En Sıcak Konular

İşte Bush'un bile önünde eğildiği 3 trilyon dolar!

2 Şubat 2008 15:39 tsi
İşte Bush'un bile önünde eğildiği 3 trilyon dolar! The Economist dergisinin yaptığı araştırma, petrolle beslenen kamu fonlarının değerinin 3 trilyon dolara ulaştığını ortaya koydu. Hatırlanacağı gibi Bush giderayak yaptığı Körfez gezisinde, "bu paraları bize yatırın" lobisi yapmıştı.

The Economist dergisinin yaptığı araştırmaya göre, dünya sermayesinin yüzde 1.2’si 4 yıl içinde el değiştirerek petrol zengini ülkelere akacak. Devlet birikimlerini yöneten petrol zengini fonlar, 175 trilyon dolarlık global sermayenin yüzde 2’sine ulaştı. Bu rakamın 2012’ye kadar yüzde 3.2’ye çıkması bekleniyor. Şimdiki değeri 2.9 trilyon dolar olan devlet fonlarına her yıl 300 milyar dolar nakit akıyor. 4 yıl içinde ise bu fonların değerinin 12 trilyon dolara, global sermayenin 370 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor.

Kriz fonlara yaradı

Dubai’nin de içinde bulunduğu 8 emirliğin yatırımlarını değerlendiren Abu Dhabi Investment’ın varlıkların toplamı 875 milyar dolar. Başlı başına bu rakam bile dünya sermayesinin yüzde 0.5’ini oluşturuyor. Büyüklüğü çoktan hedge ve özel sermaye fonların değerini aşarak 2.9 trilyon dolara ulaşan kamu fonları, kredi krizinde sudan ucuz fiyata el değiştiren şirketlere 69 milyar dolar yatırdı. Piyasalarda likidite sıkıntısı had safhaya ulaşırken, krizden en büyük yarayı alan finans devleri Citi ve Merrill Lynch de bu fonlardan 18 milyar dolarlık sermaye artışı sağladı.

Al-Wohaib: ITFC Türkiye’ye şube açacak

İslam Kalkınma Bankasına bağlı Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu’nun (ITFC) CEO’su Waleed Al-Wohaib, İslam Kalkınma Bankası’nın, Türk hükümetiyle görüşmeler halinde olduğunu belirterek, “İnşallah Türkiye’de bir şube açacağız” dedi ve ekledi: “Türkiye’ye yönelik iştahımız son derece iyidir. Yeter ki istensin. Bize söylenen, herhangi bir üst limit yok.”

Körfez sermayesi ABD Hükümeti’ni korkutuyor

Kriz nedeniyle fiyatı düşen şirketleri ’sudan ucuz’ fiyatlarla toplayıp dünyanın sayılı şirketlerinin en iyi müşterileri haline gelen fonlara, her yıl 300 milyar dolarlık nakit akıyor

AsIl amacı devletin gelir fazlalarını değerlendirerek yeni gelir yaratmak olan devlet fonlarının Körfez merkezlileri, ABD’lilerin de kabusu haline gelmeye başladı. 380 milyar dolarla dünyanın ikinci büyük devlet yatırımını yöneten Norveç fonu yatırımlar için her zaman hoş karşılanırken, Suudi Arabistan, Dubai, Katar gibi Ortadoğu menşeli fonlara şüphe ile yaklaşılıyor. The Economist’in yorumuna göre, Norveç asıl amacı olan gelir yaratmaya odaklanırken, körfez fonları sadece prestij için alım yapabiliyor. Habere göre Körfez fonları politik amaçlarla hareket ettiğinde çok büyük tehdit oluşturuyor. ABD Hükümeti şüpheli bulduğu alımları engellemeye yönelik bir karar almaya hazırlanırken, patlak veren kredi krizinin hükümetin elini bağladığı belirtiliyor.

Gelirlerin yüzde 75’i petrolden

DünyanIn 17. büyük ekonomisi konuma gelen Türkiye’nin milli gelirinin 6 katı büyüklükteki parayı yöneten devlet fonlarının en büyük gelir kaynağı ise varil başına 100 doları bulan petrol fiyatları. Varlıklarını tamamen petrol ve doğalgaz gelirlerinden finanse eden devlet fonlarının tüm fonlar arasındaki payı yüzde 75. Yani 2.9 trilyon doların, 2.1 trilyon dolarlık kısmı petrol ve doğalgaz gelirleriyle finanse ediliyor.
 
Vatan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs