En Sıcak Konular

'Sıkmabaşçı vekil' şaşırtmadı

1 Şubat 2008 12:00 tsi
'Sıkmabaşçı vekil' şaşırtmadı Kuran’ın bazı ayetlerinin değiştirilmesini isteyen, başörtüsünü ‘Sıkmabaş’ olarak niteleyen MHP’nin şahin milletvekili Gündüz Aktan, TBMM’deki başörtüsü oylamasına katılmayacağını açıkladı. iyibilgi, şaşırtan açıklamaları ile

22 Temmuz seçimlerinden önce yaptığı açıklamalarda Kuran’ın bazı ayetlerinin geçersiz olduğunu söyleyerek değiştirilmesi gerektiğini isteyen, başörtüyü ‘Sıkmabaş’ olarak niteleyen ve şahin görüşleri ile bilinen MHP milletvekili Gündüz Aktan, meclisteki başörtüsü oylamasına katılmayacağını açıkladı. Seçimlerin öncesinde yaptığı şaşırtıcı açıklamaları nedeniyle gerek parti tabanından, gerekse parti yönetiminden büyük tepki alan Aktan, ABD’de yaptığı açıklamada başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayacağını açıkladı.

Şaşırtmadı

Aktan’ın bu tavrı, çizgisini takip edenleri şaşırtmadı. Aktan, 22 Temmuz seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarda da parti yönetimini tabanı nezdinde oldukça zor duruma sokmuştu. iyibilgi, bir hafıza tazelemesi yaparak Aktan’ın sözlerini derledi.

“Başörtü değil sıkmabaş”

Aktan ilk olarak baş örtülü kadınları, ‘sıkmabaş’ olarak niteledi. MHP’den aday olmadan önce köşe yazdığı Radikal gazetesine bir röportaj veren Aktan, imanın 6 şartından biri olan ‘Kadere İman’a karşı çıkarak kader inancının sorumlu ve ahlaklı birey olmaya engel olduğunu iddia etti. Yani Aktan’a göre kadere iman etmek ahlaklı birey olmaya bir engeldi. Aktan bu iddiasını büyük İslam düşünürü İmam Maturidi’ye dayandırdı.

“Ayetler değiştirilmeli”

MHP adayı Aktan’ın asıl şaşkınlık uyandıran ve tepki çeken sözleri ise Kuran’da bazı ayetlerin değiştirilmesini istemesi oldu. Radikal gazetesinde 27 Mayıs 2007 tarihinde yayımlanan köşe yazısında Aktan şunları yazmıştı: Laiklik yorumunu değiştirme talepleri, Kuran’ın muamelat (medeni hukuk) ve ukubat (ceza hukuku) ayetlerini yani şeriatı uygulamak istendiği kuşkusunu yaratıyor. Bu ise laiklikle bağdaşmaz. Bin yıl öncesinin büyük müçtehitleri, bu ayet hükümlerinin dini değil, tarihi-sosyolojik nitelikte oldukları ve değişebilecekleri yolunda fetva vermişlerdi. Cumhuriyet bunu yaptı. Buna karşılık dinin özü olan Kuran’ın ibadet ve ahlaka ilişkin hükümleri hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor.

Prof. Bayındır: Bunları söyleyenin Müslümanlığı kalmaz

Aktan’ın sözleri gerek MHP yönetiminden, gerekse ilahiyatçılardan büyük tepki aldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Aktan’ın ‘Kur’an’ın bazı ayetlerinin artık hükmü geçerli değildir’ şeklindeki sözlerine, ‘Siz Kitabın bir kısmına inanır bir kısmını inkár mı edersiniz’ ayetini hatırlatarak cevap verdi. Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır da “İmam Maturidi, geçerliliğini kaybetmiş ayet diye bir kavramı aklının ucundan dahi geçirmez. Bunu söyleyen kişinin Müslümanlıkla ilgisi kalmaz” diye konuştu.

MHP'li Gül: Başbuğ olsa atardı

MHP eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gül de, Gündüz Aktan’ın dini konulardaki yorumlarını sert bir dille eleştirerek, “Gündüz Aktan haddini aşmasın. Bir ayetin değişik bir şekilde ifadesi bile İslam’dan çıkmaya karşılık gelir. Sen kimsin de Allah’ın ayetlerini değiştiriyorsun. İslam, çağdaş hayatın önünde engeldir diyorsa o İslam’a inanmıyordur. İnanmıyorsan MHP’de işin ne? MHP ve MHP’liler Müslüman Türk çizgisinin savunucusudur” dedi.

Aktan'ın, “kader yoktur” sözüne tepki gösteren MHP eski Milletvekili Bozkurt Yaşar Öztürk de, “Böyle laf etmişse tek kelimeyle cahildir. Bu sözleri MHP tabanı yemez” dedi.

Bilderberg’ci

Gündüz Aktan, 1988'de Dışişleri Bakanlığı'nda görevli iken Bilderberg toplantısına katılmıştı. Aktan, Aksiyon Dergisi’ne yaptığı açıklamada, “Eğer Bilderberg’e katılıp yıldızı parlayan varsa, bu Bilderberg’in davet ettiklerinde ne kadar isabetli olduğunu gösterir. Bilderberg’in üyeleri belli bir düzeyin üstündeki insanlar zaten…” demişti.

Aktan, daha önce de köşesinde yazdığı ‘Akıllanmamak’ başlıklı bir yazıda Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, hatta Cumhurbaşkanlığı konusunda ısrarcı olunduğu takdirde AK Parti'ye yönelik "kapatma davası" gelebileceğini ima etmişti.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs