceleri uyuyamıyordum. Oturduğumda yağlar yerlere değiyordu. Doktorlar ameliyatın riskli olduğunu söylemesine rağmen kabul ettik. Kilom hala fazla olsa da, ameliyatla alınan 45 kilo, kendimi yeni doğmuş gibi hissetmeme neden oldu. Şimdi kendi kendime yürüyebiliyorum. Doktorlarım sayesinde çok iyi oldum. Kendilerine çok teşekkür ediyorum, beni hayata kavuşturdular” dedi.

‘6 AY İÇİNDE ÖLEBİLİRDİ’
Ameliyat ekibinden Doç. Dr. Mehmet Özalevli, hastayı ilk gördüğünde ürktüğünü, bu işin altından nasıl kalkacaklarını düşündüğünü belirterek şunları söyledi:
“Eğer biz bu ameliyata karar vermeseydik, hastanın 6 ay içinde ölme ihtimali vardı. Ayağa kalkmamaktan dolayı damarlar pıhtılaşacak, ciğerler zarar görecek, nefes darlığı yaşayacak ve vücudunda yaralar oluşacaktı. İki karar arasında kaldık. Hastanın solunum ve kalp problemi de vardı. Çünkü hasta bu kiloyu 10 dakikada almadı. Yıllardır aldığı kilolara, vücut bir adaptasyon sağlıyor. Biz bu adaptasyonu bir anda ortadan kaldırıyoruz. Bu süreç çok yakın ve dikkatli takip gerektirdi. Hastaya her an her şey olabilir, hiçbir şeyin garantisi yoktu. Ameliyat bittiğinde hastaya gözünü aç dediğimizde, kendimizi yeniden doğmuş gibi hissettik. Hiçbir problem olmadan bu ameliyatı başarılı bir şekilde sonlandırmak bizi çok mutlu etti. Çünkü dünyada ve Türkiye’de böyle bir ameliyatın yapıldığını duymadık. Hastamız, bize kilo verme sözü verdi. Bu sözünü yerine getirmesini diliyoruz.”
Eşinin zayıflamasına çok sevindiğini belirten 60 yaşındaki Ayşe Kesler ise, “Daha önce iki kişinin yardımıyla bile ayağa kalkamayan, sağa sola dönmekte zorlanan, yürüyemeyen eşim şimdi kendi başına yürüyebiliyor. Bu bizim için çok büyük bir olay. Her şeyine ben yardım ediyordum. Şimdi çok güzel oldu. Artık evde işlerini kendi yapar” dedi.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs