En Sıcak Konular

Rumlar'ı çıldırtan mesaj!

1 Şubat 2008 23:52 tsi
Rumlar'ı çıldırtan mesaj! Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'den tarihi mesaj: Avrupa'nın KKTC'ye bir borcu vardır.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in KKTC ziyaretinin, ''dünyanın Kıbrıs sorununa ve Kıbrıs Türk halkının izolasyonunun ortadan kaldırılmasına yönelik ilgisinin bir devamı olarak görülebileceğini'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in resmi davetlisi olarak bugün özel bir uçakla KKTC'ye gelen eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'i Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etti.

Cumhurbaşkanı Talat ve Schröder, görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhrubaşkanı Talat, Schröder'in ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, ''Dünyanın, gerek Kıbrıs sorununa yönelik, gerekse Kıbrıs Türk halkının izolasyonunun ortadan kaldırılmasına yönelik ilgisinin bir devamı olarak görebileceğimiz bir ziyaret. Bu anlamda da önemlidir'' dedi.

Schröder'in başbakanlığı döneminde, Almanya'nın, Kıbrıs Tüklerinin izolasyonun ortadan kalkması için AB içinde elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu dile getiren Talat, ''Bundan dolayı kendisini burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Talat, Almaya'nın AB'nin önder ülkelerinden biri olduğunu, Almanya ile ilişkileri geliştirmenin ve Kıbrıs'ta olası bir barış sürecinde Almanya'nın desteğini almanın kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

-SCHRÖDER: ''AB SERBEST TİCARETİ GERÇEKLEŞTİRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR''-

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, ''Birleşik bir Kıbrıs ve birleşik bir Avrupa'nın hayata geçirilmesi gereken bir hedef'' olduğunu söyledi.


''Ekonomik olarak önemli olanın, Kıbrıs Türk tarafı ile AB üyesi ülkeler arasında doğrudan ticaretin gerçekleştirilmesi olduğunu'' dile getiren Schröder, AB'nin Kuzey Kıbrıs'ı finansal olarak desteklemesinden memnun olduğunu kaydetti. Schröder, ''Ancak para her şey demek değildir. Paradan daha önemli olan ticaretin serbestleştirilmesidir'' dedi.

Schröder, şöyle devam etti:
''Avrupa'nın bir borcu vardır. Çünkü Kuzey Kıbrıs Annan planına 'evet' demiştir ve maalesef Güney Kıbrıs bu planı reddetmiştir. Bu nedenle diyorum ki AB serbest ticareti gerçekleştirmekle yükümlüdür. Siyasi olarak umarım ki BM nezdine yeni bir girişim başlatılır. Bunun temeli ancak Annan planı olabilir ve bu böyle olmalıdır.''

İnsanların daha fazla yakınlaşmasını arzu ettiğini ifade eden Schröder, ''Bu süreç içinde taraflardan, tek taraflı iyi niyet gösterisi de olması gerekir'' dedi.

Kuzey Kıbrıs'a ilk kez geldiğini anımsatan Schröder, kısa süre içinde Kuzey Kıbrıs'taki dinamizmi gördüğünü ettiğini kaydetti.

-KOSOVA VE KKTC-

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Kosova ile KKTC arasında benzerlik kurulduğuna dair bir soru üzerine, bu iki konuyu birbiri ile karıştırmamak gerektiğini ifade ederek, Kosova'da uzlaşarak ve anlaşarak bir çözüme varılacağına inandığını belirtti.

Schröder, Almanya'daki yabancı düşmanlığıyla ilgili bir soruya karşılık da, ''Almanya'da artık kimsenin yabancı düşmanlığı yaparak seçim kazanamadığını, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu'' söyledi.

Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik potansiyelini nasıl gördüğü ve ziyaretini ekonomik nedenlerden dolayı mı yaptığına dair bir soru üzerine de Schröder, Başbakan Soyer'in Berlin'i ziyaretinde kendisini davet etmesi nedeniyle adada bulunduğunu belirterek, Kuzey Kıbrıs piyasasının Çin piyasası kadar büyük olmadığını, buna rağmen Kuzey Kıbrıs ile Almanya arasında ticarete yer olduğunu söyledi.

AB'nin Kuzey Kıbrıs'a verdiği yardımların alt yatırıma gideceğini, Alman ekonomisinin buna yardımcı olmaya hazır olduğunu belirten Schröder, Almanya'nın yenilenebilir enerji konusunda dünya lideri olduğunu, bu ve turizm konusunda bir çok işbirliği olanakların önlerinde durduğunu dile getirdi. Schröder, Alman iş adamlarının Kuzey Kıbrıs'la iş yapmamaları için bir neden görmediğini söyledi.

-ÇEK-SLOVAK ÖRNEĞİ-

Schröder, 'Avrupa'nın Çek ve Slovaklara gösterdiği hoşgörüyü, iki ayrı devlet kurması ve AB'ye üye olması açısından KKTC ve Rumlara da göstermesi gerekmez mi?'' sorusuna, özetle, ''Avrupa'da bir çok örnekler ve bir çok da olanaklar vardır. Kıbrıs'ta gidilecek olan yol, birleşme yoludur bu da iyi bir yoldur'' karşılığını verdi.

-GASPROM'LA İLİŞKİSİ-

Eski Alman Başbakanı, Rus Gasprom şirketinin danışmanı olduğu hatırlatılarak, ''Yakın bir zamanda, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Gasprom'un başına geçmesi söz konusu. Bu gerçekleşirse, Kıbrıs konusundaki görüşleriniz Putin'le çelişecek mi, yoksa benzer tarafları var mı?'' sorusuna, ''Burada olmamın nedenleri üzerinde mi konuşmak istiyoruz, yoksa masal mı anlatmak istiyoruz'' diyerek, burada olduğu sürece bu konulara çekilmesine müsaade etmeyeceğini söyledi.

Schröder, Gasprom'un 2 Alman ve 1 Hollanda şirketiyle birlikte kurduğu bir ortaklık için çalıştığını anlattı.

Talat, Schröder ve berberindekilerin görüşmesi yemekte de devam etti.

Schröder, KKTC Başbakanı Soyer'le yarın basın toplantısı düzenleyecek ve öğleden sonra KKTC'den ayrılacak.

samanyoluhaber



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,636 µs