En Sıcak Konular

ODTÜ rektörü Akbulut'dan itiraf!

1 Şubat 2008 18:40 tsi
ODTÜ rektörü Akbulut'dan itiraf! ''Üniversitelerle ilgili her türlü görüş bildirmek, rektörlerin, ÜAK'nın ve senatoların asli görevidir'' diyen ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, bağlayıcı karar almadıklarını o konuda YÖK başkanının haklı olduğunu belirtti.

'YÖK başkanı haklı'


Akbulut, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde olağanüstü toplanan Üniversitelerarası Kurul adına yapılan kamuoyu duyurusunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''YÖK Başkanı toplantının hukuki bir durumu olmadığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Akbulut, bunun başkanın kendi görüşü olduğunu ve ona katılmadığını söyledi. Akbulut, şunları konuştu:

''ÜAK, şu anda hangi konuyu görüştü... Üniversiteleri ilgilendiren çok önemli bir Anayasa değişikliği gündemde ve Anayasa Komisyonu'nda şu anda görüşülüyor. Başka... Üniversite yasası olan 2547 sayılı yasada değişiklik önerisi var. Dolayısıyla, bunu Türkiye'de acaba üniversitenin rektörlerinden, ÜAK temsilcilerinden daha fazla kimi ilgilendirebilir bu konuda? Doğal olarak biz o nedenle olağanüstü toplandık. Şimdi Sayın Başkanın karıştırdığı konu şu. ÜAK'nın bazı yasal görevleri var. Karara bağladığı zaman o kararlar bağlayıcı oluyor. O konuda elbette ki haklıdır. Ama biz bağlayıcı bir karar almıyoruz. Biz ne yapıyoruz? Üniversitelerle ilgili Anayasa değişikliği, yasayla ilgili biz görüşlerimizi aktarıyoruz topluma. Çünkü bu yasanın getireceği aksaklıkları, tehlikeleri... Toplumu uyarıyoruz.

Diğer taraftan da parlamentomuzun değerli üyelerinin önlerine bu yasa taslağı geldiğinde bizim öngörülerimizi, geçmişten tecrübelerimizden gelen öngörüdür bu. Bu tehlikelere dikkatlerini çekiyoruz. Böylece gerilimin azaltılması için çalışıyoruz. Bizim asli görevimizdir. Çünkü üniversitelerle ilgili her türlü görüş bildirmek rektörlerin, ÜAK'nın ve senatoların asli görevidir.''

''ÜNİVERSİTE SÜREKLİ KONUŞACAK''

Bir soru üzerine ise Akbulut, ''Umarız bu yasa ve Anayasa değişikliği parlamentomuz tarafından onaylanmaz. Onaylansa da Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilir. Çünkü Türkiye geri dönülmez bir yola girme tehlikesi ile karşı karşıya'' diye konuştu.

Sürecin durdurulması, yavaşlatılması için, toplumsal mutabakat aranması için bu girişimlerde bulunduklarını ifade eden Akbulut, ''Biz susmayacağız. Üniversite tabii ki susturulamaz. Üniversite sürekli konuşacak. Bu yasa teklifi, bu Anayasa değişikliği gündemden kalkıncaya kadar susmamayı düşünüyoruz. Ama parlamentonun kararına saygımız sonsuz. Parlamento kararı verecek o zaman da Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal etmesi için elimizden geleni yapacağız. Ama umuyorum ki o noktalara gelinmez'' diye konuştu.

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın toplumsal mutabakattan bahsettiğini'' söyleyen Akbulut, kendilerinin de aynı şeyi istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Umarız üniversitelerin görüşünü almadık. Hata yaptık. Üniversitelerle de görüşelim. Onlarla da mutabakat sağlayalım. O olmadan yasa çıkarmayalım noktasına gelirler. Biz de amacımıza ulaşmış oluruz. Bence hükümet de amacına ulaşır, çünkü toplumsal mutabakat olmadan çıkacak yasa ülkeyi, toplumu, üniversiteleri gerecektir. Bu da ülkemizin geleceğini tehlikeye atacaktır.''

''BİZİM ENDİŞEMİZ...''

Bir gazetecinin ''Ülkenin din devleti yolunda ilerlemesinden kaygı duyuyor musunuz?'' sorusu üzerine Akbulut, ''Elbette kaygı duyuyoruz'' dedi. Akbulut, şunları söyledi:

''Bu bazı radikal İslamcı marjinal grupların siyasetçilere sürekli baskı koyduğunu biliyoruz. Bu baskıyı koymaya devam edecekler. Türkiye'yi bir din devletine götürünceye kadar da bundan vazgeçmeyecekler. Onun için onlara zaten marjinal grup deniyor. Bizim endişemiz budur. Yoksa tabii ki değerli parlamento üyelerimizin böyle bir şeyi olamaz. Bu ancak marjinal grupların onlara baskı yaparak, yavaş yavaş Türkiye'yi bir din devletine götürme tehlikesinden bahsediyoruz. Çünkü her bir adım atıldıkça bunun geri dönüşü çok daha zor olacak. O nedenle biz endişeliyiz.''


samanyoluhaber



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs