En Sıcak Konular

Bu haber ABD ile Rusya'yı kapıştırır!

2 Şubat 2008 20:12 tsi
Bu haber ABD ile Rusya'yı kapıştırır! Nükleer enerji sektörü, Rusya-Türkiye işbirliğinin yeni bir yönü olacak mı? Bu başlıkla Rus resmi kaynaklarından duyurulan haber, Türkiye'deki nükleer santral ihalesine olanca ağırlığı ile yüklenen ABD'yi kızdıracak gibi. Ankara'nın tercihi ise ne olur

İlk önce Rusya'nın resmi internet sitesinde yayınlanan haberi aynen aktaralım. (Metin kırık bir Türkçe ile kaleme alınmış olduğundan düzeltmeden yayınlıyoruz.)

"Türkiye hükümeti 21 Şubatta ülkede ilk atom elektrik santralinin inşaatı konusunda ihaleye çıkma niyetinde.

Beş yabancı şirket bu ihaleye katılmak niyetinde olduğunu açıkladı. Bu, "Ceneral elektrik" ve "Vestinghauz" Amerikan şirketleri, "AECM" "AECL  Kanada holdingi,"Kerso" Güney Kore şirketi ve "Atomstrayeksport" Rus şirketidir.

Katılımcılar tarafından ihale için tekliflerin dört ay içinde hazırlanması bekleniyor.Haziran sonlarında Türkiye hükümeti ve ilgili daireler,bu teklifleri inceleyerek Türkiye ekonomisinin tarihinde en önemli projelerden birinin uygulanması konulu ihaleyi kazanacak şirketi belirleyebilecek.

İlgili haberin sosyal çevrelerde yol açtığı tepkilerin tek anlamlı olmadığına rağmen Türkiye yönetimi, şimdiki aşamada Türkiye ekonomisinin yeni bir branşı olarak nükleer enerji sektörünün meydana getirilmesine ilişkin kesin karar aldı.

Parlamentoda ilgili sürecin başlıca parametrelerini belirleyen yasanın onaylanması bunu iyi gösterdi. Stratejik teknik ekonomik araştırmalar Merkezi tarafından geçenlerde istanbul'da düzenlenen "Nükleer enerji Arenası" adlı uluslararası konferansta da Türkiye yönetiminin nükleer enerji sektörü hususundaki niyeti yinelendi.

Türkiye Enerji ve Tabii kaynaklar bakanı Hilmi Güler bu konferansta konuşurken Türkiye'nin nükleer enerji randevusunu gerçekleştirmeğe hazır olduğunu duyurdu.

Türkiye'de atom elektrik santralinin kurulmasına ilişkin projenin uygulanması,Türk ekonomisi için büyük önem taşıyarak bölge enerji piyasasındaki güçlerin dizilişine önemli bir etki yapacaktır. Bunu iyi anlayan ABD, bu konuya büyük dikkat gösteriyor. Sivil nükleer enerji konusunda Türkiye ile işbirliği yapılmasını öngören anlaşma taslağı ABD devlet başkanı Corc Buş tarafından desteklendi.

Corc Buş, bu belgeyi ABD'den Türkiye'nin nükleer enerji sektörüne nükleer ihracat yapılması için yasama temeli olarak nitelendirerek görüşülmek üzere Kongreye sundu. ABD devlet başkanının, ABD Dışişleri bakanı Kondoliza Rays ve Enerji bakanı Semüel Bodman'a gönderdiği talimat belgesinde şöyle deniliyordu: Bu anlaşmayı destekliyorum,kanımca bu anlaşmanın uygulanması ortak savunma ve güvenlik için yararlı olacaktır.

Türk diplomatik çevrelerinde Türkiye nükleer enerji piyasası için yapılan rekabette Vaşington'un başlıca özel Amerikan şirketleri ile somut işbirliği sürdürdüğüne işaret ediliyor.Türk eksperleri,üst düzey görüşmeler de içinde değişik düzey Türk-Amerikan görüşmelerinde bu konunun detaylı şekilde ele alındığına dikkat ederek şu hükmü çıkarıyorlar. Türkiye'de yapılacak ihalenin galibi üstüne kesin karar almada geçici siyasi koşullar önemli rol oynıyacak.

Yabancı ülkelerde atom elektrik santrallerinin kurulmasında dünyada önde gelen kuruluşlardan biri olan "Atomstroyeksport" şirketi tarafından temsil edilen Rus tarafının görevi bu yüzden güçleşiyor. Çin,Hindistan,İran, Bulgaristan,Japonya,Güney Kore,Fas,Güney Afrika cumhuriyeti ve Mısır gibi ülkelerde Rusyalı uzmanlar tarafından kurulan ve inşaatına başlanacak nükleer tesislerin rekabete dayanma gücünün büyük olduğu açıktır.

Zannediliyor ki Rusya'nın Türkiye'de meydana getirilecek nükleer enerji piyasasında sağlam konum alması için bu konu üstüne siyasi lobi faaliyetler yürütmekle yetinmemelidir.Rusya enerji sektörünün Türkiye'deki tüm temsilcileri,öncelikle GAZPROM şirketi ile "Rusya birleşik enerji sistemleri"nin temsilcileri tarafından ortak çabalar harcanmalıdır.Vakit halâ vardır. Yalnız bu halde nükleer enerji sektörü,her iki tarafa yararlı Rusya-Türkiye işbirliğinin yeni bir yönü olacak mı? sorusuna olumlu cevap almağı ümit edebiliriz."

Haber böyle ve ayrıca bir yoruma ihtiyaç duymuyor aslında. Ancak şu kadarı ekleyelim. ABD'nin Türkiye'deki nükleer santral ihalesinde önemli bir yer alma isteği Türk tarafında açıkça belirtildi ve iki ülkenin daha önce imzaladığı bir anlaşma yeniden gündeme geldi. Bu konuda detaylı bir haber de yine iyibilgi tarafından biten hafta içinde yayınlandı.

 

 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs