En Sıcak Konular

'Ordu yıpranacak diye Ergenekon örtbas edilmesin!'

3 Şubat 2008 10:15 tsi
'Ordu yıpranacak diye Ergenekon örtbas edilmesin!' Strateji uzmanı Prof Dr. Doğu Ergil, emekli asker ve istihbaratçıların tek başlarına darbe planı yapamayacağını belirtti. Ergenekon’da gelinen noktayı İyibilgi’ye değerlendiren Ergil, “Başarılı olabilmeleri için görevini yürütenlerle işb

Türkiye günlerdir Ergenekon terör örgütünü konuşuyor. JİTEM’i kurduğunu iddia eden Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında olduğu iddia edilen Ergenekon terör örgütü ile ilgili bilgi ve iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Yanıtı tam olarak bulunmamış onlarca soru var. Ergenekon’u kim, tam olarak niye kurdu? Ergenekoncular bugüne dek hangi eylemlere imza attılar? Kökleri ve parmakları nereye kadar uzanıyor? Çetenin yurtdışı bağlantıları neler? Örgüt üyelerinin toplantı ya da ayin yaptıkları Türk Ortodoks Kilisesi’nin bu işteki rolü ne?

Tüm bu ürkütücü ilişkiler ağı ve sorular yanıt bekleyedursun geçtiğimiz hafta Türkiye, üst üste gelen iki generalin istifası ile bir kez daha sarsıldı. Kocaeli Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ile Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Celal Çıtak ailevi nedenlerini gerekçe göstererek görevlerinden istifa etti. İki üst düzey subayın istifasının Ergenekon operasyonu ile aynı döneme denk düşmesi kafaları bir kez daha karıştırdı.

Hava Türkiye’de bir hayli puslu. Kamuoyu, Ergenekon’un akıbetinin de Susurluk’a benzemesini istemiyor. Aykırı fikirleriyle bilinen Prof. Dr. Doğu Ergil, Ergenekon’da gelinen noktayı ve iki paşanın esrarengiz istifalarını iyibilgi’ye değerlendirdi.

iyibilgi: Ergenekon’un şifrelerini çözme noktasında şu an neredeyiz?

DE: Emekli askerler ve istihbaratçıların tek başlarına darbe planı yapamaz. Başarılı olabilmeleri için görevini yürütenlerle işbirliği içinde olmaları lazım. Evvela vahim olan bu. Veli Küçük ve Çatlılar, uyuşturucudan ve kumarhaneden gelen paranın PKK’nın eline geçmemesi adı altında bir sürü cinayet gerçekleştirdiler. Ortamdan yararlanıp ceplerini doldurmak istediler. Şahıslar ve kurumlardan öte ilişkilerin çerçevesi önemli. Devlet dediğiniz boş bir makinedir. Şu an tüm olup biten, onu işletme kavgasıdır.

iyibilgi: Genelkurmay Başkanı geçen hafta medyayı suçladı. Bu işin de üzeri kapatılır mı?

DE: Nokta dergisinin ortaya çıkardığı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanının darbe planının akıbeti de böyle olmuştu. Orada da kurum yıpranacak denilerek ileri gidilmedi. Oysa bıraksalardı, gerçek suçlular ortaya çıkarılsaydı tam tersine kurum yenilenirdi.

iyibilgi: Askerin Ergenekon noktasında tavrı ne?

DE: Ordu kendi içinde bir temizlik yapmazsa ve siyasete zırt pırt katılırsa, toplum içinde kendi konumunu zayıflatacağını anladı. O yüzden bence müdahaleci olmak istemeyecekler. Örneğin Mehmet Ağar da, “e-muhtıra olmasaydı sizin arkanıza durmak zorunda olmayacak, siyasi ikbalimiz sonlanmayacaktı” dedi.  İyi de senin aklın yok muydu ki, zamanında her borazan çaldığında hazırola geçtin?

iyibilgi: Ergenekoncuların tam olarak dertleri ne? Niye böyle bir kaos yaratmak istiyorlar?

DE: Kendilerine görev vehmedip devlet üzerinden milleti kurtarma amacı güdenlerin oluşturduğu bir mitoloji var. Kendilerini öyle bir yere koyuyorlar ki, Orhan Pamuk’u öldürme hakkını kendilerinde görüyorlar. Bütün bunları da vatanı kurtarma adına yapıyorlar.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,976 µs