En Sıcak Konular

‘Parlak rektör’ün demokrasi sicili bozuk

1 Şubat 2008 13:50 tsi
‘Parlak rektör’ün demokrasi sicili bozuk “Orhan Pamuk benim okulumda ders veremez” diyerek meslektaşlarından tepki alan İÜ Rektörü Mesut Parlak’ın antidemokratik çıkışları sürüyor. AK Parti’den Malatya milletvekilliğini kopartamadığından beri üslubu sertleşen Parlak, bu k

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, toplumsal barışın tehdit altında olduğunu ileri sürerek, ''Türban konusu ülkemizin birlik ve bütünlüğünü tehdit eder hale gelmiştir. Bu gidiş en kısa zamanda durdurulmalıdır'' dedi.

Geriyor: “En tehlikeli noktadayız"
 
Türbanın üniversitelerde yasaklanmasını isteyenlerin “gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların ve tehlikelerin ilk adımının türban yasağının kaldırılmasıyla başlayacağı düşüncesinden hareket ettiğini" öne süren Parlak, “Şu anda gelinen nokta, olabilecek en tehlikeli yerdir" açıklamasında bulundu. "Çünkü toplumsal barış bir anda yerle bir olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" diyen Parlak, Türkiye'de huzurun elden gitme eğilimine girdiğini iddia etti.

Parlak, türbanla başlayacak olan yaşam tarzının yakın bir gelecekte diğer alanlara da sıçrayacağını iddia etti. Parlak, "Eğitim özgürlüğü kisvesi altında cumhuriyet ilkelerinin ayaklar altına alınmaya çalışıldığını" öne sürdü.

Vekil koltuğuna oturamayınca…

Rektör Mesut Parlak’ın antidemokratik çıkışlarının geçmişi ise biraz eskiye dayanıyor. 22 Temmuz seçimleri öncesinde memleketi Malatya’dan milletvekili seçilmek için AK Parti ile görüşmeler yaptığı iddia edilen Parlak’ın üslubu, adının milletvekili adayı olarak açıklanmamasının ardından giderek sertleşti. Parlak, Sabah Gazetesi’nden Balçiçek Pamir’e yaptığı açıklamada “Orhan Pamuk Nobel almış olabilirmiş ama söylediği malum cümle yüzünden İstanbul Üniversitesi’nde ders veremez. Hem o, hem de Yaşar Kemal üniversitemde ders veremez" demişti.

Meslektaşları: Pamuk ve Kemal’e kapımız açık

Parlak'ın "Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal bizde ders veremez" sözlerinin ardından diğer üniversitelerin rektörlerden tepki almıştı.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum, Yaşar Kemal'e üniversitede ders vermesi için teklifleri olduğunu açıklarken Orhan Pamuk'a da kapılarının açık olduğunu söylemişti.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu da “Hem Orhan Pamuk hem de Yaşar Kemal değişik tarihlerde üniversitemize gelmiş ve konuşma yapmış kişilerdir. Görüş ayırt etmeden üniversiteye gelerek öğrencilere konferans verenler arasında ilk hatırladıklarım, Deniz Baykal, Doğu Perinçek, Recep Tayyip Erdoğan, Murat Bozlak, Erkan Mumcu, Mehmet Ağar, Kemal Derviş, Hüseyin Çelik, Yusuf Halaçoğlu” şeklinde konuşmuştu.

"Bekçi Mesut!"

Sabah Gazetesi’nden Egün Babahan ise “Bekçi Mesut” başlıklı yazısında Rektör Mesut Parlak’ın antidemokratik açıklamalarına çok sert tepki göstermişti. Babahan şöyle demişti: “Parlak, Balçiçek Pamir'e verdiği röportajda, kendisini bir üniversite rektörü olarak değil, kışla komutanı olarak gördüğünü anlatmış. Kolunda gamalı haçı eksik. Neyle övünüyor adam, gençleri sürekli kamerayla izletmekle. Başka ne diyor? Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal'in üniversitede ders veremeyeceğini. Be adam sen kimsin. Kimse senin üniversitende ders verme talebinde bulundu mu?  Bırak ders vermeyi, seninle aynı çatı altında olup aynı havayı solumayı kabul eder mi! Sen kimsin ki? Bilim adamı bile olduğun şüpheli. Sen devletin memurusun. İstanbul Üniversitesi'ne bekçi olarak atanmışsın. Siz, bilimin utancısınız.”

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 2,721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,241 µs