En Sıcak Konular

Kürtlerle izinsiz anlaşmaya ceza

1 Şubat 2008 23:13 tsi
Bağdat yönetiminin, kendilerinden izinsiz Kürt yönetimi ile anlaşma yapan bir Avusturya firmasına petrol vermeyi durdurduğu öğrenildi. Şirketin tüm bağları askıya alındı.

Irak'ta Kürt yönetiminin yabancı petrol şirketleri ile imzaladığı anlaşmalardan doğan kriz gündemdeki yerini korurken, Bağdat yönetiminin, kendilerinden izinsiz Kürt yönetimi ile anlaşma yapan bir Avusturya firmasına petrol vermeyi durdurduğu öğrenildi.

Hükümet kaynaklarına dayanan bilgilere göre, Irak merkezi hükümetinin, Kürt yönetimi ile petrol arama anlaşması yapan bir Avusturya firmasını cezalandırdığı ortaya çıktı. OMW isimli petrol şirketinin Irak dahilindeki petrol anlaşmalarının iptal edildiği ve bu firma ile olan tüm bağların askıya alındığı kaydedildi.

Bakanlığı süresince Kürt yönetimi ile sürekli çekişme içinde olan Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Kürt yetkililerle yapılan petrol anlaşmalarının yasadışı olduğunu tekrarladı. Yabancı petrol firmalarının anlaşmalarının yalnızca merkezi yönetime ait olduğunu vurgulayan Şehristani, bu kuralı bozan şirketlere yönelik cezaların devam edeceğini söyledi.

Merkezi hükümetle Kürt yönetimi arasında ihtilafa neden olan petrol anlaşmazlığının merkezini oluşturan söz konusu bölgede 500 milyon varillik petrol olduğu tahmin ediliyor. Bölgede halen Kürt yönetimi ile yasadışı sözleşme imzalayarak faaliyet gösteren pek çok yabancı şirket bulunuyor.

Bağdat'taki merkezi hükümet, Ocak ayının ilk haftasında SK Energy isimli Güney Kore şirketine benzer bir uygulama yapmış, bu firmanın da Irak'taki tüm faaliyetlerini askıya almıştı.

haber7



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs