En Sıcak Konular

Vekillerden türban incileri!

2 Şubat 2008 11:48 tsi
Vekillerden türban incileri! Üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde AK Parti ve MHP’liler teklifi savundu, CHP ise sert muhalefet yaptı. 11 saat süren maratondan geriye ilginç diyaloglar kaldı.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerine ilk konuşmayı AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin aldı. Teklifin, yükseköğretim hizmetlerinden kişilerin kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak, herhangi bir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmayı amaçladığını savunan Ergin, “Parlamentonun, Anayasa değişikliği yapamayacağı” yönündeki eleştirilere tepki gösterdi. Ergin, “Ülkemizde yasama faaliyetini yerine getirme, kanun, Anayasa değişikliği yapma yetkisi Parlamentonundur. Bu husus, tartışmadan varestedir” dedi. 

MHP’li Bal: Kaygı ve endişeler yersiz

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal da başörtüsü sorununun, toplumsal bir sorun haline geldiğini, her il, ilçe, apartmana kadar yayıldığını söyledi. Devletin, adalet ve sağlık hizmetlerini verirken vatandaşlar arasında bir ayrıma gitmediğini, ancak yükseköğrenimde sorun bulunduğu anlatan Bal, teklifin, bu sorunu çözeceğini savundu.

“Cumhuriyet’in temel ilkelerine, laikliğe aykırı düzenleme yapıldığı” yönündeki kaygı ve endişelerin “yersiz” olduğunu ileri süren Bal, Anayasa’nın “Eğitim ve öğrenim hakkıyla”’ ilgili 42. maddesindeki yapılan düzenlemeyi değerlendirirken, “Başı örtülü olarak üniversiteye gelecek genç kızımız, eğitim ve öğretim faaliyetlerini Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda alacaktır” dedi.

CHP’li Mengü: Toplumun ikiye bölüneceği endişesi var

CHP adına konuşan Manisa Milletvekili Şahin Mengü de Anayasa değişiklikleri tekliflerinin, Anayasa’nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerine aykırı olmaması gerektiğini söyledi. Teklifin, Anayasa’nın, “Laiklik” ilkesini düzenleyen 2. maddesine aykırı olduğunu savunan Mengü, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in “Anayasa’da laiklikle ilgili düzenlemeler kaldığı sürece, türbanla ilgili tüm yasal düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olacağı” yönündeki sözlerini aktardı.

Usul tartışması

Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürerken söz alan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, teklifin, “Cumhuriyet’in niteliklerini” düzenleyen ve değiştirilemeyecek maddeler arasında yer alan Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu ifade ederek, bu yönde hazırladığı önergeyi başkanlığa sundu. Bunun üzerine, usul tartışması açıldı.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Anayasal hakkın kötüye kullanılamayacağını belirterek, konunun Başbakan’ın İspanya’daki açıklamalarının ardından “öncelikli mesele” olarak ülke gündemine getirildiğini söyledi. İçli, “Üniversiteler çoktan eğitime başlamış, genç kızlar kayıt yaptırmış ya türbanı çıkararak ya da perukla üniversiteye gidiyor. Neredeyse 2. sömestre başlayacak. Ekonomik kriz ortamında bu mesele getiriliyor” dedi.

MHP’nin daha önce hazırladığı teklifi “çok tehlikeli” bulduklarını ifade eden İçli, dünyanın hiçbir yerinde kanuna göre Anayasa yapılmayacağını belirtti. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu ve AK Parti’lilere, “Siz, kanuna göre Anayasa yapmaya çalışıyorsunuz” diyen İçli, teklifin kendilerine de getirildiğini hatırlattı.

Komisyon Başkanı Kuzu’nun “sadece bir çalışmaydı” demesi üzerine, “Türban sorununu çözeceği gerekçesiyle bir kanun teklifine dayanılarak Anayasanın değiştirilmek istendiğini”, bunun bir hakkın kötüye kullanılması ve Anayasa ihlali olduğunu savundu. İçli, “Alttan mı üstten mi, çeneden mi bağlanacak?’ diye, bizi moda stilisti olma gibi bir noktaya getirdiniz” dedi.

"Arkadan dolanarak Anayasa suçu işliyorsunuz"

Türbanla ilgili Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararlarına işaret eden İçli, uluslarararası anlaşmaların iç hukukun üzerinde olduğunu vurguladı. “Arkadan dolanarak Anayasa suçu işliyorsunuz” diyen İçli, şöyle konuştu:

“18 yaşından küçüklere yasak, büyüklere ise serbest olacak... Eğer yüreğiniz yetiyorsa, açık yüreklilikle, teklifi, ‘Bu dinimizin gereğidir, türban serbesttir, herkes başını örter’ diye getirin. Toplumu germeye sebep yok. Eşitlik ve özgürlük meselesinin arkasına sığınmayın. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’ne türban dayattırılıyor. Türkiye’de insanları kamplara ayıracak, birbirlerine nefretle bakmasına neden olacak bir düzenleme yapılmamalıdır. Bu Türkiye’de müthiş bir gerginliğe neden olacak. ‘Ya dua ya beddua’ diye pankartlar taşınıyor. Bu noktaya gelinmesin.”

BBP’li Yazıcıoğlu: İyi niyetli adım

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye’de başörtüsü diye bir meselenin olduğunu, bunu görmezden gelmenin sorunu çözemeyeceğini belirterek, “Aslında Türkiye’yi kamplaştırmak, bu alanda özgürlüğü genişleterek değil, yasak getirerek olur” dedi.

Getirilen düzenlemeyi “iyi niyetli ve önemli bir adım” olarak nitelendirerek teşekkür eden Yazıcıoğlu, düzenleme üzerinde ortaya çıkan tartışmaların sona erdirilmesi için daha net ifadeler kullanılması gerektiğini söyledi. Yazıcıoğlu, laiklik ilkesine atıfta bulunarak, türban yasağının devam etmesi gerektiğini savunanların aslında uzun yıllardır süren tartışmaların devam etmesini istediğini belirtti.

Bozdağ: Korkular üretmek doğru değil

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları varken konuyla ilgili yasal değişiklik yapılamayacağının söylemenin “hukuku dondurmak” anlamına geldiğini belirterek, yasal düzenlemeye gidilebileceğini savundu.

Yapılan düzenlemenin Anayasanın değiştirilemez nitelikteki maddelerine aykırı olmadığını ifade eden Bozdağ, “Atatürk ilkelerine bağlılığa kim karşı çıkabilir? ‘Toplum şöyle olacak, böyle olacak’ demek yanlış. Anayasaya, hukuka doğru bakmak lazım. Eğer suç işlenirse, bunların müeyyideleri vardır. Farklı korkular üretmek doğru değil. Geçmişte üniversitelerin bazıları türban yasağını uyguladı, bazıları uygulamadı. Ne oldu? Çatışma mı çıktı?”

"Doğrudan beyanda bulunun sayın Bozdağ!"

Bazı sivil toplum örgütlerinin hazırladığı Anayasa değişikliği çalışmalarını okumak isteyen Bozdağ’a, CHP’li üyeler itiraz etti. Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliğini şekil yönünden inceleyebileceğini söyleyen Bozdağ’a müdahale eden CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, “Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilip değiştirilemeyeceğine dair doğrudan beyanda bulunun” dedi.

Mengü’ye itiraz eden Komisyon Başkan Kuzu, Bozdağ’dan konuşmasını tamamlamasını istedi. “Beni kendi anlayışınıza çekmeyin” diyen Bozdağ, kendilerinin üzerinde çalıştığı sivil anayasa taslağında ilk 3 maddenin aynen korunduğunu ifade etti.

Sandalye tartışması

Öte yandan, komisyon görüşmeleri sürerken CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ile komisyon üyesi AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt arasında oturacak yer nedeniyle tartışma yaşandı. Arıtman’ın salondan çıktığı sırada toplantıya gelen Kurt, Komisyon masası etrafından yer bulamayınca Arıtman’ın yerine oturdu.

Salona dönen Arıtman, Kurt’tan yerini boşaltmasını istedi. Kurt, Komisyon üyesi olduğunu ve kalkmayacağını söyledi. İki milletvekili arasındaki tartışma, görevlilerin Arıtman’a başka bir yer göstermesiyle sona erdi. Arıtman, Kurt’u saygısızlıkla suçlarken, şikayetini de toplantıya verilen arada, Komisyon Başkanı Kuzu’ya da iletti. Toplantıya, Komisyon üyesi olmayan çok sayıda milletvekilinin gelmesi, salonda yer sorunu yaşanmasına ve bazı milletvekillerinin ayakta kalmasına neden oldu. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği görüşmeler sırasında milletvekillerine kuru üzüm ikram edildi.

