En Sıcak Konular

Sırbistan'ın gizli Kosova planı!

14 Ocak 2008 19:11 tsi
Sırbistan'ın gizli Kosova planı!
Sırbistan hükümeti Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesi halinde alınacak tedbirler konusunda gizli bir planı görüşerek kabul etti.

Sırbistan hükümeti Kosova'daki Arnavut çoğunluğun tek yanlı bağımsızlık ilanı karşısında uygulamaya konacak gizli bir planı kabul etti.

Batı'nın desteklediği Kosova'daki Arnavutlar önümüzdeki aylarca bağımsızlığı ilan etmeye hazırlanıyor. Sırbistan ise buna karşı çıkarak bütün konularda daha fazla özerklik teklif ediyor ancak sınırların değişmesini kabul etmiyor. Kosova nüfusunun yüzde 90'ını Arnavutlar meydana getiriyor.

Sırbistan hükümetinden yapılan açıklamada, bugün gerçekleşen olağanüstü hükümet toplantısında Kosova'nın bağımsızlık ilanı sonrasında alınacak tedbirleri belirleyen gizli bir planın kabul edildiği belirtildi.

Planın detayları gizli tutuluyor. Ancak plan taslaklarının hazırlanmaya başladığı üç aydan beri bazı tedbirler basına sızdı. Bunlar arasında Kosova'nın elektriklerinin kesilmesi, ticaret ambargosu var. Kosova yüzde 40 elektriğini Sırbistan'dan karşılıyor.

Ayrıca Sırbistan Kosova pasaportlarını tanımayı reddebilir ve Batı Avrupa'ya gitmek isteyen Kosovalıları daha uzun yoldan seyehate zorlayabilir. Kosova'yı bağımsız devlet olarak tanıyan ülkelerden büyükelçilerini geri çekebilir.

Batı, Arnavutluk'un bağımsızlık taleplerine sıcak bakıyor. ABD ve çoğu Avrupa Birliği üyesi bağımsızlığı tanıyacakları işaretini verdi. Bağımsızlık kararı ardından Sırbistan'ın nasıl tavır alacağı konusu Sırp elitleri arasında görüş ayrılığına yol açtı.

Başbakan Vojislav Kostuniça bağımsızlık ilanı halinde çok sert karşılık verilmesini isterken Batı yanlısı Devlet Başkanı Boris Tadiç ise daha uzlaşmacı. O da bağımsızlığı reddediyor fakat Belgrad'ın AB ile birlikte hareket etmesini veya 1990'lardaki dışlanmış duruma tekrar düşülmemesi gerektiğini savunuyor.


dunyabulteni



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs