En Sıcak Konular

PKK Avrupa Adalet Divanı gündeminde

1 Şubat 2008 20:32 tsi
PKK ve Kongra-Gel, Avrupa Birliği'nin "terör örgütleri" listesinden çıkmak için Avrupa Adalet Divanı'na başvurdular.

PKK ve Kongra-Gel Avrupa Birliği'nin "terör örgütleri" listesinden çıkmak için Avrupa Adalet Divanı'na başvurdular. Her iki örgütün başvurusuyla ilgili duruşma dün Avrupa Adalet Divanı'nın Lüksemburg'daki merkezinde yapıldı.

PKK ve KNK, aynı zamanda Abdullah Öcalan'ı AİHM'de savunan Londra merkezli Kurdish Human Rights Project adlı kuruluşla çalışan bir grup İngiliz avukat tarafından savunuluyorlar. Avukatlar, duruşmada, PKK ve Kongra-Gel'in "Türkiye'nin baskıları" sonucu AB tarafından "terör örgütü" ilan edildiğini öne sürdüler ve konuyla ilgili AB kararlarının değiştirilmesi talebinde bulundular.

PKK 2 Mayıs 2002, 2003'te kurulan Kongra-Gel ise Şubat 2004'te AB terör örgütleri listesine alınmıştı. Avrupa Adalet Divanı'nın Asliye Hukuk Mahkemesi (TPI), AB terör örgütleri listesine eklenme kararı üzerine Avrupa Birliği'ne karşı Ekim 2002'de dava açmak isteyen PKK'nın başvurusunu geri çevirmişti. PKK bu karara Eylül 2006'da itiraz etmişti. Başvuru hakkındaki kararını ileri bir tarihte açıklayacak olan Adalet Divanı'nın PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması yönünde bir karar alması halinde, AB ülkelerinin de konuyu yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.

Adalet Divanı, geçtiğimiz aylarda da İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün AB terör örgütkleri listesine eklenme prosedürünün Avrupa yasalarına aykırı olduğu sonucuna varmıştı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) de geçen hafta Strasbourg'da aldığı bir kararda, AB ve BM tarafından oluşturulan terör örgütleri listelerinin çoğu zaman uluslararası hukuk kurallarına aykırı şekilde hazırlandığını ve gözden geçirilmeleri gerektiğini vurgulamıştı.

dunyabulteni



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs