En Sıcak Konular

MİT Çalık'a onay verdi

2 Şubat 2008 10:54 tsi
MİT Çalık'a onay verdi RTÜK Sabah-ATV ihalesini 7 Şubat Perşembe günü ele almayı kararlaştırdı. Bu arada MİT le Emniyet Genel Müdürlüğü, Sabah-ATV’nin müstakbel yeni patronları hakkında yaptığı inceleme sonucunda ‘Olumlu görüş’ bildirdi.

ATV ve Sabah’ın, Çalık grubuna satışı konusunda son viraja girildi. RTÜK Sabah-ATV ihalesini 7 Şubat Perşembe günü ele almayı kararlaştırdı. Bu arada Milli İstihbarat Teşkilatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Sabah-ATV’nin müstakbel yeni patronları hakkında yaptığı inceleme sonucu hazırladığı, Ulusal Güvenlik Belgesi'nde, ‘Olumlu görüş’ bildirdi.

Çalık-Turkuaz Grubu, ATV-Sabah ihalesine ilişkin olarak, Ulusal Güvenlik Belgesi (UGB) başvurusunu 9 Ocak günü Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğüne yaptı. MİT ve Emniyet bu süre içinde grubun ortaklarıyla ilgili incelemede bulundu. 22 gün sonra da olumlu rapor verildi. Ulusal Güvenlik Belgesi için "Ret" cevabı verildiği taktirde, bu cevap Başbakanlığa bildiriliyor. Olumlu görüş durumunda ise belge Başbakanlık tarafından RTÜK’e iletilmek üzere, şirket yönetimine teslim ediliyor.

UGB nedir?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yapılan yönetmelik değişiklikleri ile, özel radyo ve televizyon şirketlerine "Ulusal Güvenlik Belgesi" adı altında bir belge  alma zorunluluğu getirilmişti. Bu belge Başbakanlık tarafından veriliyor. Ulusal Güvenlik Belgesine (UGB) ilişkin işlem ve çalışmalar, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Şirketler tarafından doldurulan formlar, şirket yetkilisince Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne bizzat sunuluyor. İki sayfalık Ulusal Güvenlik Soruşturma Formunda, şirketlerin ortakları, yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile sorumlu Müdürlerine ilişkin bilgilere yönelik sorular yer alıyor. Üye olunan derneklerden, kabahat türü ve trafik suçları hariç, herhangi bir suçtan para ya da hapis cezası olup olmadığı da soruluyor.

Radyo TV sahibi olmak isteyen şirketler bu forma, şirketin mali ve yapısal durumunu gösteren ticari sicil gazetesi ile bu konudaki diğer belgeler ekleyerek Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğüne veriyorlar. Bu belgeyi almak için yapılan başvuru sonrasında, devlet kurumlarınca yapılan incelemede, Radyo TV sahibi olacak kişilerin, şahsi durumlarının, ülke güvenliği açısından sakınca yaratıp yaratmadığı araştırılıyor.

29'uncu maddede tereddüt var

RTÜK üyesi Şaban Sevinç, yaptığı açıklamada, 7 Şubat günü Sabah-ATV ihalesi konusunu ele alacaklarını belirterek,  "Dosyayı inceleyeceğiz. Turkuaz grubunun finans ve bankacılık sektörü ile, ilişkisi olup olmadığı incelenecek. Bir patronun eli, hem bankacılık, hem de finans sektöründe ise, bu yasamıza aykırılık teşkil eder. 29’uncu maddeye göre, bu durumda RTÜK’ün ihaleye onay vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Turkuvaz A.Ş’nin yapısını, bu açıdan inceleyeceğiz, ona göre değerlendirme yapacağız’’ dedi.

BKT VE Çalıkbank

Çalık Grubunun finans konusunda hem Türkiye’de hem de yurt dışında faaliyetleri var. Turkuaz ise ayrı bir şirket.  Çalık Grubu, geçtiğimiz yıl Arnavutluk’un en büyük ikinci bankası Banka Kombetare Tregtare’nin (BKT) yüzde 60’ını satın aldı. BKT, Arnavutluk’ta yüzde 15,5 pazar payına sahip ve 36 şubesi ile ülkenin en büyük ikinci bankası konumunda. 60 milyon dolar öz kaynağı bulunan bankanın mevduat hacmi de 986 milyon doları buluyor. BKT’nin hisse dağılımı ise Çalık-Şeker Konsorsiyumu (Çalık Holding, Çalıkbank, Şekerbank yüzde 60), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yüzde 20 ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) yüzde 20 biçiminde… Çalık Grubu, 1999 yılında kurulan Çalıkbank’ın da sahibi.
Başbakan Erdoğan'ın damadının üst düzey yönetici olarak çalıştığı Çalık Grubu, 2.5 milyar doları aşan aktif büyüklüğe sahip. Grup, 14 bin kişiye istihdam sağlıyor. Grubun toplam satışları, 2006 yılında 1 milyar doların üzerinde gerçekleşirken, yurtiçi satışlar 300.7 milyon dolar, grup şirketlerinin 2006 yılı toplam ürün ve hizmet ihracatları 728.2 milyon dolara ulaştı. 2006 yılında 221.1 milyon dolar brüt kar elde eden ve ortalama özkaynak karlılığı 2006 yılı faaliyet dönemi için yüzde 12 olan Çalık Holding ve iştiraklerinin toplam yatırımları, 2006 yılının sonunda 61.2 milyon dolara ulaştı.

1.1 milyar dolara satılmıştı

Öte yandan RTÜK yasasında değişikliği öngören ve yabancı ortaklık payını yüzde 50’ye yükselten yasa tasarısı halen Başbakanlıkta bulunuyor. Tasarı kanunlaştığı taktirde, Çalık-Turkuvaz grubu, Sabah ATV’nin yüzde 50’si için yabancı ortak bulabilecek. Sabah ve ATV'nin satışına uzanan süreç 2000 yılında Etibank'a el konulmasıyla başlamıştı. Şirketler önce Ciner Grubu'na kiralanmış, ardından 2005 yılında bütünlük halinde satılmıştı. Ancak Nisan 2007'de Turgay Ciner ile Dinç Bilgin arasında gizli bir anlaşma imzalandığı iddiası üzerine TMSF, Sabah ve ATV'nin de yer aldığı Merkez Medya Grubu'na yeniden el koymuştu. Satışa çıkarılan medya kuruluşları için katılımcılardan gelen talep doğrultusunda ihale tarihi bir kez ertelenmişti. Sabah-ATV için Çalık Holding Turkuvaz AŞ ile, İpek-Sancak-RTL konsorsiyumu ile Nurol-Carlyle konsorsiyumu ön yeterlilik belgesi almıştı. Ancak 5 Aralık'taki ihaleye sadece Çalık-Turkuaz Grubu girmiş ve 1,1 milyar dolarlık muhammen bedeli teklif olarak sunmuştu.

Gazeteport



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs