komplo teorisi yazalım! | " /> komplo teorisi yazalım! | "/>

En Sıcak Konular

Gel birader beraber komplo teorisi yazalım!

1 Şubat 2008 12:26 tsi
Gel birader beraber komplo teorisi yazalım! ‘Ne alaka’ demeyin sakın. Zaten niyetimiz ‘ne alaka’ dedirtmek! Soru şu; Fransız ‘Societe Generale’ Bankası’nın 7 milyar dolar dolandırılmasının, geçtiğimiz gün intihar eden tanınmış işadamı A. Nuri Çolakoğlu olay

Kısa kısa, hiç yormadan verelim. 1) Dünyanın en sarsıcı dolandırıcılık olayları tarihine bir numaradan giren, Fransız Societe Generale Bankası bir çalışanı eliyle tamı tamına 7 milyar dolar dolandırıldı. Bu öyle bir darbe oldu ki, adı geçen bankada yıkım etkisi yarattı ama zaten pimpirikli günler yaşayan ulaslararası borsalar bile etkilendi.

2) (Bu noktadan sonra Türk basını konuya ilgisini kaybetti. Fakat biz takibi sürdürdük.) Malum, Avrupa ülkelerinde siyasi yönetimler ekonomiye karışmaz! Ama Fransa Devlet Başkanı Sarkozy bu rezillik karşısında bankanın genel müdürünü istifaya davet etti. 3) Yani bu önemli banka sadece iktisadi ve küresel olarak sıkışmakla kalmadı, siyaseten de sıkıştı, sıkıştırıldı.

4) İşte tam bu fırsattan istifade olduğu anlışılan biçimde bir başka Fransız Bankası “BNP Paribas”, Societe Generale’i satın alma girişiminde bulundu ve buna devam ediyor. Bu gerçekleşirse banka sadece Fransa’nın değil Avrupa’nın en büyükleri arasına girecek.

5) Sanki çok yönlü ve uluslar arası bir tezgah dönüyor gibi. “BNP Paribas” kim? Hatırlamamız gerekiyor. Bu banka, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)’in yüzde ellisini satın alarak ülkemize gelmişti. Peki satın aldığı o hisseler kimindi? 6) Cevap, A. Nuri Çolakoğlu! Ve Çolakoğlu intihar etti. Bir yıl kadar önce de ailenin oğlu ağır bir trafik kazasından neyse ki kurtulmuştu. 

7) Bu eşzamanlı olaylar zincirinden sonra sormak mecburiyetindeyiz. Zira Çolakoğlu gibi önemli işadamları ülkemizde sık yetişmiyor. Çolakoğlu’nun elbette Fransa’daki banka dolandırıcılığı ile ilgisi yok ama BNP’nin hırslı bir banka olduğu ve Türkiye’de de girişimlerde bulunduğu biliniyor. Bu olaylar arasında bağ var mı? Ama özellikle merhum Çolakoğlu’nun kaybında bu zincirin bir katkısı var mı?

TEB-BNP Paribas olayı neydi?

İki bankanın ilişkisini anlatan o günlerin gazetelerinden bir haberi de ekleyelim;

"Türk şirketlerine Fransız ilgisinin en son örneği olan BNP Paribas-TEB evliliği dün resmen açıklandı. BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası'nın da içinde bulunduğu TEB Mali Yatırımlar Holding'in yarısını 216.8 milyon dolara satın aldı. İki grup arasında görüşmeler 5 ay sürdü. Dün TEB Mali Yatırımlar'ın ana hissedarlarından Hasan Tevfik Çolakoğlu, Ali Nuri Çolakoğlu ve Çolakoğlu Metalurji ile BNP Paribas (Banque Nationale de Paris) arasında bir hisse alım sözleşmesi imzalandı.

Fransız bankacılık devi tarafından TEB Mali Yatırımlar'ın piyasa değeri 433 milyon dolar olarak belirlenirken, şirketin gelecek üç yıllık performansına bağlı olarak ek ödemelerin de söz konusu olabileceği açıklandı. Sözleşme gereği TEB Mali Yatırımları'nın ana hissedarları Hasan Tevfik Çolakoğlu ve kardeşi Ali Nuri Çolakoğlu devrettikleri hisseler karşılığında 108'er milyon dolar alacak.

Bu evlilik Türk bankacılık sisteminde yaşanan en büyük ikinci satın alma oldu. Daha önce HSBC, TMSF'den Demirbank'ı 350 milyon dolara almıştı. İtalyan UniCredito da 2002'de Koç Finansal Hizmetler'in yarısına 240 milyon dolara ortak olmuştu. Bu arada BNP Paripas, TEB Mali Yatırımlar'ın halka açık iştirakleri Türk Ekonomi Bankası ve Varlık Yatırım Ortaklığı için halka çağrı yapma yükümlülüğünden muafiyet alınması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulacak.

TEB Mali Yatırımlar'ın iştirakleri arasında yüzde 84'lük payla Türk Ekonomi Bankası, TEB Finansal Kiralama, TEB Faktoring, TEB Sigorta, TEB Yatırım ve TEB Kıymetli Madenler ve Varlık Yatırım Ortaklığı şirketi yer alıyor.

Ayrıca Türk Ekonomi Bankası da TEB Portföy'e yüzde 47 oranında, TEB Hollanda ve Petek International Holding'in tamamına iştirak ediyor. Uzmanlar, BNP Paribas'ın TEB Mali Yatırımlar'ın yarısına biçtiği değer olan 216 milyon doların büyük bölümünü banka hisseleri için ödediği yorumunu yapıyor. Borsada işlem gören bankanın piyasa değeri 285 milyon doları aşıyor. BNP Paribas ortaklıkla dolaylı yoldan banka hisselerinin de yüzde 42'sine sahip oldu. Anlaşmanın açıklanmasının ardından dün TEB hisseleri borsada yüzde 22.6 arttı."



Bu haber 5,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs