'Sihirli' cümle aranıyor! | " /> 'Sihirli' cümle aranıyor! | "/>

En Sıcak Konular

'Sihirli' cümle aranıyor!

26 Ocak 2008 10:02 tsi
'Sihirli' cümle aranıyor!
Türban konusunda ''genel çerçevede'' MHP ile mutabakata varan AK Parti, başörtüsüne ilişkin Anayasa’nın 42. maddesine yazılacak sihirli cümlenin, ‘Anayasa’nın başlangıç ve değiştirilemez” hükümlerine aykırı olmaması için çalışm

Türban konusunda ''genel çerçevede'' mutabakata varan AK Parti ve MHP dün yapmayı planladıkları ikinci görüşmeyi hafta başına erteledi. Erteleme AK Parti'nin isteği üzerine yapılırken, çalışmalar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kurmayları tarafından İstanbul'da yeniden değerlendirilecek.

AYKIRI DÜŞMESİN

Anayasa'nın 42. madesine eklenmek istenen, “Genel adaba aykırı olmamak koşulu ile yüksek öğrenimde kılık kıyafet serbestir" ibaresinin, “Anayasa'nın başlangıç ve değiştirilemez hükümlerine aykırı olmaması" için çaba harcanıyor. Zira, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin türban yasağına ilişkin verdiği kararda Anayasa'nın “Laiklik ilkesi"ni de düzenleyen 2. maddesine atıfta bulunmuştu. AK Parti, bu atıfa aykırı düşmeyecek bir ifade üzerinde çalışıyor.

ARŞİV TARAMASI

AK Parti, türban sorununu çözerken sıkıntının yaşanmaması için İstanbul'da detaylı çalışılacak. Türbanla ilgili bugüne kadar çıkan Mahkeme kararlarından, gazete haberlerine kurum ve kuruluşların açıklamalarına tüm arşiv taraması da yapıldı.

DÜNYA BASINI

ASKERİN LAFI OLUR

Financial Times gazetesi, türban yasağı konusunda AK Parti ile MHP arasında varılan mutabakatın laik güçlerle 'yeni bir sert itişme'ye neden olabileceğini belirtirken “Geçen yıl türbanın dahil olduğu konularda hükümet ile karşı karşıya gelen askerler, muhakkak ki bir noktada tutumunu belli edecek" yorumunu yaptı.

UZLAŞMA AKILLICA DEĞİL

Alman Die Welt gazetesi "İktidarın MHP ile birlikte büyük oy çoğunluğunu kullanmaya kalkması akıllıca bir davranış değil. Çünkü Türkiye’nin gerçekten İslamlaştırılmak istendiği şüphesini arttırıyor. Medeniyetler mücadelesi sürerken, çalkantılar içindeki Türkiye’nin bu adıma hiç mi hiç ihtiyacı yok" denildi.

DİNDARLAR BELİRLEYİCİ

New York Times, AK Parti’nin 301’i değiştirmeye hazırlandığını belirtti ve "Türk liberallerinin eski tüfeklerle mücadelelerine rağmen, demokrasin geleceğini yeni dindar sınıfın belirleyeceği kesin gibi görünüyor" görüşünü dile getirdi. NYT, ifade özgürlüğünü kısıtlayan 39 kadar maddenin bulunduğunu, ancak bunların sadece 13’ünün genel olarak kullanıldığını belirtti.

bugün



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs