En Sıcak Konular

Barzani 'Kürt Soykırımı Tazminatı' istedi

29 Ocak 2008 13:57 tsi
Barzani 'Kürt Soykırımı Tazminatı' istedi Kuzey Irak yönetimi, Saddam Hüseyin'in Kürt halkına karşı yaptığı soykırım için tazminat talebinde bulundu.

Saddam rejimi döneminde Kürt halkına 'soykırım' yapıldığını belirten Neçirvan Barzani, kurbanlara tazminat ödenmesini istedi.

Kuzey Irak'ın Erbil kentinde 3 günden bu yana süren 'Uluslararası Kürt Soykırım Kongresi'nin kapanışında konuşan bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani, "Kürt halkına karşı işlenen soykırım suçu diktatör Saddam rejimi döneminde gerçekleşti. Bu nedenle Irak hükümetinin Kürt halkından özür dilemesi gerekir" dedi.

Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı 'Zagros TV'nin haberine göre, Irak ve dışından çok sayıda yetkili, bilim adamı ve akademisyenin katıldığı kongrede konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, Saddam ve diğer bazı eski Baas rejimi yetkililerin yargılanmasının ilk adım olduğunu söyledi.

Barzani, Irak Yüksek Ceza Mahkemesi'nin Kürtler'e karşı düzenlenen soykırım suçundan sorumlu diğer diktatör rejim yetkilileri hakkında verdiği kararların mutlaka uygulanması gerektiğini savundu.

Mahkemenin verdiği kararın Kürt halkı açısından büyük önem taşıdığını anlatan Başbakan Neçirvan Barzani, kararın mahkemeden çıkması ve uygulanması kararın Kürtlerin bir ulusal hakkıyla bağdaştığını anlatırken şöyle dedi: "Mevcut Irak yönetiminin, Kürt halkına karşı işlenen insanlık dışı suçun sorumlusu değildir. Fakat yeni Irak yönetimine suçluların yargılanması ve enfal (180 bine yakın Kürt'ün öldürülmesi) kurbanlarının tazminlendirilmesi gibi konuya ilişkin bir çok açıdan büyük görevler düşüyor. Kürt halkına karşı soykırım suçu diktatör Saddam rejimi döneminde işlendi. Bu yüzden mevcut yeni Irak hükümeti Kürt halkından özür dilemeli.

SOYKIRIM OLARAK TANITILACAK

Kürtler'e karşı işlenen insanlık dışı suçunu dünyaya 'soykırım' olarak tanıtacaklarını anlatan başbakan, bütün suçluları ortaya çıkartacaklarını belirtti.

Kongre sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde Kürt halkına karşı işlenen insanlık dışı suçun uluslararası alanda 'Soykırım' olarak tanınması için özellikle BM'ye konu hakkında büyük rol üstlenmesi çağrısı yapıldı.

'Kürtlere Soykırım' adı altında Irak dışında uluslararası bir kongre düzenlenmesi istenen bildirgede Irak Hükümeti ve Kürt Bölge hükümetinden konuya ilişkin gereken her türlü çalışmayı gerçekleştirmeleri çağrısında bulunuldu.

Dünya bülteni



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs