En Sıcak Konular

1500 milisle koca orduyu devirdiler!

3 Şubat 2008 11:37 tsi
1500 milisle koca orduyu devirdiler! Eski bir Fransa sömürgesi olan Afrika ülkesi Çad, dün dehşet verici gelişmelere ev sahipliği yaptı.

Kuzey Afrika ülkesi Çad’da Devlet Başkanı İdris Sadi tarafından görevden alınan eski Savunma Bakanı Muhammed Nur’a bağlı silahlı milisler, Çad ordusunu yenilgiye uğratarak ülkenin yüzde 80’inde denetimi ele geçirdi. Başkent de dün akşam düştü.


Eski bir Fransa sömürgesi olan Afrika ülkesi Çad, dün dehşet verici gelişmelere ev sahipliği yaptı. Devlet Başkanı İdris Sadi tarafından 2006 yılında görevden alınan Muhammed Nur’a bağlı milis güçleri aylardır sürdürdükleri direnişte son noktaya ulaşarak sabah saatlerinde başkent N’Djamena’nın 20 kilomere uzağına kadar ilerlediler. Çad ordusuna bağlı askerler başkentin dışında hemen hemen tüm şehirlerde denetimi direnişçilerin kontrolüne bırakarak son savunmalarını hazırladı.

Ancak öğle saatlerinde 1500 milis, üzerlerine makineli tüfek yerleştirilmiş 300 araçla başkente girdiğinde fazla bir direnişle karşılaşmadılar. Milisler ile Çad ordusu arasındaki 3 saatlik çatışmanın ardından başkanlık sarayı milis kuşatması altında kaldı. İçeride mahsur kalan Başkan İdris Sadi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi arayarak yardım istedi. Ancak o sırada evlilik hazırlığı yapan Sarkozy, Sadi’ye pek de yardımcı olamadı. Ve milisler Çad’ın yüzde 80’inde kontrolü ele geçirdi.

Fransa, ABD ve diğer bazı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmek için hazırlıklara başladı. Çad’daki mücadele bir din savaşı değil tamamen siyasi bir çekişme.

2005’ten beri sürüyor

Ülkede Sudan’ın da desteklediği 6 direniş örgütü seçimlere hile karıştırdığı gerekçesiyle Devlet Başkanı İdris Debi’yi devirmek için 2005’ten bu yana silahlı mücadele yürütüyor. Geçtiğimiz yıl İdris Debi bu silahlı grupların lideri olan Muhammed Nur ile ateşkes anlaşması imzalamış hatta Nur’u Savunma Bakanı yapmıştı. Ancak Debi, aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 6 ayın sonunda Nur’u görevden aldı. Buna çok şiddetli tepki gösteren Nur, mücadeleyi İdris Debi devrilene kadar sürdürme kararı aldı. Ve kendisine bağlı binlerce milis başkente ilerleyişini başlattı.

“Çöl kovboyu” da darbeyle gelmişti

* “Çöl Kovboyu” takma adıyla da tanınan İdris Sadi, 1990 yılında Çad’da darbeyle iktidarı ele aldı. Daha sonra yapılan seçimlerde 3 kez üst üste devlet başkanı seçilmeyi başardı.

* Ancak 2005 yılındaki son seçimlere hile karıştırdığı gerekçesiyle ülkedeki muhalefetin hedefi oldu.

* O tarihten bu yana ülke muhalefetin ve komşu ülke Sudan’ın desteklediği silahlı direniş gruplarıyla ordunun çatışmasına sahne oluyor.

* Direniş Güçleri eski Savunma Bakanı Muhammed Nur’un liderliği altında Demokratik Değişim için Ortak Cephe adı altında birleşti.

* Bu güçlere komşu Sudan hükümetinin gayriresmi milis gücü olan ve Darfur’da soykırım yaptığı iddia edilen Cancavitler de destek verdi.

* Başkenti almak için ilk hareket 2006 yılının Nisan ayında gerçekleşti, ancak Debi’ye bağlı hükümet güçleri direnişçileri geri püskürtmeyi başardı.

Haberi havada alıp geri döndüler

Avrupa Birliği barış gücü EUFOR, Çad’da durumun alevlenmesi üzerine 3 bin 700 askeri bu ülkeye gönderme kararı aldı. Avusturya ve İrlandalı askerlerden oluşan grup törenle uçağa bindi. Ancak pilota havadayken, “Milisler ilerliyor. Geri dönün” emri geldi. Milislerin “AB askeriyle de savaşırız” sözleri sonrası AB, “Asker gitmiyor, yakından izliyoruz” dedi.
 
vatan



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs