En Sıcak Konular

Tartışmalı silah Türkiye'de de satılacak

1 Şubat 2008 23:43 tsi
Son olarak Danıştay saldırısıyla gündeme gelen Glock marka tabancalar Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor.

Glock marka silahlardan ilk etapta 825 sipariş alındı.
 
Glock marka silahları ithal eden firma Türkiye pazarından umutlu. Firma yetkilileri tanıtım toplantısında Glock'un kesinlikle hayalet bir silah olmadığını söyledi.
 
Silahı Türkiye'ye getiren firmanın yetkilileri satışlardan çok silahın imajı üzerinde duruyor.
 
İthalatçı firma yetkilisi Müslüm Erdoğan "Biz ne hayaletiz ne de suikast silahıyız, zaten dünyada hayalet silah diye bir şey yoktur" dedi.

Erdoğan, silahın yer yer çelik takvili polimer maddeden oluştuğunu anlattı. X Ray cihazlarında silahın görülmemesinin mümkün olmadığını söyledi.
 
Firma yetkilileri silahın Türkiye pazarına girmesiyle kaçak girişlerin de önüne geçileceğini belirtti.
 
Dünya silah pazarının yüzde 50'sini, en büyük silah pazarı olan ABD pazarının ise yüzde 70'ini elinde bulunduran Glock marka tabancaların Türkiye'ye ithalatı, bazı sorunlar nedeniyle ertelenmiş ve bu süreçte, özellikle Irak'tan kaçak yollarla giren Glock tabanca sayısında artış görülmüştü.
 
İthalatın ertelenmesine neden olan olaylar...
 
Glock tabancaların Türkiye'ye ithalatı ile ilgili tüm işlemler, daha önce 2006 yılında MKEK tarafından tamamlanmış, ancak aynı dönemlerde bu silahlarla Danıştay saldırısının düzenlenmiş olması ve ardından Trabzon'daki rahip Santoro cinayeti, bu silahların adının "hayalet tabanca"ya veya "suikast tabancası"na çıkmasına yol açmıştı.
 
Bu gelişmeler Türkiye'de silah ithalatına yetkili tek kurum olan MKEK kanadında ciddi bir tedirginlik yaratmıştı.
 
Bunun üzerine, Glock firmasına verilmesi düşünülen siparişler, bu haberlerin oluşturduğu hassasiyetler gerekçe gösterilerek MKEK tarafından iptal edilmişti.
 
Firma yetkilileri ise siparişlerin iptal edilmesinin ardından, benzeri tabancalar ve  yine aynı ülke Avusturya'nın değişik markadaki tabancası bile MKEK tarafından satılırken, Glock'un satışına izin verilmemesinin haksız rekabete yol açtığını ileri sürmüşlerdi.
 
Firma, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin en önemli kriterlerinden biri olan rekabet kuralını ihlal ettiğini iddia ederek serbest rekabet kuralının işletilmesini istemişti.
 
Güvenlik yetkilileri, Glock marka tabancaların Türkiye'ye kaçak yollardan sokulmasına son zamanlarda daha sık rastlanır olmasının ve karaborsada fahiş fiyatlara satılmasının altında, Türkiye'de bu silahların resmi olarak satılmasına izin verilmemesinin yattığını ileri sürmüşlerdi.
 
Güvenlik yetkililerinin de, Glock'un ithalatının geciktirilmesinin ya da durdurulmasının kaçakçılığa ve karaborsaya alt yapı oluşturduğu uyarılarında bulunmasının ardından, MKEK ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, serbest rekabet kuralını işletme ve yerli sanayiye öncülük etmesi adına firmaya değişik modellerde 825 adet tabancanın kesin siparişini geçtiğimiz günlerde verdi.

cnnturk

 



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs