En Sıcak Konular

Kuzu: Büyükanıt fevkalade sorumlu

1 Şubat 2008 09:47 tsi
Kuzu: Büyükanıt fevkalade sorumlu AK Parti’li Burhan Kuzu, Genelkurmay Başkanı’nın türban konusundaki “Askerin ne düşündüğü malumu ilam” sözleri için “Fevkalade ağırbaşlı, sorumlu devlet adamı çizgisinde” dedi. Kuzu Büyükanıt için, "Çok sevdiğim bir ko

Genelkurmay Başkanı’nın “Askerin ne düşündüğü malumu ilam” sözleri üzerine “Şahsi görüşüdür” diyen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bugün gazetecilerin soruları üzerine, bu konudaki sözlerine açıklık getirdi; üniversitelerde türban serbestisine ilişkin yasal düzenlemeyle ilgili olarak başörtüsünü bağlama tartışmalarını değerlendirdi. Kuzu, yasada başörtüsü ya da türban ayırımını yazamayacaklarını belirterek şöyle dedi:

Türban ehven-i şerdi, ama zaman değişti

“Bu çok mümkün de değil. O geçiş nasıl biliniyor, bunu ben pek bilmem. Bunu da Türkiye’de bilen pek kimse yok. Üniversitedeki kızlara sorulduğunda, ‘Ben bunu başörtüsü niyetine takıyorum’ diyorlar. Niyet herhalde daha önemli. Türban meselesi, 1984’lerde ortaya atılan ve Fransa’da yaygın olan Fransızca bir kelimedir. Başörtüsünün bağlama tipi de çok farklıdır. Ehven-i şer olarak görülmüştür. Yani, ‘Bu kurtarır, bu kadarı olabilir’ gibi bir ara formül olarak 1984’de düşünülmüştü. Fakat zaman değişti, türban daha sıkıntılı, başörtü normal gibi bir hale geldi. Ben arasındaki farkı göremiyorum, ama bu ancak yönetmeliklerle belirlenecek bir husustur. Teknik olarak kanun bunları yazamaz.”

Peçe ve çarşaf net olarak yasak

Bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in “Kanuna fotoğraf koymayı bile düşündük” sözlerini hatırlatması üzerine, bunun alışılmış bir şey olmadığını belirten Kuzu, teklifin getirdiği en önemli hususun, peçe ve çarşafı net olarak yasaklaması olduğunu, bunu önemsediklerini ve dikkate alınması gerektiğini savundu.

Çarşafın, omuz ve bele kadar inen bir giysi türü olduğunu anlatan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, “Bundan rahatsız olan olursa, öğrencilerden talep olursa, dava konusu olur. Mahkemenin verdiği karara uymak durumundayız.”

“Yönetmeliklerle bu işin daha rahat oturacağını” söyleyen, yönetmeliği de YÖK’ün çıkarabileceğini, ama Üniversitelerarası Kurul’un da yetkili olabileceğini belirten Kuzu, bunu yasaya yazmaya gerek olmadığını kaydetti.

Burhan Kuzu, bir gazetecinin, “Rektör, ‘Ben bu kanunu uygulamam’ der mi?” sorusu üzerine, böyle birşeyin olamayacağını söyledi. Kanun maddesindeki ifadelerin yönetmelikle değiştirilemeyeceğini belirten Kuzu, yasama organının ise bu maddede her zaman değişiklik yapabileceğini belirtti.

Ayrıntıları yönetmeliklele çözeriz

Kuzu, bağlama şeklinin; idarece kolaylık sağlandığı için istismar olmadığını, bir hakkın verilmesi olduğunu vurgulamak için maddeye yazıldığını anlattı; yönetmelikte ise “Şunlar şunlar giremez” diye yazılabileceğini kaydetti. O zaman da “Bu yasada böyle demiyor” diye dava açılabileceğini kaydeden Kuzu, şöyle devam etti:

“Yerleşmesi bakımından zaman gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’ne gidilip, iptal edilir edilmez bilemem. Dava sonucu iptal olmamışsa, idarenin ‘Ben bu kanunu uygulamıyorum’ deme yetkisi olamaz. Her kurum için yasa çıkarıyorsunuz, her kurum tepkili olursa o zaman nasıl uygulayacaksınız. Yasama organı niye var? Her çıkardığın yasanın idare bakımından bir takım sıkıntısı olabilir, beğenmeyebilir de uygulamada sıkıntı olursa, giderilir. Amuda kalkmak, bunlar çözüm değil ki...Hukuk devletinde ne ise o yapılacaktır.”

Büyükanıt sorumlu devlet adamı

Kuzu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın sözleriyle ilgili olarak da şöyle dedi: "Genelkurmay Başkanı, ‘Bizim görüşümüz belli, bu konuya girmek istemiyorum’ diyerek, fevkalade ağırbaşlı, sorumlu devlet adamı görünümü, çizgisi ve o sıfatla konuşmuştur. Dolayısıyla bu konuda fazla söyleyecek bir şey yok. Sayın Genelkurmay Başkanı, benim eskiden beri, zaman zaman yakından da görüşebildiğim çok sevdiğim, saygın bir komutandır. Bunu da hiçbir saikle söylemiyorum. Sadece bir açıklama olarak kabul edilebilir.”

Ntvmsnbc



Bu haber 263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs