En Sıcak Konular

NATO Almanya'ya baskıyı arttırıyor

2 Şubat 2008 20:56 tsi
Güney Afganistan'a asker göndermesini talep eden ABD'ye olumsuz yanıt veren Almanya, şimdi de NATO Genel Sekreterinin baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Alman gazetesi Bild am Sonntag'a açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra Almanya'ya Afganistan konusunda uyarılarda bulundu. Almanya'nın Afganistan'daki angajmanını arttırmasını isteyen Scheffer, Alman birliklerinin kuzey Afganistan'da örnek hizmetler verdiğini, ancak uluslararası birliklere başka yerlerde de daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

NATO'nun Afganistan'da barış sağlanıncaya kadar silahlı güçlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Genel Sekreter Scheffer, kuzeyde konuşlanmış olan Alman birliklerinin silahlı göreve hazır olmadığı yönündeki korkuları ise kabul etmediğini söyledi. Scheffer, "Alman birliklerinin hızlı bir şekilde silahlanacağı ve eğitilecekleri yönünde hiçbir kuşkum yok" değerlendirmesini yaptı.

ABD ise Berlin'den olumsuz yanıt almasına rağmen güney Afganistan için asker talebini yinelemeye devam ediyor. Washington'da bir açıklama yapan ABD Genelkurmay Başkanı Michail Mullen, "Başka ülkelerin desteğine ihtiyacımız var, buna Almanya da dahil" diye konuştu. ABD'nin misyonuna devam etmek için ortaya çıkan engelleri ortadan kaldırmayı istediğini ifade eden Mullen, taleplerinin içeriğinde yeni bir şey olmadığını da vurguladı.

Gates'in mektubu

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Alman Savunma Bakanı Franz Josef Jung'a bir mektup göndermiş ve Almanya'dan çatışmaların yaşandığı güney Afganistan'a asker göndermesini istemişti. Alman birliklerinin sadece ülkenin güvenli yerlerinde konuşlanmış olmasının, ISAF'a katılan NATO müttefikleri arasında rahatsızlıklara yol açtığını kaydeden Gates, Berlin'den desteğini arttırması gerektiğini dile getirmişti.

Almanya'nın ABD'nin talebine yanıtı ise olumsuz oldu. Gates'in talebini geri çeviren Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Alman ordusunun görev bölgesi kuzey Afganistan'da kalmaya devam edeceğini söyledi. Kuzeydeki asker sayısının azaltılmasının anlamsız olduğunu belirten Steinmeier, bunun bölgedeki istikrarı etkileyebileceğini savundu. Alman hükümet sözcüsü Ulrich Willhelm de parlamentonun verdiği yetkinin sadece kuzey Afganistan'ı kapsadığı açıklamasını yaptı.

Kanada'nın rahatsızlığı

ABD'nin Almanya'ya böyle bir mektup göndermesinin nedeni ise Kanada. Kanada Başbakanı Stephen Harper, geçtiğimiz günlerde NATO'nun, Afganistan'a takviye birlik göndermemesi durumunda, bu ülkede görev yapan 2 bin 500 askerini 2009 yılı başında çekeceklerini söylemişti. ''NATO'nun saygınlığı tehlikede'' diyen Harper, ayrıca Kanada'nın ek birlik gönderilmesi düşüncesinin desteklenmemesinin ittifakın geleceği için ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağını savunmuştu.

 

haber7



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,072 µs