Akşit: Başörtülüler için lütuf değil, hak

TBMM Anayasa Komisyonu'nda türban düzenlemesiyle ilgili görüşmeler 11 saat sonra noktalanırken kabul edilen düzenleme sonrasında milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, laiklik ilkesini devre dışı bırakan bir düzenlemenin yapıldığını ve bunun toplumda çatışmanın öncüsü olacağını savunarak, ''MHP'nin bu aculluğu, AKP'yi anayasa taslağından da vazgeçirecek'' ifadesini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, yapılan düzenlemenin başörtülüler için bir lütuf olmadığını belirterek, en temel insan hakkı olan eğitim hakkından yararlanmalarını istediklerini söyledi. Üniversiteyi bin bir meşakkatle okuduktan sonra evinde oturan ya da başka bir iş yapan kadın ve erkeklerin olduğunu kaydeden Akşit, ''Bu bir tercih meselesidir. Kişi mesleğini yapmak isterse bunu aşma gücüne sahiptir'' diye konuştu.

Sabahki gerginliğin yerini espri aldı

11 saat süren ve zaman zaman gergin geçen görüşmelerde, CHP ile AK Parti'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Komisyon üyesi olmayan çok sayıda CHP'li milletvekilinin yanı sıra, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de sık sık söz istedi.

Komisyonun, akşam yemeğinden sonra başlayan oturumunda, tartışma ve gerginliklerin yerini, espriler aldı. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, seçim bölgesinde kadınların başlarını bağlama şekillerini anlatırken, bu giysilerin üst kısmının, YÖK Yasasında yapılan değişiklikte belirtildiği gibi ''Çene altından'' bağlama olduğunu ifade etti. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun ''Alt kısmı nasıl?'' diye sorması, salondakileri güldürdü.

Teklifle, türbanın dini ve siyasi bir simge olduğunun kabul edildiğini öne süren Dibek, Kuzu'ya yönelik olarak ''Sayın Bakanım'' diye hitap edince, Kuzu, ''Allah söyletiyor'' diye espri yaptı. Dibek, bir gazetede çıkan ve ''Sağlık sektöründe türbanlı olarak çalışan kadınları'' gösteren haber ve fotoğrafları gösterdi.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de diğer bazı CHP'li üyeler gibi Başbakan Yardımcısı Çiçek'in konuşmasının, komisyondaki havayı yumuşattığını söyledi.

Mengü'nün, ''10. maddede yapılan değişiklik, Anayasa'nın ilk 3 maddesinin açıkça arkasından dolaşma olduğu kanaatindeyim'' demesi üzerine Burhan Kuzu, ''Açıkça lafı iyi olmadı. Açıkça yapamayız çünkü'' şeklinde konuşması da gülüşmelere neden oldu. Mengü'nün kendisinin de ünlü bir hukukçu olduğunu ifade etmesi üzerine de Kuzu, ''Burada en ünlü ikimiz varız. Ben ve sen Sayın Mengü...'' diye espri yaptı. Görüşmeler sürerken milletvekillerine kuru üzüm ve aşure ikram edildi.

Demokrat başkanı çıtır çıtır yiyorsunuz!

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, tartışmaları yatıştırmaya çalışırken, ilerleyen saatlerde tartışmaların tarafı haline geldi. Kuzu CHP’li milletvekillerini zaman zaman “Terbiyesizlik yapma atarım seni dışarı. Buldunuz benim gibi demokrat başkanı çıtır çıtır yiyorsunuz” diye uyarınca, CHP’liler “Asıl terbiyesiz sizsiniz” karşılığı verdi.

Sen git evinin hanımı ol!

Bir başka tartışma da, CHP’li Canan Arıtman ile AK Parti’li Ayşenur Bahçekapılı arasında geçti. Arıtman “Sen başını kapa, evinin hanımı ol. Burada ne işin var” diye tepki gösterince, Bahçekapılı “Senin gibi olacağıma başımı gururla kaparım” karşılığı verdi.

CHP daha sonra, teklifin Anayasa’nın laiklik ilkesini düzenleyen 2’nci maddesine aykırı olduğu yönünde önerge verdi. Ancak, AK Parti ve MHP milletvekilleri, önce önergeyi reddettiler, tartışmalar sonunda yapılan oylamada da teklifi aynen kabul ettiler.

iyibilgi



Bu haber 1,143 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs