Cebinizdeki tehlikeye DİKKAT! | " /> Cebinizdeki tehlikeye DİKKAT! | "/>

En Sıcak Konular

Cebinizdeki tehlikeye DİKKAT!

3 Şubat 2008 13:44 tsi
Cebinizdeki tehlikeye DİKKAT!
Uzmanlar cep telefonunun tehlikeleri konusunda uyarıyor! Cep telefonuyla uzun süre konuşmak beyinde tümörü riskini arttırıyor!.. Beyin tümörü ile ilgili bilmediklerinizi ve daha sağlıklı, mutlu bir yaşam için almanız gereken hayati önlemleri Prof. Dr. Cen

Cep telefonuyla uzun süre konuşmak beyinde tümör oluşturur mu?
 

Beyin kanseri her yaşta görülebiliyor. Bu hastalığa yakalanmamak için sadece sağlıklı olmak da yeterli değil. Uzun süreli cep telefonu kullanmak dahi beyin tümörü riskini artırıyor.Hayata yeni merhaba diyen bebeklerde bile görülebilen beyin kanseri, orta yaş kanserli hastalarda, kanserin yayılmasıyla birlikte beyine sıçrayarak tümöre dönüşebiliyor. Beyin tümörüne yakalanmamak için sağlıklı olmak da yetmiyor. Çünkü uzun süreli cep telefonu kullanmak dahi beyin tümörü riskini arttıran faktörler arasında yer alıyor. Bazen muayeneyle bile anlaşılamayan beyin kanserini yenmekse, kişinin kendini iyi tanımasından geçiyor. Uzmanlar, sebepsiz kişilik değişimlerinin beyin tümörüne işaret edebileceğini belirtiyor. Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için yapmanız gereken hayati önlemleri Prof. Dr. Cengiz Kuday anlattı.

EN KORKUTUCU KANSER

Beyin tümörü hakkında bilgi verir misiniz?

Beyin tümörleri en korkutan tümörler arasında başı çekiyor. Çünkü beyin bir insanın en önemli organı. Rakamlar her yıl binlerce kişinin beyninde tümör tespit edildiğini ve bazılarının da bu nedenle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Türkiye'de bu vakaların rakamsal karşılığı net olarak bilinmese de, Amerika'da her yıl 40 bin kişi bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Beyin tümörlerinin bir kısmının bir başka organdan beyne sıçraması sonucu, bir kısmının da beynin kendi dokularından kaynaklanıyor.

Tümörlerin iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrıldığını, ancak yerleri dolayısıyla bazı iyi huylu tümörler de kötü huylu muamelesi görür. Bunlardan bazılarının çıkarılması zorluk arz eder. İyi huylu olduğu halde netice kötü olabilir. Bu tümörler çıktıkları yere göre isim alırlar. Mesela beyin zarından kaynaklanabilirler. Bağ dokusundan, beynin kendi destek dokusundan kaynaklanabilirler bunlar genellikle iyi huylu değildirler.

Belirtileri nelerdir?

Hastalar genellik baş ağrısı, kusma, sara tarzında bayılma nöbetleri, ilerlemiş dönemlerde vücudun bazı bölgelerinde felç belirtisi, kişilik bozuklukları ve bazı yeteneklerde bozulma, tümörün belirtileri arasında söyleyebiliriz. Genellikle hastalarda unutkanlık, kişiler konuşurken kelime bulmakta güçlük çekebilir.

ONLARCA ÇEŞİDİ VAR

Tedavi yöntemleri nelerdir?

İyi huylu tümörlerin çoğu cerrahi müdahaleye gerek duyulmaksızın ilaçla tedavi edilebilir. Birtakım sinirlerden mesela işitme sinirinden, görme sinirinden, beynin içindeki sinirlerden kaynaklanan tümör gibi onlarca çeşidi var. Her birinin tedavisi farklıdır. Bazı tümörlerin ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Bu durum yarar değil, zarar getirir. Bütün mesele sunun arasında faydalı olabilecekleri seçmektir. Bir de beyin cerrahisinin gelişmesinde çok büyük teknik olanaklar gelişmesine rağmen radyasyon tedavileri de gelişti. Bunların hepsi cerrahi değil ama radyoterapi aletleridir. Tümör ulaşılamayacak kadar derindeyse, beynin hassas noktalarındaysa veya ameliyatı eğer tehlikeli ise bunlar kullanılabilir.

CERRAHİ DAHA ETKİN

Ama bunların hiçbiri cerrahi kadar etkin ve kesin değildir. Alternatif tedavi metotlarıdır. Bazen beyin sıvıları, beyin tümörlerini taklit eder, bunun için film çekmek gerekebilir. Veya tümör çok derindedir. Yeri tespit edilemeyebilir. Yerini bulma cihazları vardır.

bugün



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,016 µs